Lekker op ijs: koffiesiroop met Licor 43

Het komt wel eens voor dat we in plaats van een dessert na het eten, iets lekkers bij de koffie willen. En soms heb je dan niets anders in huis dan een laatste restje vanille-ijs.

Vaak vind ik het dan leuk een beetje siroop te maken voor over het ijs.  Ik koop nooit flesjes saus, ik maak het liever zelf. Voordeel is dat je om te beginnen goedkoper uit bent, bovendien weet je ook precies wat je over je ijs giet. Daarnaast is het ook nog eens heel gemakkelijk: je maakt een suikersiroop (suiker+water) en daar voeg je een smaakmaker aan toe. Dat kan een handje fruit zijn zoals bijv. bosbessen, of een sinaasappel, mandarijn, appel. Dat laat je even pruttelen tot het fruit uit elkaar valt. Je voegt nog wat specerijen toe die je lekker vindt. Kaneel smaakt bijv. goed bij fruit. En klaar ben je! Voor een beetje crunch kies je noten, of verkruimelde koekjes (bijv. speculaas) Low-budget en overheerlijk!

Vandaag wilde ik iets met koffie, want ik vind de combinatie vanille-ijs met koffie heerlijk (zie ook het recept voor de koffiesiroop met Madeira). Door toevoeging van een scheutje likeur wordt de smaak verdiept en krijg je een verrassende dessertsaus. Voor nu kies ik voor Licor 43, maar volg vooral je eigen smaak! Heb je geen likeur in huis, dan kun je wat meer suiker toevoegen aan de koffie, anders wordt de siroop erg bitter.

Koffiesiroop

Wat heb je nodig:

  • 2 el suiker
  • 1 el water
  • 150-200 ml extra sterke koffie (3 kopjes espresso)
  • 1 el Licor 43 + 1/2 el extra

Voor de garnering:

  • 1/2 el amandelschaafsel per persoon

Hoe maak je het:

Zet een kleine pan op laag vuur en los de suiker op in het zacht kokende water. Houdt de randen schoon, zodat zich geen kristallen vormen. Let op, het suikermengsel is erg heet! Ik gebruik hiervoor meestal een siliconen spatel, dat werkt erg goed.

Koffiesiroop

Voeg dan de koffie en 1 el likeur toe. Laat -onder af en toe roeren- zachtjes inkoken tot siroop, met de dikte van honing. Controleer de dikte door een paar druppels op een koud bord te laten afkoelen. Door het afkoelen zal de siroop dikker worden. Is hij nog niet voldoende ingedikt, laat dan nog even door pruttelen.
Laat afkoelen en voeg dan de rest van de likeur toe. De siroop is behoorlijk krachtig van smaak.

Serveren:

Schep een of twee bolletjes vanille-ijs in een glaasje en giet er naar smaak siroop over. Garneer met geroosterd amandelschaafsel. Strooi hiervoor amandelschaafsel in een koekenpan en zet deze op laag vuur. Als de amandelen een goudbruine kleur hebben, draai je het vuur uit en schud je  de amandelen om. Let op dat ze niet aanbranden!

Siroop die je over houdt kun je makkelijk een week of twee in een gesloten potje in de koelkast bewaren.

Lekker bij een kopje koffie!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s