Snelle spinazie quiche

Hartige taart of quiche is een ideaal gerecht voor het weekend. Het is leuk om te maken en als je het deeg op voorraad hebt, ben je ook nog eens snel klaar.
Vaak maak ik -als ik wat meer tijd heb- mijn favoriete deeg in een dubbele portie (zie hier voor het recept). Het is makkelijk in te vriezen en op die manier heb je altijd snel iets bij de hand. De portie die ik had liggen ging in de preitaart van afgelopen week. Dat betekende dat ik voor de spinazie een alternatief moest verzinnen. Dat werd het kant-en-klaar deeg voor hartige taart.

Spinazie quiche

Het grote voordeel van dit kant-en-klaar deeg is wel dat het in plakjes verpakt is. Ontdooien gaat dan heel snel, zeker als je het uitspreidt op het aanrecht. Je hebt amper tijd om de overige ingrediënten bij elkaar te zoeken.
Het recept van vandaag is helemaal gebaseerd op het “snelle” gemak. Gewassen spinazie, spekblokjes, kookroom… alleen de champignons en het uitje vragen wat meer werk.
Dit keer bak ik eerst het deeg met blindvulling, zodat het goed gaart. Zeker als je een nogal vochtige vulling gebruikt, is dit wel verstandig. In de tijd dat het deeg in de oven staat, kun je mooi de champignons en spekjes bakken, zodat de taart in de tweede ronde ook niet te lang in de oven hoeft. Ik zei het al: dit wordt een snelle quiche!

 Wat heb je nodig:

 • 5 plakjes deeg voor hartige taart (10 in een doosje)
 • scheutje olijfolie of een beetje boter
 • 1 grote (rode) ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 150 gr (bio) spekblokjes
 • 250 gr kastanjechampignons
 • 300 gr spinazie (gewassen)
 • paneermeel
 • 3 eieren
 • 150 ml (kook) room
 • 200 gr zachte geitenkaas met honing
 • peper
 • paneermeel

Benodigdheden:

 • 1 taartvorm of springvorm van ca. 22 cm doorsnede
 • steunvulling (bijv. 500 gr gedroogde erwten)
 • deegroller
 • siliconenmatje
 • bloem
 • bakpapier

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, onder en bovenwarmte.
Spreidt de deegplakjes uit op je aanrecht. Vet de bakvorm in met boter of olijfolie, beleg de bodem met bakpapier en vet ook dit in. Bestrooi je aanrecht of een siliconenmatje met wat bloem. Stapel de deegplakjes op elkaar (verwijder de plastic velletjes) en rol uit tot ca. 3 cm groter dan de doorsnede van je bakvorm. Bekleed de vorm met het deeg en snijd overtollig deeg weg. Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi hierin je steunvulling.
Bak de bodem 15 minuten in het midden van de oven.

In de tussentijd:
Snipper de ui en knoflook en bak ca. 5 minuten zachtjes uit samen met de spekjes. Maak de champignons schoon en snijd in plakjes. Schep het spek en de uitjes uit het vet en zet apart. Bak in het achtergebleven vet de champignons op middelhoog vuur tot het vocht verdampt is. Schep eruit en zet apart.

Hak de spinazie grof en bak al omscheppend tot deze begint te slinken en evt. aanhangend vocht verdampt.

Haal na 15 minuten de bodem uit de oven en til voorzichtig het bakpapier met de erwten uit de vorm. Laat de erwten goed afkoelen voordat je ze in een glazen pot doet. Je kunt ze op deze manier vele malen gebruiken.

Meng de champignons en het spek met de spinazie.

Klop in een kommetje de eieren los met de room, voeg peper toe naar smaak.

Strooi paneermeel over de bodem van de taart. Schep nu de vulling er in en schenk het eimengsel er over uit.
Verbrokkel de geitenkaas en verdeel deze over de taart.

Bak de taart nog ca. 30 minuten in het midden van de oven.

Klik hier voor de printversie.
Spinazie Quiche.2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s