Salade met gerookte forel, asperges en appel

Op een verjaardag kreeg ik jaren geleden eens een hapje met gerookte forel. En sinds die dag ben ik fan. De smaak is zacht, of beter gezegd verfijnd. Hij smaakt heel anders dan gestoomde makreel, die veel sterker van smaak is. Bovendien vind je in de filet zelden een graatje. Je moet er natuurlijk wel altijd op bedacht zijn, maar dit visje is heel anders dan de makreel die naast vol van smaak ook vol van graten is. Deze salade met gerookte forel wordt extra lekker door behalve appel ook asperges, roodlof en bloemkool toe te voegen. Dus, maak dit lekker(s) voor de lunch of eet het als lichte maaltijdsalade met vers brood.

Deze salade met gerookte forel wordt extra lekker door behalve appel ook asperges, roodlof en bloemkool toe te voegen. Dus, maak dit lekker(s) voor de lunch of eet het als lichte maaltijdsalade met vers brood.
#recept #salade #gerookteforel #lunch #maaltijdsalade #makkelijk

Vandaar dat ik forel ook wel graag verwerk in een salade. Het recept van vandaag is eigenlijk heel eenvoudig en staat of valt met de dressing. De smaakmaker in deze dressing is een heerlijke truffelmayonaise (van TON) die ik kreeg om uit te proberen. Een subtiele smaak die verder niet veel extra’s nodig heeft. Je kunt de mayonaise ook vervangen door gewone mayonaise met een lepeltje mosterd gemengd.
Erbij asperges, een frisse appel en crispy groenten zoals roodlof en rauwe bloemkool en de salade is helemaal af!

Deze salade met gerookte forel wordt extra lekker door behalve appel ook asperges, roodlof en bloemkool toe te voegen. Dus, maak dit lekker(s) voor de lunch of eet het als lichte maaltijdsalade met vers brood.
#recept #salade #gerookteforel #lunch #maaltijdsalade #makkelijk

De eerste versie van dit recept is uit 2015 en was dringend aan een update toe. Ik heb de salade uitgebreid met asperges en bloemkool.
En er zijn nieuwe foto’s natuurlijk!
(11-05-2020)


Recept: Salade met gerookte forel en appel

Lunchsalade
voor 2 personen
Voorbereiden:
30 min.
Bereiden:
5 min.
Totale tijd:
35 min.

INGREDIËNTEN

 • 250 g gerookte forel filet
 • 1 struikje roodlof
 • 1 stuk bloemkool
 • 3 gekookte asperges
 • 1 harde friszure appel
 • 1/2 citroen (voor het sap)
 • peper en zout
 • verse kruiden naar smaak (peterselie, citroenmelisse)

Voor de dressing:

 • 1 el Griekse yoghurt
 • 2 el truffelmayonaise (of gewone mayo met 1 tl mosterd)
 • (1/2 tl appelazijn)
 • peper en zout

BEREIDING

Meng de ingrediënten voor de dressing yoghurt, mayonaise en azijn. Proef op smaak en voeg eventueel de azijn, zout en peper toe. Is de dressing te dik, voeg dan een beetje (!) water toe. Het is niet de bedoeling dat je een waterige saus krijgt.

Laat alle ingrediënten in een half uurtje op kamertemperatuur komen. Maak het roodlof schoon, pluk de blaadjes los en snijd eventueel in de lengte in tweeën. Schaaf de bloemkool op de mandoline in dunne plakken. Snijd de asperges schuin in stukken.
Rangschik alles op een grote platte schaal en bestrooi met peper en zout.
Breek de forel in stukken en verdeel over de schaal.

Tenslotte de appel. Schaaf deze pas echt op het laatste moment om verkleuren te voorkomen. Was de appel en schaaf deze op de mandoline in heel dunne plakken. Als je wilt kun je eerst het klokhuis verwijderen, maar ik laat dit er in zitten. Je hebt er met die dunne plakken geen last van en pitjes vallen er vanzelf uit. Druppel er een beetje citroensap over en steek de appelplakjes tussen de salade.

Verdeel de dressing over de salade en tenslotte de verse tuinkruiden.

Bewaar deze foto van de salade met gerookte forel op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze salade met gerookte forel wordt extra lekker door behalve appel ook asperges, roodlof en bloemkool toe te voegen. Dus, maak dit lekker(s) voor de lunch of eet het als lichte maaltijdsalade met vers brood.
#recept #salade #gerookteforel #lunch #maaltijdsalade #makkelijk #snelklaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s