Pasta alla puttanesca

Pasta alla puttanesca, een makkelijk en snel gerecht. De stevige saus heeft een vrij krachtige smaak door de tonijn, ansjovis en kappertjes. De zwarte olijven (biologische of Taggia) en de citroen die vlak voor het serveren worden toegevoegd maken dit gerecht echt af!

Ansjovis. Je kent hem wel, dat zoute visje op elkaar gepakt in een klein blikje of potje. Geweldig op de pizza, maar verder kwam ik er eigenlijk niet mee. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar vaak heb ik een half blik ansjovisjes over die na een week of wat ranzig worden en in de prullenbak belanden.

Totdat we dit jaar in Spanje op vakantie waren en manlief voor de pasta alla puttanesca ansjovis meebracht uit de plaatselijke super. Deze smaakte goddelijk!! Zacht van smaak en lang niet zo ontzettend zout als ik gewend ben. Bij het verhitten was van het hele visje na een minuut niets meer terug te vinden. Zelfs zo uit het bakje was hij lekker!!

Pasta alla puttanesca, een makkelijk en snel gerecht. De stevige saus heeft een vrij krachtige smaak door de tonijn, ansjovis en kappertjes. De zwarte olijven (biologische of Taggia) en de citroen die vlak voor het serveren worden toegevoegd maken dit gerecht echt af!

Ja, natuurlijk, kwaliteit moet je kopen!! Maar waar dan in Nederland en met name in het dorp waar ik woon (zucht). Overigens waren de visjes verpakt in plastic en niet in blik, de hoeveelheid de helft van wat ik gewend ben. Ook dat is fijn, want dat betekent dat je niet te veel over houdt.
Dus… wat gaan we doen? Op zoek naar lekkere ansjovis! Desnoods ga ik hem persoonlijk importeren uit Spanje…

Pasta alla puttanesca, een makkelijk en snel gerecht. De stevige saus heeft een vrij krachtige smaak door de tonijn, ansjovis en kappertjes. De zwarte olijven (biologische of Taggia) en de citroen die vlak voor het serveren worden toegevoegd maken dit gerecht echt af!


En dan maken we pasta alla puttanesca, maar wel met een twist. In het originele Italiaanse recept wordt geen tonijn gebruikt, maar voor mij maakt het dit wel extra lekker. Een makkelijk gerecht, ook voor beginnende koks. De meeste ingrediënten voor de saus heb ik altijd in mijn voorraadkast staan.

De stevige saus heeft een vrij krachtige smaak door de tonijn en ansjovis. Peterselie heb ik ook al eens vervangen door basilicum en dat is ook lekker. Ook doe ik er vaak wat meer zwarte olijven bij (biologische of Taggia). De citroen die vlak voor het serveren wordt toegevoegd maakt dit gerecht echt af!
Zoals altijd had ik wat extra gemaakt, maar -helaas- er bleef niets over want het laatste beetje heb ik tijdens het afruimen zo uit de pan nog opgegeten. Ik kon het niet laten!


Recept: Pasta alla puttanesca

Hoofdgerecht
Voor 4 personen
Voorbereiden:
10 minuten
Bereiden:
15 minuten
Totale tijd:
25 minuten

INGREDIËNTEN

 • 400 g spaghetti (of andere pasta)
 • 225 g tonijn op olie
 • 2 tenen knoflook
 • 1 el kappertjes
 • 30 g ansjovis op olie
 • 1-2 rode peper
 • 20 g peterselie (of basilicum als je geen peterselie hebt)
 • 8 zwarte olijven
 • ca. 500 g tomaten passata of 2 blikken tomaten
 • 1 citroen (voor rasp en sap)
 • extra vierge olijfolie

BEREIDING

Kook de pasta met minder zout dan gewoonlijk. Normaal gesproken is het zo dat het kookwater naar de zee moet smaken. Hier is echter de pastasaus behoorlijk op smaak en kun je bij het koken van de pasta met wat minder zout volstaan.

Zet een koekenpan of wok op het vuur en laat hierin de olie van de tonijn lopen. Verhit en voeg de geperste knoflook, de kappertjes en de ansjovis toe.
Hak de peper (als je niet zo van pittig houdt, is één voldoende en kun je de pitjes ook weglaten) en de steeltjes van de peterselie fijn en voeg toe. Roerbak 2 minuten.
Voeg dan tonijn en olijven erbij. Maak de vis fijn en voeg tomaten passata (of de tomaten uit blik) toe. Laat goed doorwarmen.

Hak het peterselieblad en zet apart.

Neem een kopje pastawater apart en giet de pasta af in een vergiet. Laat even uitlekken en voeg dan toe aan de saus. Goed omscheppen. Voeg eventueel nog wat van het kookwater toe als de saus te dik is. Voeg nu nog de olijven toe, een beetje rasp van de citroen en citroensap.

Serveer met de peterselie (of basilicum).


Verantwoord voor erbij: een frisse salade. Maar ik moet bekennen dat ik het liefst twee porties van deze pasta neem en het gezonde gedeelte bewaar voor de volgende dag!

Pin deze foto van de Pasta alla puttanesca

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Pasta alla puttanesca, een makkelijk en snel gerecht. De stevige saus heeft een vrij krachtige smaak door de tonijn, ansjovis en kappertjes. De zwarte olijven (biologische of Taggia) en de citroen die vlak voor het serveren worden toegevoegd maken dit gerecht echt af!

Inspiratiebron: Jamie Oliver

4 thoughts

 1. Ik koop de ansjovis ook altijd een een grote glazen pot. Bewaren is dan geen probleem.
  In Italië eet ík deze “hoerige pasta” overigens nog simpeler, nl zonder de tonijn , zonder kaneel en dan wel mét oregano en eventueel peterselie. Ze beginnen met de ansjovis en laten die heel langzaam in wat olijfolie smelten in de pan (overigens ook lekker als basis voor andere pastasauzen).
  Tip voor een typische Toscaanse antipasta : geroosterd brood (bruscetta) met roomboter en een ansjovisje erop. Simpel maar lékker!

  Like

  1. Ik heb altijd gedacht dat het in zo’n glazen potje ook niet lang houdbaar zou zijn. Fijn om te horen! Prachtige naam hè, ik zag wel dat er veel verschillende versies zijn. Deze heb ik van een vriendin gekregen, daarvoor kende ik het nog niet. Ik vond het in ieder geval super!

   Like

 2. Klinkt goed! Ik hou ook altijd veel te veel van die ansjovis over, maar vond nu een glazen potje. Dat is in ieder geval makkelijker afsluitbaar om te bewaren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s