Al weken heb ik zin in stoofpeertjes. Van die Gieser Wildeman peertjes en dan rood van de wijn… mjam! Ligt er ineens 2 kilo op mijn aanrecht, want in de aanbieding bij de super. Nu is 2 kilo wel erg veel om in één keer klaar te maken, dus ik start met een kilootje. Kan ik met die andere kilo nog iets anders maken… Een stoofperencake of taart of zoiets…
In mijn kookschrift staat een recept voor stoofperen met mascarpone. Via internet vind ik nog een aantal recepten. Het ene recept gebruikt een vanillestokje, kruidnagels en citroensap, een ander kaneelstokjes en steranijs. Weer een ander gebruikt ook port. Lastige keuze, maar het worden de kaneelstokjes. Misschien omdat die steranijs al een tijdje in mijn keukenla ligt en ik er nu eindelijk wel eens iets mee wil doen. Oh en de port, want dat lijkt me ook wel lekker.
Wat vinden we ervan?
Die port is wel een gouden greep! Ik mag geen hele fles van onze “goede” wijn bij de peren gooien, dat vindt manlief zonde, dus doe ik er maar een beetje extra port bij. Het smaakt ontzettend lekker. De peren zijn dan wel niet helemaal donker rood de siroop daarentegen is dat wel. Het smaakt erg lekker bij het vanille-ijs. Misschien morgen de overgebleven peren proeven bij een stukje gorgonzola?
Wat heb je nodig:
- 1 kilo stoofperen
- 250 ml rode wijn
- 200 ml rode port
- 200 gr rietsuiker
- 2 kaneelstokjes
- 1 steranijs
Hoe maak je het:
Breng wijn, port en suiker met de specerijen aan de kook en laat dit zachtjes koken tot de suiker opgelost is.Laat dan afkoelen.
Schil de peren en laat de steeltjes er aan. Snijd de onderkant recht, zodat ze blijven staan. Zet de peren rechtop in een passende pan. Giet er nu de afgekoelde wijn bij. Vul aan met koud water tot de peren net (tot aan het steeltje) onder staan.
Breng nu langzaam aan de kook en laat de peren in 2 uur tijd zachtjes gaar stoven. Ze moeten nog stevig aanvoelen als je er in prikt. Controleer dit na 1,5 uur al eens. Zijn de peren voldoende gaar, haal ze dan samen met de specerijen uit de wijn.
Laat de wijn inkoken tot de helft of tot je een stroperige siroop hebt. Leg de peren hier in terug. Je kunt de peren enkele dagen in de koelkast bewaren, maar dan moeten ze wel volledig ondergedompeld blijven.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 20 minuten
Bereiden: ca. 2,5 uur
Serveertip:
– bij gorgonzola met geroosterd brood en walnoten
– met vanille-ijs of mascarpone
– en natuurlijk bij wild- of vleesgerechten
Printversie: Recept Stoofperen
Ja stoofpeertjes met Port, heerlijk, als ik heel veel heb doe ik vaak een gedeelte kokend in gesteriliseerde potten met draai deksel, tot aan rand vullen afsluiten en even op kop zetten om vacuüm te trekken dit kan dan ruim jaar bewaard worden. Heerlijk voor keertje tussendoor. Is maar tip!
LikeLike
Hoi Margriet,
Zeker een goed idee om ze in te maken! Meestal maak ik ook wat extra en dat geef ik dan weg aan mijn vader en de kids, want ik heb niet zo’n grote kelder dat ik het allemaal kwijt kan.
Groetjes, Anja
LikeLike
Heerlijk he, het is nu echt de tijd voor stoofpeertjes.
Met kerstmis heb ik ze ook gemaakt, een grote hoeveelheid waardoor ik nu wat voorraad in de diepvries heb.
Groetjes, Marlie
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ik vind ze ook heerlijk. Ik denk dat ze hier de vriezer niet halen… Denk nu nog o.a. aan een tarte tatin voor de rest 😊
LikeLike