Meringue kisses

Meringues, ze zijn er in allerlei vormen en maten. Deze kleintjes worden ook wel “kisses” genoemd, in het Nederlands vertaald naar schuimpjes (we blijven een nuchter volk). Bereidingswijzen variëren van simpel -eiwit met suiker- voor de Franse Meringue tot ingewikkeld -eiwit met hete suikerstroop- voor de Italiaanse uitvoering.

Omdat ik kleine meringues wilde maken koos ik voor de makkelijkste manier. Bovendien is dit snel gedaan. Je hebt er niet veel voor nodig: eiwitten, suiker en poedersuiker, een metalen kom en een handmixer (of keukenmachine). Een oven natuurlijk en een spuitzak als je mooie bergjes wilt spuiten.
Dit recept is voor goed droge, knapperige schuimpjes. Heb je liever schuimpjes die binnenin nog wat taai zijn, zoals een pavlova, dan moet je nog maïzena toevoegen (recept).

Om mijn meringues een beetje kleur te geven, heb ik in de spuitzak wat cacao gesprenkeld. Je kunt dit ook doen met kleurstof voor voedingsmiddelen als je dat hebt.

 P1040044 

Wat heb je nodig:

  • 125 gram eiwit (ca. 4 eiwitten) *
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 tl cacao

Benodigdheden:

  • 1 spuitzak met spuitmondjes of 1 wegwerp spuitzak
  • 1 metalen mengkom
  • halve citroen
  • grote garde, handmixer of keukenmachine
  • bakpapier

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius boven- en onderwarmte.

Begin met het ontvetten van je mengkom. Het is belangrijk dat er geen spoortje vet in zit, anders lukt het je namelijk niet om de eiwitten stijf te kloppen. Je kunt de kom ontvetten met citroensap.

Splits de eieren, maar zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in terecht komt. Als dat gebeurt, lukt het je niet de eiwitten stijf te kloppen.

Klop de eiwitten met de garde stijf. Als je wilt kun je de truc doen: houdt de kom met de geklopte eiwitten boven je hoofd. Als ze goed stijf geklopt zijn, zal er niets gebeuren en blijven de eiwitten in de kom.
Voeg nu lepel voor lepel de suiker toe en klop door tot de suiker helemaal opgenomen is en je stevige pieken hebt. Spatel nu voorzichtig de poedersuiker door de eiwitten.

Schep met een lepeltje op de vier hoeken van het bakblik een klein beetje eiwit en plak het bakpapier er op.

Kies een spuitmondje voor je schuimpjes. Ik heb hier een wegwerp spuitzak gebruikt, waar ik een puntje vanaf geknipt heb. Op die manier krijg je gladde schuimpjes. Je kunt natuurlijk ook voor een spuitzak met een kartelmondje kiezen.

Strooi wat cacao in de spuitzak. Vouw de rand van de spuitzak om één hand en schep nu de eiwitten in de spuitzak. Probeer te voorkomen dat er luchtbellen in komen.
Spuit nu kleine bergjes op het bakpapier. Maak ze vooral niet te groot, dat eet zo lastig. Tenzij je ze als toetje (pavlova) wilt gebruiken of als schuimgebakje. Spuit dan kleine cirkels die je later vult met slagroom en fruit.

Laat de schuimpjes in ongeveer 2 uur in het midden van de oven uitdrogen. Zet na 2 uur de oven uit, maar laat de schuimpjes in de oven staan tot deze helemaal afgekoeld is.

Bewaar de schuimpjes in een goed afsluitbare pot. Ze blijven dan zeker 2-3 weken goed.

Behalve dat ze lekker zijn bij een kopje koffie, kun je deze schuimpjes ook goed gebruiken in een toetje. Als extraatje bij ijs of fruit. Of denk eens aan Eton Mess: in een grote kom of mooie kleine glazen voor eenpersoons porties schep je vers fruit, geklopte slagroom en schuimpjes. Maak dit dessert vlak voor het opdienen klaar, anders worden de schuimpjes zacht.

P1040040

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: ca. 2,5 uur (incl. afkoelen)

* TIP: maak meringues als je eiwitten overhoudt nadat je ergens eigeel voor gebruikt hebt. Of maak mayonaise (recept) van het eigeel dat je overhoudt na het maken van de meringues. Zelf mayonaise maken is echt heel erg gemakkelijk en smaakt vele malen beter dan de mayo uit een potje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s