Winters nagerecht: appels uit de oven

Een van de eerste recepten op mijn blog waren de in de oven gebakken appels (zie recept). Dit gerecht beviel ons zo goed, dat we het sinds die tijd vaker als nagerecht hebben gegeten. Inmiddels heb ik het recept niet echt meer nodig en gebruik ik wat ik in huis heb.

Gebakken appel uit de oven met kaneel en amandelen. Een overheerlijk nagerechtje, dat nog lekkerder wordt met een bolletje ijs.

De laatste jaren ben ik steeds meer bezig met het verwerken van restjes om maar zo min mogelijk eten weg te gooien. Het is al lang niet meer zo dat ik argwanend eerst naar de uiterste houdbaarheidsdatum van ALLE levensmiddelen kijk.
Restjes mogen bij mij ook langer dan 24 uur in de koelkast staan, in tegenstelling tot een aantal jaren geleden. Toen ging alles na 24 uur de vuilnisbak in.

In de koelkast stond nog een potje sap van stoofperen. Omdat ik ook nog 2 appels vond in de kast, bedacht ik dat ik wel weer eens dit recept kon maken. Ik pas het iets aan, omdat het sap vrij zoet is en al op smaak is gebracht met specerijen. Dit keer heb ik goudrenetten gebruikt, maar je kunt ook goed een andere appel gebruiken. Bovendien houd ik niet van rozijnen, dus heb ik in één van de appels een aantal blauwe bessen gestopt ;-). Lijkt erop maar is lekkerder…vind ik. De kaneelstokjes en steranijs uit het sap gebruik ik ook. Heb je geen kaneelstokjes in huis, strooi dan een beetje kaneel in de appels.
De smaak is weer heerlijk! Eigenlijk lijkt het wel een beetje op appeltaart-zonder-deeg. Bovendien zorgt het stoofperensap voor een mooi rood kleurtje op het bord.

Garneer evt. met amandelschaafsel en een bolletje vanille-ijs. Ga je voor een budget-versie: de appels smaken ook heel lekker zonder extra’s.

INGREDIËNTEN

Voor 2 personen

 • 2 goudrenetten (andere appel kan ook)
 • 25 gr roomboter
 • 30 gr rietsuiker
 • 200 ml vruchtensap (bijv. van stoofperen, of ander fruit)
 • 2 el rozijnen (of bosbessen)
 • 2 kaneelstokjes
 • evt. 2 el water

Voor de garnering:

 • evt. 1 el amandelschaafsel
 • vanille-ijs

Benodigdheden:

 • appelboor
 • passende ovenschaal
 • siliconen spatel
 • aluminiumfolie
 • spatel

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 190 graden (onder- en bovenwarmte).

Was de goudrenetten, droog ze en verwijder het klokhuis met de appelboor. Gebruik de appelboor om de holte iets groter te maken, zodat er naast het kaneelstokje ook nog rozijnen/bosbessen bij kunnen. Snijd met een aardappelmesje voorzichtig de appel over het midden rondom in (niet te diep snijden!).

Laat in een kleine koekenpan de boter met de rietsuiker smelten. Roer voorzichtig met de spatel, tot de suiker volledig gesmolten is. Voeg dan het vruchtensap toe. Kijk uit voor spetters, die zijn heel heet!

Zet de appels in de ovenschaal, snijd evt. aan de onderkant een beetje recht, zodat ze stevig staan. Steek de kaneelstokjes in de opening, schep de rozijnen of bosbessen er in. Giet dan de suikersiroop in de opening en over de appels. Als je niet voldoende siroop hebt om de bodem van de ovenschaal volledig te bedekken, schenk er dan 1 of 2 el water bij.
Tot hier kun je het ook voorbereiden vóór je aan tafel gaat. Druppel dan wel wat citroensap over/in de appels voordat je ze vult.

Gebakken appel met kaneel

Zet de ovenschaal in het midden van de oven, dek de appels af met een stuk aluminiumfolie dat je er losjes bovenop legt. Na 30 minuten de folie verwijderen en de appels nog eens 10 minuten laten bakken.

Rooster in de tussentijd evt. de amandelen in een droge pan. Zet de pan met het amandelschaafsel op laag vuur en verwarm langzaam. Begint het amandelschaafsel te kleuren, draai het vuur dan uit en schud het amandelschaafsel om. Let op aanbranden!

Serveren:
Laat de appels ca. 5 minuten buiten de oven afkoelen. Schuif een spatel onder een appel en zet de appel voorzichtig in een mooi bord of kom. Doe hetzelfde met de tweede en verdeel dan de siroop over beide borden. Schep op elk bord een bolletje vanilleijs en garneer met het amandelschaafsel.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 15 minuten
Bereiden: ca. 45 minuten (incl. oventijd)

Enjoy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s