Ontdooide vriezer, deel 2: Tarte tatin met peer

Eigenlijk heeft het toch wel wat, zo’n half ontdooide vriezer. Je krijgt een stapeltje ingrediënten (het brood tel ik voor het gemak maar niet mee), waar je wat mee moet en uitstellen kan niet omdat opnieuw invriezen geen optie is.
Het volgende dat ik gebruik is het bladerdeeg en het moet in ieder geval iets zoets worden. We krijgen vanmiddag bezoek, dus dat lijkt me dan een goed plan.

Qua fruit wordt de keuze beperkt tussen peren en … niet veel eigenlijk (2 bananen en een handje druiven). De appels mogen deze keer niet mee doen. Tarte tatin gaat het worden, dat is al lang geleden (voor het exacte recept klik hier). Tarte tatin is in wezen nogal makkelijk, zeker als je kant en klaar bladerdeeg gebruikt.

Tarte tatin peer

Wat heb je nodig:

  • 3-5 plakjes bladerdeeg, afhankelijk van de bakvorm
  • 3 peren (niet al te rijp)
  • 40 gr roomboter
  • 70 gr suiker
  • snufje kaneel

Ik begin met het deeg. De taartvorm is 22 cm in doorsnede, ik heb 5 velletjes bladerdeeg. De velletjes stapel ik op en rol ze uit tot ongeveer de oorspronkelijke dikte. Dan leg ik de vorm er op en snijd het deeg 1 cm groter dan de vorm. De plak deeg gaat op een dinerbord de koelkast in tot de rest klaar is.

In een pan smelt ik 40 gram boter en 70 gram suiker. Ja, dat probeer ik maar er gaat iets verkeerd. De suiker smelt maar stolt meteen, waarbij de roomboter komt bovendrijven. Niet goed!
Op naar plan 2: ik smeer de bakvorm royaal in met de gesmolten boter en strooi er 70 gram basterdsuiker (smelt makkelijker, misschien helpt dat) over uit.

De oven gaat op 210 graden hetelucht.

Volgende stap is het schillen van de 3 peren, dan halveren, ontpitten en tenslotte elke helft in de lengte in vieren in snijden. Ik laat wel de punten en de stelen aan elkaar zitten.
Ik strooi een beetje kaneel over de suiker. Dan leg ik de peren met de bolle kant naar buiten in de vorm, met de steeltjes in het midden.

Het deeg kan uit de koelkast en ik plooi het over het fruit als een dekentje. De randen stop ik goed in. Met een schilmesje prik ik wat gaatjes in het deeg.

Na 30 minuten in de oven ziet het taartje er goed uit. Even laten afkoelen en dan met een bord er op keren. Het pruttelt goed, dus nu hoeft de karamel alleen nog maar te stollen… Fingers crossed!
Helaas! Als ik de taart omkeer, loopt er erg veel siroop (geen karamel) over het bord weg. Argghh… Snel over op een rooster en een stapeltje keukenpapier eronder om het eerste vocht op te vangen. Klef bladerdeeg is echt niet lekker.

Na 10  minuten is het er echt niet beter op geworden. Enige mogelijkheid die mij nog rest is om de taart op het rooster nog eens in de oven te zetten. Oven weer voorverwarmen, taart er in. En wat ik niet verwacht had gebeurt: de suikersiroop begint te pruttelen – er loopt nog wel wat weg maar niet zo heel veel. Na 5 minuten oventijd – het bezoek staat net op de deur te kloppen – haal ik het taartje uit de oven.

Tarte tatin peer

Smaak? Perfect! Geen echte tarte tatin vanwege het ontbreken van de karamel, maar wel heel erg lekker!

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: ca. 30-45 minuten *

* De bereidingstijd is ook afhankelijk van de dikte van het deeg. Mijn taartje stond ongeveer 30 minuten in de oven en daarna nog eens 5 minuten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s