Een vergeten groente-soep: pastinaak

Vergeten groenten. Eén daarvan is pastinaak, ik heb er nog nooit mee gekookt. Tot nu. Ik zag ze natuurlijk wel vaker voorbij komen, maar ik had er geen idee bij dus verder dan erover lezen kwam ik niet. Manlief bracht een pondje pastinaken mee uit de supermarkt. Het liefst had ik er eigenlijk chips van gemaakt, maar ja dat is toch een beetje te gemakkelijk. Op internet las ik diverse recepten voor soep variërend van kerrie tot -wat ik nogal verrassend vond- appel als extra smaakmaker. Soep met appel was nieuw voor mij, benieuwd hoe dat zou smaken.

Pastinaaksoep

Wat vinden we ervan?
De meningen zijn verdeeld. Ik vond de soep wel lekker maar toch iets te zoet. De smaak van de pastinaak is al wat zoetig en anijsachtig van zichzelf. Door de appel die je toevoegt, wordt de soep echt zoet. Het kruidige van de olijfolie en het zoute van de amandelen zorgen voor een mooi contrast.
Manlief vond de soep geweldig lekker. Misschien een tikkeltje zoet, maar dat vond hij geen bezwaar. Zo zie je maar, smaken verschillen (gelukkig).
Je kunt de soep ook goed als maaltijdsoep eten (voldoende voor 2 personen), bijv. met een stokbroodje gezond er na of een lekkere tosti.

Wat heb je nodig (4 personen):

  • 500 gr pastinaken
  • 200 gr ui, gesnipperd
  • 100 gr appel, geschild in stukken
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 vers laurierblaadje
  • stukje citroenschil
  • 1 liter groentebouillon (evt. van 2 blokken)
  • peper en zout
  • olijfolie

Voor garnering:

  • 1 el ongepelde amandelen
  • 100 gr appel, ongeschild
  • goede olijfolie

Benodigdheden:
Staafmixer

Hoe maak je het:
Verhit een scheutje olijfolie in een pan, bak hierin de ui en knoflook gedurende ca. 20 minuten.

Schil intussen de pastinaak, snijd de uiteinden eraf en snijd in stukken.
Pastinaaksoep
Voeg met de appel bij de ui en schenk de bouillon er bij. Bind de kruiden samen met keukentouw en doe in de soep.
Pastinaaksoep
Breng aan de kook en laat de soep 5-10 minuten koken tot de groente gaar is. Prik in de pastinaak om dit te controleren.

Vis de kruiden uit de soep en pureer de soep met de staafmixer.

Vind je de soep nog te dik, voeg dan nog een scheutje water/bouillon toe. Proef op smaak en voeg evt. zout en peper toe.
Snijd het stuk appel julienne: in dunne plakjes en dan in dunne reepjes. Hak de amandelen grof.

Schep de soep in evt. voorverwarmde borden of kommen. Schenk er een sliertje olijfolie op, strooi wat amandelen over de soep en schep in het midden van elk bord een lepeltje appel. Serveer met geroosterd donker brood.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 15 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s