Preitaart met geitenkaas

In 2000 ben ik begonnen met mijn eerste receptenschrift. Hierin noteerde ik allerlei gerechten die ik vaak maakte, maar ook nieuwe gerechten zoals deze preitaart. Overigens nog nooit eerder gemaakt, tot vandaag dan. Ik pas het recept iets aan naar onze smaak. Onderstaande hoeveelheden zijn voor 2 personen. In het recept wordt uitgegaan van kant en klaar deeg voor hartige taart, maar ik heb nog een portie deeg voor hartige taart in de vriezer liggen. Die haal ik er uit. Het is een deeg waar ook wat Parmezaanse kaas in is verwerkt, waardoor het een heerlijke smaak krijgt.

Preitaart

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart (of 1/2 recept als je het zelf wilt maken) *
  • 500 gr prei (liefst dikke stengels)
  • ca. 3-5 zongedroogde tomaten
  • 2 kleine eieren
  • 2 el geraspte kaas (bijv. Parmezaanse kaas)
  • 50 ml (kook)room
  • 100 gr zachte geitenkaas
  • paneermeel
  • peper en zout
  • 1 el pijnboompitten

Benodigdheden:

  • deegroller
  • taartvorm of springvorm ca. 18 cm doorsnede
  • bakpapier
  • bakkwastje

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius boven- en onderwarmte (of 180 graden hetelucht).

Laat het deeg ontdooien. Leg de plakjes op elkaar en rol uit tot een cirkel die ca. 3 cm groter is dan de bodem. Beboter de taartvorm, leg een vel bakpapier op de bodem en vet ook dit in. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de rand bij. Zet de bakvorm koel weg (bijv. in de koelkast).

Snijd de prei in 2-3 cm brede stukken, ze mogen niet boven de vorm uitsteken. Dit heb ik van te voren even gecontroleerd.

Preitaart

Was grondig en blancheer in weinig kokend water met een beetje zout gedurende 5 minuten. Laat goed uitlekken in een zeef, druk het vocht er voorzichtig een beetje uit.
Snijd de zongedroogde tomaten in repen.
Klop de eieren los met de room en de Parmezaanse kaas.

Strooi nu een laagje paneermeel over de bodem. Zet de stukken prei er rechtop in. Stop in de openingen tussen de stukken prei telkens een stukje tomaat.
Kwast de deegrand in met een beetje van het eimengsel. Schenk nu voorzichtig het eimengsel over de prei. Maal er peper over en verdeel er de pijnboompitten en de geitenkaas over.
Preitaart

Bak ca. 30-45 minuten in het midden van de oven. Controleer na 20 minuten of de prei gaar is en het eimengsel gestold. Zo niet, laat dan nog wat langer in de oven staan. Wordt de bovenkant te donker, dan kun je deze afdekken met een stuk aluminiumfolie.

Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten rusten voor het serveren.

Preitaart

* Je kunt evt. ook bladerdeeg gebruiken voor deze taart. Zeker dan is het goed om de taartbodem eerst met steunvulling voor te bakken. Het resultaat is een bodem die gaar en knapperig is. Hiervoor leg je een vel bakpapier, groter dan de vorm, op de bodem en hierop leg je dan je steunvulling. Hiervoor kun je speciale kleikorrels kopen, maar je kunt ook heel goed gedroogde erwten gebruiken. Bak de taartbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de erwten goed afkoelen na het bakken en berg ze dan op in een luchtdichte pot. Zo gaan ze vele bakbeurten mee.

 

 

 

6 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s