Sinaasappeljam met specerijen

Jam… Niets is zo lekker als vers gebakken brood, een beetje warm nog en dan met jam. Zelfgemaakte jam, eigenlijk ook nog wel, want die smaakt veel beter. En een croissantje of stuk stokbrood mag natuurlijk ook wel. In de zomermaanden maak ik wel vaker jam, maar in de winter is dat wat lastiger. Ik ben voor het koken met de seizoenen en daarom gebruik ik in de winter geen zomerfruit (ook niet uit de diepvries).

Bij het opruimen van de boekenkast kwam ik het boekje “De lekkerste zelfgemaakte jam” weer tegen en voor ik het wist was ik al een lijstje aan het maken van “jammen” om te maken. Zoals bijv. kiwi-jam of gelei, beaujolais-gelei en de sinaasappeljam met specerijen. Heel anders dan de gebruikelijke jam die je kunt kopen en dat komt natuurlijk vooral vanwege de specerijen die er gebruikt worden.

Sinaasappeljam met specerijen

Tijdens het maken van de jam kon ik er al niet vanaf blijven… Je moet namelijk regelmatig controleren of hij al voldoende ingedikt is en dat is geen straf. Heerlijk! Het recept is voor 2 potten jam, helaas staat er niet bij wat de inhoud van de potten is. Zoals je op de foto hieronder ziet heb ik eigenlijk 2 en 1/2 pot jam gemaakt. Hoe dat kan? Niet geduldig genoeg en dus de jam niet ver genoeg laten indikken. Hij blijkt op het brood ietsjes te vloeibaar, maar smaakt echt hemels.

Het boek geeft ook een aantal tips die niet onbelangrijk zijn. Ik heb -zeker in de zomermaanden- vaak jam proberen te maken op goed geluk. Soms lukte dat, soms niet. Bij het maken van jam moet je met een aantal zaken rekening houden. De belangrijkste zijn:

 • Pectine. Al het fruit bevat dit stofje in meerdere of mindere mate. Je hebt het nodig voor het indikken van je jam. Aan fruit met minder pectine kun je ander fruit toevoegen of je gebruikt geleersuiker. Deze bevat pectine en citroensap.
 • Suiker. Hoe minder zoet het fruit des te meer suiker heb je nodig. Het gaat hier echt om flinke hoeveelheden. Vaak heb je dezelfde hoeveelheid suiker nodig als het gewicht in fruit.
 • Citroen wordt altijd aan jam toegevoegd. Het zorgt voor een beter resultaat en ook voor een betere houdbaarheid van je potje jam.
 • Potten moeten goed schoon zijn. Dit kan goed door ze vlak voor gebruik in de vaatwasser te wassen of door ze onder te dompelen inkokend water. Zijn je potten niet schoon, dan kan zich schimmel vormen.

Wat heb je nodig (voor 2 potten):

 • 4 sinaasappels (liefst biologisch)
 • kristalsuiker
 • 1 citroen
 • 100 gr water
 • 1 steranijs
 • 2 kruidnagels
 • 1 kaneelstokje

Hoe maak je het:
Zet een bordje in de koelkast. Dit heb je straks nodig om te testen of de jam klaar is.
Borstel twee sinaasappels goed schoon onder warm water. Snijd met een dunschiller de schil eraf en snijd in smalle reepjes (julienne).
Sinaasappeljam met specerijen
Zet de schilletjes met koud water op en breng aan de kook. Giet af in een zeef. Herhaal dit nog 2 keer met schoon water.

Schil alle sinaasappels door de schil met het witte gedeelte weg te snijden. Snijd er eerst de kapjes af, zet op een kant en snijd er dan de schil af. Haal met een klein kartelmes (ik gebruik een tomatenmesje) de partjes tussen de vliezen uit: snij telkens vlak langs de vliesjes, dan kun je de partjes er makkelijk tussen uit wippen. Vang het sap op in een kom of diep bord.
Pers de citroen uit en doe dit bij het sinaasappelsap.

Weeg het sap en de partjes sinaasappel. Weeg hetzelfde gewicht af aan suiker.

Doe nu de suiker, het sap, het water met de geblancheerde schillen en de specerijen in een pan. De partjes sinaasappel worden nu nog niet gebruikt. Breng alles aan de kook en kook onder regelmatig roeren gedurende 10 minuten op hoog vuur.

Sinaasappeljam met specerijen

Voeg nu de sinaasappelpartjes toe en breng opnieuw aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat nog 10 minuten koken.
Controleer of de jam genoeg ingekookt is: haal het bordje uit de koelkast, laat er een paar druppels op vallen en houd het bordje schuin. Als de druppels opstijven kun je de jam in potten doen. Draai de deksels dicht en zet de potten ondersteboven weg tot ze afgekoeld zijn. Wanneer de jam afkoelt, trekken de potten vacuüm en sluiten de deksels goed.

Je kunt deze jam ook heel goed met geleisuiker maken. Klik hier voor het recept.

11 thoughts

  1. Hoi Annemarie,
   Wat leuk om te horen, voel me vereerd! Hij is ook wel erg lekker 🙂 Als de sinaasappels hier weer volop verkrijgbaar zijn, moet ik hem zelf ook weer eens maken.
   Heb meteen even gekeken waar jullie zitten in Frankrijk. Daar komen wel elk jaar met de camper langs, wat leuk! Ik ga het proberen te onthouden, wie weet…
   Groetjes, Anja

   Like

 1. Hallo Anja,
  Kan ik ook iets anders dan suiker gebruiken om de jam iets te zoeten. Bv honing of rijststroop?
  Deze jam lijkt mij heerlijk maar wel met veel suiker
  Bij voorbaat dank voor je reactie.
  Toos de Leeuw.

  Like

  1. Hallo Toos,

   Als je echt zo min mogelijk zoetstof wil gebruiken, dan kun je ook kiezen voor speciale geleisuiker, waarvan je maar de helft hoeft te gebruiken. Het belangrijkste is de – al dan niet natuurlijke – pectine die ervoor zorgt dat je jam opstijft. Door het inkoken van de vruchten verdampt het vocht en hierdoor word de jam dikker. Ik heb nergens kunnen vinden of je dit ook kunt bereiken met honing of rijststroop. Ben wel heel benieuwd of dat kan. Het is wel de moeite van het proberen waard.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
   Groet, Anja

   Like

   1. Hallo Anja,
    Ik heb een recept voor sinaasappeljam, met weinig of geen suiker gevonden. En wel op de site van Piet Huysentruyt. Met gelatine en agar -agar, met als zoet agavesiroop. En pikant detail, kerriekruiden en saffraan.
    Het is een soortmarmelade geworden doordat de sinaasappel wat grover blijft. Maar bijzonder lekker.
    Jij nog bedankt voor het meedenken.
    Vriendelijke groet, Toos de Leeuw.

    Like

   2. Hoi Toos,
    Dat klinkt ook heel lekker. Lijkt het misschien een beetje op chutney zo te horen. Bijzonder om de sinaasappel met kerrie en saffraan te combineren.
    Groetjes, Anja

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s