Wachten op de lente met comfortfood: linzensoep

De sneeuw smelt langzaam weg en het is behoorlijk guur. Tijd voor een heerlijke vegetarische linzensoep. Niet de Turkse die ik meestal maak, maar meer Mediterraan met blonde linzen.

Deze soep hoort echt in het rijtje comfortfood thuis. Een soep met een aardse smaak, robuust en daardoor heel geschikt voor een maaltijdsoep. Geserveerd met vers gebakken zuurdesem- of roggebrood…. Heerlijk!

Mediterrane linzensoep

Op de verpakking van de linzen staat dat ze niet voorgeweekt hoeven te worden. Als je de linzen als bijgerecht serveert is dat misschien ook beter. Maar als je er soep van maakt, dan is het wel prettig als alle linzen ook gaar zijn. Dat lukt beter wanneer ze een nachtje hebben mogen weken.

INGREDIËNTEN (voor 4-6 personen):

  • 400 g blonde linzen
  • 1 dikke ui
  • 2 wortels
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 pak tomaten passata (250 g)
  • 1/2 rode peper (zonder pitjes) of chilivlokken naar smaak
  • 1 laurierblad
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 4 groentebouillon blokken
  • olijfolie om in te bakken
  • peper en zout
  • 1 el gehakte verse munt of peterselie om de soep mee te garneren

BEREIDING

Dag van tevoren: Was de linzen goed onder koud stromend water (tot het water helder is). Doe over in een pan en giet er 2 liter koud water op. Laat met afgedekt deksel 1 nacht weken.

De volgende dag:
Hak de wortel en ui grof. Plet de knoflook met het lemmet van je mes en verwijder het schilletje. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de groenten en knoflook gedurende 5 minuten.
Bindt de kruiden met een stukje keukentouw bij elkaar (je kunt ze straks dan gemakkelijk er uit vissen) en doe in de pan, samen met de linzen, het weekwater, de tomaten passata en de bouillonblokken.
Laat de soep ongeveer 1 uur zachtjes koken tot de linzen en groenten goed gaar zijn. Vis het kruidentuiltje uit de soep en pureer de soep eventueel met een staafmixer.

Maak in de tussentijd de champignons schoon en snijd ze in vieren of in plakjes (net wat je prettig vindt). De champignons geven straks wat extra bite aan de soep.
Verhit -als de soep klaar is- een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de champignons tot ze beetgaar zijn en het vocht dat vrijkomt verdampt is. De duur is afhankelijk van hoe je de champignons gesneden hebt. Kruid met peper en zout. Schep de helft van de champignons door de soep, maar bewaar een gedeelte om de soep mee te garneren.

Schep de soep in warme borden of soepkommen. Schep op elk bord een lepel warme champignons, garneer met de peterselie.

Serveer met stevig brood zoals roggebrood of zuurdesembrood.

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s