Na een week rustig aan doen (operatie achter de rug, valt altijd tegen), sla ik voorzichtig weer aan het koken. Misschien moet ik mijn website omdopen in Passie Voor Koken, ik word helemaal onrustig als ik niets kan koken of bakken.
Er liggen al een week een aantal paprika’s in ons groenterek, dus dat is een mooie gelegenheid om weer eens iets in de oven klaar te maken: vandaar de gevulde paprika’s.
Wat vinden we ervan?
De laatste weken ben ik wel in de ban van de Oosterse keuken (er staat nog Shakshuka op de rol) en daar geef ik dan een beetje mijn eigen draai aan.
Daar komt vaak Ras el hanout aan te pas, een heerlijk mengsel en gewoon te koop in de supermarkt.
Bijvoorbeeld van Jonnie Boer. Het gaat door de gehaktvulling én door de tomatensaus.
Het was heerlijk! Ik heb 2 paprika’s gebruikt, 1 groene en 1 rode. Moet zeggen dat ik de rode (zoete) het lekkerst vond, manlief de groene (meer hartig).
Wat heb je nodig (voor 2 personen):
- 2 paprika’s (bijv. rood en groen)
Voor de vulling:
- 300 gr (bio) rundergehakt
- 1 ui, fijn gehakt
- 1 teen knoflook, fijn gehakt
- 1 tl Ras el hanout
- 1/2 runderbouillonblok
- 2 – 3 tomaten in blokjes
- 1 tl oregano
- peper en zout
Voor de tomatensaus:
- 1/2 el olijfolie
- 1 tl Ras el hanout
- 1 blik gepelde tomaten
- 1/4 bouillonblok
- 1 tl oregano
- een handje tomaatjes (bijv. snoeptomaatjes)
- Peper en zout
Voor de garnering:
- 4 plakjes kaas, of 4 el geraspte kaas
- muntblaadjes of peterselie
Benodigdheden:
- vijzel
- passende ovenschaal
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).
Was de paprika’s en halveer ze in de lengte. Snijd voorzichtig de zaadlijsten weg. Kook de paprikahelften in (ongezouten) water in ca. 5 minuten beetgaar, of 10 minuten in een stoomoven.
Voor de vulling: bak het gehakt rul in een wok of koekenpan. Als het begint te kleuren voeg je de uien en knoflook toe. Maak de Ras el hanout fijn in de vijzel. Heb je geen vijzel, leg dan de korianderzaadjes op een houten lepel en plet met de achterkant van bijv. een soeplepel. Of maak ze op een plank stuk met de achterkant van een groot mes.
Voeg de kruiderij toe met bouillonblok, tomaten en de oregano. Laat ca. 10 minuten pruttelen.
Proef op smaak en voeg evt. nog wat zout en peper toe.
Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Leg de paprikahelften er in en vul deze met het gehaktmengsel. Dek af met een plakje kaas en evt. een schijfje tomaat.
Bak ca. 30 minuten in het midden van de oven. Prik voorzichtig in de paprika’s of ze gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog even staan. Wordt de bovenkant te donker, leg er dan een velletje aluminiumfolie losjes overheen.
Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Begin nu met de tomatensaus. Als je eerder tijd hebt, kun je deze ook alvast maken. De smaak zal door het staan alleen maar intenser worden.
Verhit de olijfolie en bak hierin de Ras el hanout tot hij begint te geuren. Voeg dan de bouillonblok, gepelde tomaten en oregano toe. Laat gedurende 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen en voeg de laatste 5 minuten de in plakjes gesneden tomaatjes toe. Laat de saus nog even goed doorwarmen. Proef op smaak en voeg evt. nog zout en peper toe. Voor een zuurtje -als dat nodig is- kun je nog een kneepje citroensap toevoegen.
Garneer de saus vlak voor het serveren met de fijngesneden munt of peterselie.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: ca. 35 minuten (incl. oventijd)