Makkelijk te maken: feta dip

Feta is een multi-inzetbare kaas. Ik vind hem het lekkerst koud in salades, zoals in een eenvoudige met tomaten, ui, komkommer en zwarte olijven. En op voorwaarde dat hij ook echt van schapen- en/of geitenmelk gemaakt is. Want dat proef je! Dan ben ik meteen weer terug in Griekenland, in dat ene restaurantje aan zee … Wij de enige gasten (want oktober), gegrild visje erbij, glaasje witte wijn en natuurlijk uitzicht over zee…

Met kerst zocht ik een dip om bij het voorgerecht te serveren. Zoekend kwam ik uit bij mousse van verse kaas. Denk hierbij aan geitenkaas, roomkaas, kruidenkaas en natuurlijk ook feta. Het is eigenlijk heel gemakkelijk te maken, een recept kun je het bijna niet noemen. Afhankelijk van de soort kaas die je gebruikt, wordt de dip meer of minder pittig. En aangezien feta al behoorlijk sterk van smaak is…

Feta dip

Je kunt de mousse gebruiken om rauwe groenten in te dippen of een stukje geroosterd brood. Bij wraps met gerookte zalm en natuurlijk als extra smaakbommetje bij sla. Of wat dacht je van een klein tomaatje gevuld met een beetje mousse? Heerlijk.

Wat heb je nodig (voor ca. 250 ml):

  • 1/2 blok feta
  • water
  • verse bieslook (ca. 1 el)
  • citroensap
  • peper
  • olijfolie

Kleine keukenmachine of messenbakje van de staafmixer.

Hoe maak je het:

Snijd de feta in kleine blokjes en doe in de keukenmachine, voeg 1/2 el water toe.
Feta dip
Laat de machine draaien tot je een smeuïge massa krijgt. Is het mengsel nog niet zacht genoeg, voeg dan nog een beetje water toe. Net te veel ineens, je wilt geen dunne saus!
Proef dan hoe het smaakt en of je de dikte van de dip oké vindt. Feta is vrij sterk van smaak, daarom heb ik er zelf geen zout aan toegevoegd.
Feta dip
Breng op smaak met wat citroenrasp en een beetje peper. Meng en proef of je tevreden bent met de smaak. Maak je een grotere hoeveelheid, voeg de gehakte bieslook dan pas toe vlak voor het serveren. Dan blijft hij lekker fris.

Feta dip

Schep de mousse in een mooi kommetje, garneer met een scheutje olijfolie en een beetje citroenrasp.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s