Pasta alla puttanesca

Ansjovis. Je kent hem wel, dat zoute visje op elkaar gepakt in een klein blikje (meestal). Geweldig op de pizza, maar verder kwam ik er eigenlijk niet mee.
Ik weet niet hoe het met jullie is, maar vaak heb ik een half blik over die na een week of wat ranzig worden en in de prullenbak belanden.

Pasta alla puttanesca

Totdat we dit jaar in Spanje op vakantie waren en manlief voor de pasta alla puttanesca ansjovis meebracht uit de plaatselijke super. Deze smaakte goddelijk!! Zacht van smaak en lang niet zo ontzettend zout als ik gewend ben. Bij het verhitten was van het hele visje na een minuut niets meer terug te vinden. Zelfs zo uit het bakje was hij lekker!!

Ja, natuurlijk, kwaliteit moet je kopen!! Maar waar dan in Nederland en met name in het dorp waar ik woon (zucht). Overigens waren de visjes verpakt in plastic en niet in blik, de hoeveelheid de helft van wat ik gewend ben. Ook dat is fijn, want dat betekent dat je niet te veel overhoudt.
Dus… wat gaan we doen? Op zoek naar lekkere ansjovis! Desnoods ga ik hem persoonlijk importeren uit Spanje…

En dan maken we pasta alla puttanesca. Een makkelijk gerecht, ook voor beginnende koks. De meeste ingrediënten voor de saus heb ik altijd in mijn voorraadkast staan.

Ansjovis

Wat vinden we ervan? 
De stevige saus heeft een vrij krachtige smaak door de tonijn en ansjovis. Peterselie heb ik ook al eens vervangen door basilicum en dat is ook lekker. Ook doe ik er vaak wat meer zwarte olijven bij (biologische of Taggia).
Zoals altijd had ik wat extra gemaakt, maar -helaas- er bleef niets over want het laatste beetje heb ik tijdens het afruimen zo uit de pan nog opgegeten. Ik kon het niet laten!

Wat heb je nodig (4 personen):

  • 500 gr spaghetti
  • 225 gr tonijn op olie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el kappertjes (kappertjes op zout eerst goed spoelen)
  • 30 gr ansjovis op olie
  • 1-2 rode peper
  • 20 gr peterselie (of basilicum als je geen peterselie hebt)
  • 8 zwarte olijven
  • kaneel
  • ca. 700 gr tomaten passata of 2 blikken tomaten
  • 1 citroen
  • extra vierge olijfolie

Hoe maak je het:
Kook de pasta met minder zout dan gewoonlijk. Normaal gesproken is het zo dat het kookwater naar de zee moet smaken. Hier is echter de pastasaus behoorlijk op smaak en kun je bij het koken van de pasta met wat minder zout volstaan.

Zet een koekenpan of wok op het vuur en laat hierin de olie van de tonijn lopen. Verhit en voeg de geperste knoflook, de kappertjes en de ansjovis toe.
Hak de peper (als je niet zo van pittig houdt, is één voldoende en kun je de pitjes ook weglaten) en de steeltjes van de peterselie fijn en voeg toe. Roerbak 2 minuten.
Voeg dan tonijn en olijven erbij. Maak de vis fijn en voeg tomaten passata (of de tomaten uit blik) toe met een flinke snuf kaneel. Laat goed doorwarmen.

Hak het peterselieblad en zet apart.

Giet de pasta af, maar bewaar een kopje kookwater. Schep de pasta door de saus met een deel van de peterselie (houd wat achter om mee te garneren), het sap van de citroen en nog een scheut olijfolie. Schep op een verwarmde schaal, strooi de laatste peterselie erover en dien meteen op.
Pasta alla Puttanesca

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: ca. 15 minuten

Verantwoord erbij: een frisse salade. Maar ik moet bekennen dat ik het liefst twee porties van deze pasta neem en het gezonde gedeelte bewaar voor de volgende dag!

Inspiratiebron: Jamie Oliver

4 gedachten over “Pasta alla puttanesca

  1. Ik koop de ansjovis ook altijd een een grote glazen pot. Bewaren is dan geen probleem.
    In Italië eet ík deze “hoerige pasta” overigens nog simpeler, nl zonder de tonijn , zonder kaneel en dan wel mét oregano en eventueel peterselie. Ze beginnen met de ansjovis en laten die heel langzaam in wat olijfolie smelten in de pan (overigens ook lekker als basis voor andere pastasauzen).
    Tip voor een typische Toscaanse antipasta : geroosterd brood (bruscetta) met roomboter en een ansjovisje erop. Simpel maar lékker!

    1. Ik heb altijd gedacht dat het in zo’n glazen potje ook niet lang houdbaar zou zijn. Fijn om te horen! Prachtige naam hè, ik zag wel dat er veel verschillende versies zijn. Deze heb ik van een vriendin gekregen, daarvoor kende ik het nog niet. Ik vond het in ieder geval super!

  2. Klinkt goed! Ik hou ook altijd veel te veel van die ansjovis over, maar vond nu een glazen potje. Dat is in ieder geval makkelijker afsluitbaar om te bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s