Na het recept van het vispotje liggen er nog 3 halve paprika’s in de koelkast, niet zo handig eigenlijk. De marinade die ik laatst gemaakt heb met de harissa was erg lekker, maar niet zo pittig. Ik vermoedde dat dat kwam omdat de harissa nog erg “vers” was en de smaken nog niet op elkaar ingewerkt. Tijd voor een herhaling van zetten…
Wat vinden we ervan?
Nee, de harissa blijft vrij “braaf” van smaak. Niets schroeit of brandt, de volgende keer misschien eerst wat pitjes weken in water? Voor nu laat ik het zo. De combinatie van kip met paprika in de tagine daarentegen blijkt een heel goede te zijn. De harissa en gekonfijte citroen zorgen er voor dat het gerecht niet te zoet wordt. Omdat 3 halve paprika’s niet de 200 gram groenten opleveren die je nodig hebt, maak ik er nog auberginefrieten bij, die lekker pittig zijn en tzatziki om te blussen.
Menu:
- Tagine van kip en paprika met harissamarinade
- Auberginefrieten uit de oven (recept)
- Tzatziki (recept)
- Couscous
Reken voor de auberginefrieten ongeveer dezelfde bereidingstijd als voor de tagine. Begin met voorbereiden als je de kip in de marinade hebt staan.
De tzatziki kun je maken terwijl de kip staat te sudderen en de aubergine in de oven staat.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
- 400 gr (biologische) kipdijfilets
- 2 tl harissa (uit een potje of zelf gemaakt, zie recept)
- 2 el Griekse yoghurt
- 3 halve paprika’s (rood, groen en geel)
- 1 kleine ui
- 6 gedroogde abrikozen
- 1/4 gekonfijte citroen (te koop in Turkse supermarkt of zelf gemaakt, zie recept)
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 kippenbouillonblok
- peper en zout
- 1 el olijfolie
- 1 handje groene kruiden, bijv. munt of peterselie
- 1 citroen
- 400 gr couscous
Hoe maak je het:
Snijd de kip in stukken (niet al te klein). Meng de yoghurt met de harissa en schep goed om met de kip.
Zet apart en laat de kip minimaal een uur marineren. Lekkerder is om dit ’s ochtends al te doen en de kip dan een hele dag te laten marineren, maar meestal bedenk ik pas ergens in de middag wat te eten en dan kan een uurtje (of twee) ook wel.
Snijd paprika en ui in grove stukken, ongeveer van dezelfde grootte als de kip.
Verhit de olijfolie in de tagine en smoor hierin paprika en ui tot de ui zacht begint te worden.
Schep uit de tagine. Braad nu de kip aan. Zet het vuur niet te hoog, want dan zal de kip aanbranden. Het is vooral de bedoeling om het vlees dicht te schroeien.
Voeg de groente weer toe, samen met de verkruimelde bouillonblok. Snijd de abrikozen in stukjes en voeg toe. Voeg de tomaten in blik toe.
Sluit de tagine met het deksel en laat ca. 1/2 uur op een laag pitje zachtjes smoren. Controleer af en toe of het gerecht niet te droog wordt. Bij gebruik van een tagine zal dit niet snel gebeuren, tenzij je het vuur te hoog hebt staan.
Spoel de citroen onder koud water. Snijd het vruchtvlees weg, zodat je alleen de schil over houdt en snijd deze in smalle reepjes. Voeg de laatste 15 minuten toe aan de tagine.
Als de paprika zacht is en de kip gaar, draai je het vuur uit.
Breng water aan de kook voor de couscous. Ik reken altijd ca. 100 gram per persoon. Misschien een beetje veel als je het vergelijkt met de aangegeven hoeveelheid op de verpakking, maar ik vind het altijd lekker om een beetje over te houden voor de lunch de volgende dag. Je kunt er dan bijv. een salade van maken met komkommer en tomaat.
Doe de couscous met zout in een vuurbestendige kom, giet er kokend water op tot de couscous net onder staat. Laat 4-5 minuten wellen. Voeg een handje fijngehakte groene kruiden toe en een kneepje citroensap. Giet er een scheut olijfolie over en roer de couscous los met een vork.
Garneer de tagineschotel met enkele partjes citroen en strooi er wat gehakte peterselie of munt over. Serveer met de auberginefrieten, couscous en tzatziki.