Last minute werk: noedels met groenten en biefstuk

Het plan voor zondagavond was zalm/pasta/salade. Echter, manlief maakte z’n eerste motorrit van het jaar en had daarvoor zaterdag de stekker van de acculader -de verkeerde helaas- uit het stopcontact getrokken. Met als gevolg een aantal ontdooide zaken in de vriezer: brood, deeg, ijs en de terriyaki biefstuk puntjes. Nou ja, aangezien de zalm nog wel even kon wachten, besloot ik het roer om te gooien en iets met de biefstuk te maken.

Het grappige is eigenlijk wel dat je soms, wanneer je geen keuze hebt in de basis van je maaltijd, juist iets lekkers op tafel zet. De groenten die hieronder staan, kun je makkelijk vervangen door bijv. paksoi, komkommer, paprika. Ook lekker is het om op het laatste moment nog taugé mee te verwarmen.
Ga je liever voor vegetarisch, vervang dan het vlees door bijv. gemarineerde tahoeblokjes, ei of champignons.

Noodles met biefstuk

Oh, en als dessert hadden we semifreddo (deftig woord voor half bevroren) van vanille-ijs, met een restje koffiesiroop (zie recept). Ook erg lekker 🙂

Wat heb je nodig (2 personen):

 • ca. 200 gr terriyaki biefstuk *
 • 1 dikke prei
 • 2 dikke bospenen
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1/2 witte ui
 • 250 gr mie noedels
 • 1 teen knoflook
 • 1/2 rode peper
 • 1 el geraspte gember
 • 3 el droge sherry
 • 3 el Japanse sojasaus
 • 250 ml groentebouillon
 • zonnebloemolie
 • 1/2 el zwart (of wit) sesamzaad

Hoe maak je het:

Begin met het snijwerk en zet tegelijkertijd een pan op om de noedels in te koken. Haal het vlees ca. 1 uur van te voren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Snijd de prei overlangs door, spoel het zand er uit en snijd in smalle schuine repen van ca. 1 cm breed. Schil de bospenen en snijd in dunne plakken (het makkelijkst gaat dit met een mandoline). Snijd de ui in halve ringen en halveer deze nog eens. Snijd de rode peper in ringetjes (de pitjes gebruik ik meestal niet).

Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar, giet af in een vergiet en spoel koud onder stromend water (dit voorkomt plakken).

Zet de wok klaar en een koekenpan voor de biefstukreepjes.

Verhit een scheutje olie in de wok. Bak hierin de ui, knoflook, gember en peper aan tot je ziet dat de ui zacht begint te worden. Voeg dan de overige groenten toe en roerbak al omscheppend gedurende ca. 5 minuten. Dan sherry en sojasaus toevoegen en weer alles goed omscheppen tot de alcohol verdampt is. Voeg een scheutje bouillon toe, draai het vuur naar medium en laat alles even stoven tot de bleekselderij een beetje zacht begint te worden.

Zet het vuur weer wat hoger. Voeg nu beetje bij beetje de mie toe en schep steeds alles goed om. Evt. nog wat bouillon toevoegen. Ga zo door tot alle mie is toegevoegd en goed warm is geworden. Draai het vuur uit en sluit de pan met een deksel.

Verhit de koekenpan met een scheutje olie. Bak de biefreepjes in enkele minuten medium. Verdeel de biefreepjes over de noodles en strooi het sesamzaad er over.

Serveer meteen!

* Het is ook heel lekker om 2 biefstukjes te bakken en deze in reepjes gesneden over de wokschotel te verdelen. Laat ze voordat je ze snijdt even onder aluminiumfolie rusten, zodat de vleessappen zich weer verdelen over het vlees.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 20 minuten
Bereiden: ca. 20 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s