De lekkerste rode kool maak je zelf

Inspiratie nodig voor het avondeten? Rode kool is een heerlijke groente, vooral als je hem zelf klaar maakt. Met specerijen als kaneel en kruidnagel voor de lekkerste smaak.

In alle jaren dat ik een eigen huishouden heb, heb ik me misschien één of twee keer gewaagd aan het maken van rode kool. Niet een keer gelukt! Zelfs zo erg niet gelukt, dat ik mijn moeder niet durfde laten proeven wat er mis was (ik schaamde mij diep). Met als gevolg dat de helft steevast in de prullenbak, soms na een vriesperiode van enkele maanden, belandde.

Een tijdje geleden heb ik maar weer eens alle moed bij elkaar geraapt. Ik wilde het toch weer eens proberen. Dit keer heb ik mijn recept eens vergeleken met de recepten op internet, maar daar werd ik niet veel wijzer van. Want die recepten gaan uit van een kleine kool… Ja, hoe groot is zo’n kleine kool en hoeveel weegt die dan? Een gemiddelde rode kool weegt ongeveer anderhalve kilo, mijn exemplaar hier was iets groter (2 kilo).

Als je in het gelukkige bezit bent van een keukenmachine is het snijden van de rode kool een makkie. Heb je een mandoline, gaat het ook nog redelijk snel. Kijk dan wel uit voor je vingers! Heb je die twee niet, dan komt het neer op snijwerk. Hoe vaker je dat doet, hoe handiger je er in wordt. Neem wel een groot mes dat goed scherp is. Probeer het niet met een aardappelmesje, dat gaat niet lukken of duurt een hele middag.

Inspiratie nodig voor het avondeten? Rode kool is een heerlijke groente, vooral als je hem zelf klaar maakt. Met specerijen als kaneel en kruidnagel voor de lekkerste smaak.
Inspiratie nodig voor het avondeten? Rode kool is een heerlijke groente, vooral als je hem zelf klaar maakt. Met specerijen als kaneel en kruidnagel voor de lekkerste smaak.
Inspiratie nodig voor het avondeten? Rode kool is een heerlijke groente, vooral als je hem zelf klaar maakt. Met specerijen als kaneel en kruidnagel voor de lekkerste smaak.


De ultieme test

Zelf was ik wel tevreden met de smaak van de rode kool en durfde het daarom wel aan mijn moeder te laten proeven. Met knikkende knieën, dat dan weer wel… Maar hij werd goedgekeurd! Dus nu kan ik eindelijk zeggen: ik weet hoe ik rode kool moet klaarmaken. En ik kan je wel vertellen: zelf -vers- gemaakte rode kool is zo veel lekkerder dan uit een potje of de diepvries.


Recept Rode kool gestoofd met specerijen

Groenten
voor 4 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
60 min.
Totale tijd:
1-1,5 uur

Ingrediënten

 • 1 kleine rode kool van ca. 1 kilogram
 • 2 kruidnagels
 • 2 jeneverbessen
 • 1 kaneelstokje
 • 1 laurierblaadje
 • 100 ml azijn
 • 1 tl zout
 • 100 g suiker
 • 1 el maïzena voor het binden
 • 1 zure appel (bijv. goudrenet)

Benodigdheden:

 • keukenmachine, mandoline of scherp mes

Bereiding

Was de kool en verwijder eventueel het buitenste blad. Halveer de kool en snij de helften in stukken zodat ze in de keukenmachine passen, of zodat ze hanteerbaar zijn voor de mandoline. Ga je met en mes aan de slag? Snij dan elke koolhelft nog eens door, zodat je vier kwarten hebt. Snij de dikke stronken bij gebruik van de keukenmachine meteen weg. Gebruik je de mandoline of een mes, dan kan dit op het laatst (geeft je mooi houvast). Snijd de kool ca. 2 mm dik.


Breng in een passende pan ca. 1/2 liter water aan de kook met het zout. Voeg nu de rode kool en de overige ingrediënten toe behalve de appel, suiker en maïzena. Die worden pas aan het einde van de kooktijd toegevoegd. Laat de kool in ca. 30-45 minuten onder af en toe omscheppen zachtjes gaar koken. Voeg dan de suiker toe. Meng de maïzena met een beetje kookvocht en schep door de kool. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Laat nog 5 minuten zachtjes koken.

Proef de rode kool of hij naar je smaak is. Het kan zijn dat je nog wat azijn of suiker of misschien allebei wilt toevoegen. Laat nog even zachtjes koken, totdat de suiker gesmolten is. Proef dan nog eens.

Ik had een rode kool van bijna 2 kilo en ben gestart met de hoeveelheden zoals hierboven staan. Daardoor ben ik een behoorlijke tijd bezig geweest de rode kool op smaak te brengen. Dat is uiteindelijk wel gelukt. Als je de kool niet te hard laat koken, gaat dat prima.

Succes!

TIP De kooktijd van de rode kool varieert en is afhankelijk van de dikte waarin je hem gesneden hebt. Ook maakt het een verschil of je het vuur hoog of laag zet. Proef regelmatig of de kool niet te gaar wordt, hij dient nog een beetje een bite te hebben.

Pin deze foto van Rode kool gestoofd met specerijen

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Inspiratie nodig voor het avondeten? Rode kool is een heerlijke groente, vooral als je hem zelf klaar maakt. Met specerijen als kaneel en kruidnagel voor de lekkerste smaak. #recept #rodekool #homemade #groente #basisrecept #inspiratie #specerijen

Nog meer inspiratie met rode kool?

Wat zou je zeggen van rode kool in een salade, zoetzuur of platbrood gevuld met bloemkool en rauwe rode kool.

18 thoughts

 1. Eindelijk is rode kool klaar maken gelukt, met jouw recept en heel langzaam garen ,en hij smaakte heerlijk ,dank je voor dit recept

  Like

 2. Ik bind de rodekool met aardappelmeel, dan blijft de smaak en de kleur behouden.
  Ook doe ik er een scheut azijn in met het koken.(is het eerder gaar.)

  Like

  1. Hoi Ina,
   Met aardappelmeel binden gaat vast ook goed. De azijn doe ik er op het laatst bij omdat ik juist meen dat het zo sneller gaar is. 😊
   Groetjes, Anja

   Like

   1. Door de azijn er voor de kooktijd bij te voegen houdt de rode kool zijn diep rood-purperen kleur.
    Ik gebruik voorts dezelfe ingrediënten, maar zeker geen water!
    Daar bij gebruik ik evenveel appel als het gewicht van de kool.
    Dan zachtjes aan de kook brengen , zodoende stooft de kool in eigen vocht en krijgt ze veel meer smaak.

    Like

 3. MIJN RECEPTUUR fruiten daar 4 appels bij dan de gesneden kool laurierblad(3) 6 kruidnagel suiker azijn zout een hand paprijst voor het binden soms doe ik er ook een scheutje port in ’t is het proberen waard.

  Like

 4. Als je de rode kool niet wast , de buitenste bladeren eraf is voldoende, dan is de smaak zoveel intenser, er moet inderdaad best wat zout op.
  Ik doe er 3 goudrenetten op, na ongeveer een kwartier koken en laat dat dan nog 20 minuten zachtjes mee stoven.

  Like

  1. Hoi Marianne,
   Ja, je hebt gelijk, als je de buitenste bladeren eraf haalt, hoef je niet uitgebreid te wassen. Goudrenetten is ook heerlijk lijkt me!

   Binnenkort maar weer eens maken.
   Groetjes, Anja

   Like

 5. Zeg, zit er soms een telepathisch lijntje naar de overkant van de straat? We zijn zó vaak met hetzelfde bezig!:) ik worstel ook met de rodekool. De ingrediënten en hoeveelheden komen wel overeen (ik gooi er nog een appeltje bij), maar bij mij was iedere keer het na 30 minuten nog een smakeloze hap. Dus ook maar weer eens gezocht op het web, want mijn moeder kan ik het helaas niet meer vragen. Daar las ik dat de kool vanzelf zoeter wordt en de smaken intenser als hij langer kookt. Heb hem dus laatst wel een uur heel zachtjes laten pruttelen en vond hem toen een stuk lekkerder. Was ook nog stevig genoeg.

  Like

  1. Haha, ja misschien wel! Een appeltje doe ik er ook in (vergeten in het recept). Dat zoete was wel oké bij mij, maar het zure kwam niet door. Van ellende ben ik toen ’s avonds gestopt en de volgende dag weer verder gegaan. Gewoon de pan weer op het vuur, langzaam verwarmen en nog meer azijn en wat zout toegevoegd. Zout versterkt de smaken, misschien dat dat ook wel geholpen heeft. Ik denk dat hij in totaal ook wel een uur heeft opgestaan en dat was inderdaad nog prima. Mijn moeder begon meestal rond de middag al en de kool op een heel laag pitje de hele middag liet stoven. Eigenwijs als ik was dacht ik dat dat wel héél ouderwets was 😉 . Zo zie je maar!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s