Rode kool à la mama

In alle jaren dat ik een eigen huishouden heb, heb ik me misschien één of twee keer gewaagd aan het maken van rode kool. Niet een keer gelukt! Zelfs zo erg niet gelukt, dat ik mijn moeder niet durfde laten proeven wat er mis was (ik schaamde mij diep). Met als gevolg dat de helft steevast in de prullenbak, soms na een vriesperiode van enkele maanden, belandde.

Rode kool

Een tijdje geleden heb ik maar weer eens alle moed bij elkaar geraapt. Ik wilde het toch weer eens proberen. Dit keer heb ik mijn recept eens vergeleken met de recepten op internet, maar daar werd ik niet veel wijzer van. Want die recepten gaan uit van een kleine kool… Ja, hoe groot is zo’n kleine kool en hoeveel weegt die dan?

Als je in het gelukkige bezit bent van een keukenmachine is het snijden van de rode kool een makkie. Heb je een mandoline, gaat het ook nog redelijk snel. Kijk dan wel uit voor je vingers! Heb je die twee niet, dan komt het neer op snijwerk. Hoe vaker je dat doet, hoe handiger je er in wordt. Neem wel een groot mes dat goed scherp is. Probeer het niet met een aardappelmesje, dat gaat niet lukken of duurt een hele middag.

 

Rode kool

De ultieme test:
Zelf was ik wel tevreden met de smaak van de rode kool en durfde het daarom wel aan mijn moeder te laten proeven. Met knikkende knieën, dat dan weer wel… Maar hij werd goedgekeurd! Dus nu kan ik eindelijk zeggen: ik weet hoe ik rode kool moet klaarmaken. En ik kan je wel vertellen: zelf -vers- gemaakte rode kool is zo veel lekkerder dan uit een potje of de diepvries.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 kleine rode kool van ca. 1 kilogram
  • 2 kruidnagels
  • 2 jeneverbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • 100 ml azijn
  • 1 tl zout
  • 100 gr suiker
  • 1 tl maïzena voor het binden
  • 1 zure appel (bijv. goudrenet)

Benodigdheden:

  • keukenmachine, mandoline of scherp mes

Hoe maak je het:
Verwijder het buitenste blad van de kool. Halveer de kool en snij de helften in stukken zodat ze in de keukenmachine passen, of zodat ze hanteerbaar zijn voor de mandoline. Ga je met en mes aan de slag? Snij dan elke koolhelft nog eens door, zodat je vier kwarten hebt. Snij de dikke stronken bij gebruik van de keukenmachine meteen weg. Gebruik je de mandoline of een mes, dan kan dit op het laatst (geeft je mooi houvast). Snijd de kool ca. 2 mm dik, was onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.

Rode kool

Breng in een passende pan ca. 1/2 liter water aan de kook met het zout. Voeg nu de rode kool en de overige ingrediënten toe behalve de suiker en maïzena. Die wordt pas aan het einde van de kooktijd toegevoegd. Laat de kool in ca. 30 minuten onder af en toe omscheppen gaar koken. Voeg dan de suiker toe. Meng de maïzena met een beetje kookvocht en schep door de kool. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Laat nog 5 minuten doorkoken.

Proef de rode kool of hij naar je smaak is. Het kan zijn dat je nog wat azijn of suiker of misschien allebei wilt toevoegen. Laat nog even doorkoken, totdat de suiker gesmolten is. Proef dan nog eens.

Ik had een rode kool van bijna 2 kilo en ben gestart met de hoeveelheden zoals hierboven staan. Daardoor ben ik een behoorlijke tijd bezig geweest de rode kool op smaak te brengen. Dat is uiteindelijk wel gelukt. Als je de kool op het einde niet te hard laat koken, kan dat ook best.

Succes!

 

5 gedachten over “Rode kool à la mama

  1. Zeg, zit er soms een telepathisch lijntje naar de overkant van de straat? We zijn zó vaak met hetzelfde bezig!:) ik worstel ook met de rodekool. De ingrediënten en hoeveelheden komen wel overeen (ik gooi er nog een appeltje bij), maar bij mij was iedere keer het na 30 minuten nog een smakeloze hap. Dus ook maar weer eens gezocht op het web, want mijn moeder kan ik het helaas niet meer vragen. Daar las ik dat de kool vanzelf zoeter wordt en de smaken intenser als hij langer kookt. Heb hem dus laatst wel een uur heel zachtjes laten pruttelen en vond hem toen een stuk lekkerder. Was ook nog stevig genoeg.

    1. Haha, ja misschien wel! Een appeltje doe ik er ook in (vergeten in het recept). Dat zoete was wel oké bij mij, maar het zure kwam niet door. Van ellende ben ik toen ’s avonds gestopt en de volgende dag weer verder gegaan. Gewoon de pan weer op het vuur, langzaam verwarmen en nog meer azijn en wat zout toegevoegd. Zout versterkt de smaken, misschien dat dat ook wel geholpen heeft. Ik denk dat hij in totaal ook wel een uur heeft opgestaan en dat was inderdaad nog prima. Mijn moeder begon meestal rond de middag al en de kool op een heel laag pitje de hele middag liet stoven. Eigenwijs als ik was dacht ik dat dat wel héél ouderwets was 😉 . Zo zie je maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s