Lekkers voor de lunch: forelsalade met een pittige mosterddressing

Op een verjaardag kreeg ik jaren geleden eens een hapje met gerookte forel. En sinds die dag ben ik fan. De smaak is zacht, of beter gezegd verfijnd. Hij smaakt heel anders dan gestoomde makreel, die veel sterker van smaak is. Bovendien vind je in de filet zelden een graatje. Je moet er natuurlijk wel altijd op bedacht zijn, maar dit visje is heel anders dan de makreel die naast vol van smaak ook vol van graten is.

Forelsalade

Vandaar dat ik forel ook wel graag verwerk in een lunchgerecht. Het receptje van vandaag is  eigenlijk heel eenvoudig en staat of valt met de dressing. De smaakmaker in deze dressing is een pittige Dijon mosterd. Hij heeft wel iets van mierikswortel: de hitte overvalt je even, maar is meteen ook weer weg. Er blijft niet dat brandende gevoel van rode peper.
Daarnaast nog een alternatief waarbij de forel de ster is in een lekker licht voorgerecht. Nu gecombineerd met julienne gesneden appel voor een heerlijk fris accent.

Forelsalade

Het lunchgerecht is voor 2 personen, het voorgerecht voor 4.

Wat heb je nodig:

Voor de dressing:

 • 2 el Griekse yoghurt
 • 2 el mayonaise
 • 1 el olijfolie
 • 1 of 2 tl Dijon monsterd
 • 3 el fijn gehakte bieslook
 • peper en zout

Voor de salade:

 • 250 gr gerookte forel filet
 • 8 kleine trostomaatjes
 • 2 lente-uien
 • 100 gr slablaadjes
 • peper en zout

Voor het voorgerecht:

 • 250 gr gerookte forel filet
 • 1 harde friszure appel
 • 1/2 citroen (voor het sap)
 • 100 gr rucola of veldsla
 • peper en zout
 • een mengkom

Hoe maak je het:

De dressing:
Proef de smaak van de mosterd voordat je alles door de dressing roert. Zeker als je nieuwe gekocht hebt, is het handig eerst even te controleren of hij erg pittig is. Meng de ingrediënten voor de dressing yoghurt, mayonaise, 1 tl mosterd en olie. Roer de bieslook erdoor. Proef op smaak en voeg als dat nodig is nog een tl mosterd toe en evt. wat zout en peper. Laat 15 minuten alle smaken op elkaar inwerken. Kijk en proef dan of de dressing naar je zin is. Voeg evt. een klein beetje (niet te veel!) water toe. Het is niet de bedoeling dat je een waterige saus krijgt.

De lunch salade:
Snij de tomaatjes elk in 4 partjes, de lente-ui schuin in ringetjes. Verdeel over twee borden de sla, tomaatjes en lente-ui. Verbrokkel voorzichtig de filets boven de borden. Schep met een lepeltje de dressing over de vis en de tomaatjes. Zet het restant van de dressing in een schaaltje op tafel.
Lekker met vers gebakken brood, ciabatta of een broodje.

Het voorgerecht:
Kies mooie ruime glazen of kommen voor dit voorgerecht. Verdeel de helft van de sla over de glazen. Was de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Heb je die niet, verwijder het klokhuis dan later. De appel wordt niet geschild. Snijd de appel in dunne plakken (ca. 2 mm) en deze snijd je dan weer in ca. 2 mm brede reepjes. Op die manier krijg je een soort lucifers. Deze snijtechniek heet julienne. Gebruik geen rasp, dat is echt minder lekker en het ziet er ook minder mooi uit. Besprenkel de appel met een beetje citroensap tegen het verkleuren.
Doe de appel in de mengkom en verbrokkel voorzichtig de forel hierboven. Doe de andere helft van de sla erbij. Verdun de dressing evt. nog met 1 tl water. Schep nu 2 el dressing in de kom en meng heel voorzichtig alle ingrediënten. Het is de bedoeling dat alles heel blijft. Proef op smaak en voeg evt. nog een beetje peper en zout toe.
Verdeel de salade nu over de 4 glazen. Garneer met een toefje dressing en evt. een sprietje bieslook.
Lekker met een stukje stokbrood, (geroosterde) ciabatta.

Bereidingstijd:
Voor de salade (met dressing): ca. 30 minuten
Voor het voorgerecht (met dressing): ca. 40 minuten

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s