Grapefruit brûlée, voor wat extra vitamine C

De wintermaanden zijn bij uitstek citrusmaanden. Naast sinaasappels en mandarijnen zijn er ook grapefruits. De grapefruit is ook met de tijd meegegaan en zie je niet meer gehalveerd met een kers erop als voorgerecht. De moderne versie is met een knapperige karamel zoals bij crème brûlée. En uiteraard is de grapefruit er nog puur natuur, met name de rode grapefruit is al licht zoet van zichzelf en ook goed zonder toegevoegde suiker te eten.

Grapefruit is van zichzelf een beetje bitterzuur, maar strooi er wat suiker over en je weet niet wat je proeft. Al helemaal als je de suiker omtovert in karamel!


#recept #fruit #grapefruit #dessert


Tijdens mijn inspiratie-zoektochten op internet kwam ik diverse keren dit recept tegen. Altijd met suiker en daarbij kruiden of specerijen. De uitvoering met peper vond ik het lekkerst, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Je kunt het geen recept noemen eigenlijk, daar is het te makkelijk voor. Het is gewoon te leuk om te doen.

Recept Grapefruit brûlée

Fruit, nagerecht
voor 1 persoon
Voorbereiden:
5 min.
Bereiden:
5 min.
Totale tijd:
10 min.

Ingrediënten

  • 1 grapefruit
  • 1 el rietsuiker
  • versgemalen peper of kaneel
  • keukenpapier
  • een brûlée brander

Bereiding

Halveer de grapefruit en leg hem een kwartiertje ondersteboven op een paar velletjes keukenpapier. Je kunt eventueel ook de partjes vruchtvlees nu alvast los snijden van de vliesjes. Dan eet het straks iets makkelijker, maar er komt ook meer sap vrij, waardoor de suiker lastiger karamelliseert. Je ziet dit aan de nieuwe (grote) foto’s. Niet minder lekker, maar wel minder spectaculair 😉

Bestrooi beide helften met 1/2 el suiker en een beetje peper of kaneel.

Ga met de brander over de suiker tot de suiker begint te smelten en karamelliseert.

Let op dat je het niet laat verbranden. Even laten afkoelen en je kunt het serveren.

Heb je geen brûlée brander, dan kan dit ook heel goed in de oven onder de grill. Blijf er dan wel even bij, want het gaat ineens heel snel.

Lekker op elk moment van de dag. Maar voor degenen die niet van puddinkjes of papjes houden is dit een leuk -en gezond- nagerecht!

Pin deze foto van de Grapefruit brûlée

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Grapefruit is van zichzelf een beetje bitterzuur, maar strooi er wat suiker over en je weet niet wat je proeft. Al helemaal als je de suiker omtovert in karamel!


#recept #fruit #grapefruit #dessert

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s