Romige broccolisoep

Een makkelijke en snelle romige broccolisoep. Bovendien gluten- en lactosevrij. Voor een feestelijk tintje kun je natuurlijk nog een beetje plantaardige room toevoegen.

Het is weer tijd voor een soepje. Al jaren maak ik deze broccolisoep, die gluten- en lactosevrij is. Ik gebruik namelijk geen bloem of maïzena om de soep te binden en ook geen room of boter. Voor een feestelijk tintje kun je een sliertje sojamelk of amandelmelk gebruiken.

Een makkelijke en snelle romige broccolisoep. Bovendien gluten- en lactosevrij. Voor een feestelijk tintje kun je natuurlijk nog een beetje plantaardige room toevoegen.

INGREDIËNTEN (ca. 4 personen):

  • 1 stronk broccoli (gemiddelde grootte)
  • 1 kleine ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 kruidenbouillonblok
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • soeppan
  • staafmixer of blender

BEREIDING
Verhit de olijfolie op matig vuur. Snipper de ui en smoor deze zachtjes ca. 5 minuten in de olie. Snijd de roosjes los van de stronk en leg apart. Snijd de dikke stronk los en schil deze royaal zodat je het zachte binnenste over houdt. Snij dit klein. Maak de overige steeltjes schoon en snijd ook deze klein. Voeg de steeltjes bij de ui, maal er peper en zout over en laat ca. 5 minuten zachtjes smoren onder regelmatig omscheppen. Snijd ondertussen de grootste broccoliroosjes kleiner, zodat alles ongeveer van dezelfde grootte heeft.
Verbrokkel het bouillonblokje boven de pan en voeg dan de broccoliroosjes toe. Zet het vuur iets hoger en laat de broccoliroosjes even mee smoren, ook weer onder regelmatig omscheppen, totdat ze felgroen kleuren. Voeg dan zoveel kokend water toe dat de broccoli net (ongeveer 1 cm) onder staat. De hoeveelheid water is dus afhankelijk van de hoeveelheid broccoli. Als je je aan deze “maat” houdt, zal de soep uiteindelijk dik romig zijn na het pureren en is een bindmiddel niet nodig.
Laat de soep ca. 5 minuten zachtjes koken. Prik even in een broccoliroosje of stronkje of deze nog beetgaar zijn. Het is niet de bedoeling de groente tot moes te koken.

Draai het vuur uit, laat even zonder deksel afkoelen en pureer de soep dan met een staafmixer of blender. Op onderstaande foto zie je links de in de blender en rechts de met de staafmixer gepureerde soep. Wanneer je de soep pureert in de blender is de smaak verfijnder en zachter.

Serveertips:

De soep is lekker met een scheutje (plantaardige) room. Laat de room over de bolle kant van een soeplepel in het bord of de soepkom lopen.  Probeer om meteen een cirkel te maken. Met een cocktailprikker kun je dan lijntjes “trekken” door bijv. eerst lijntjes vanuit het midden naar de buitenrand te trekken en daarna van buiten naar het midden.
Of laat druppels in de soep “vallen”, met een prikker kun je dan hartjes maken.

Voor een knapperige toevoeging kies je amandelschaafsel. Rooster dit eerst in een koekenpan. Strooi de benodigde hoeveelheid in een nog koude pan. Zet de pan op matig vuur. Als het amandelschaafsel begint te kleuren zet je het vuur uit. Schud het amandelschaafsel om, zodat ook de andere kant bruint. Strooi dan op een bord om te laten afkoelen.

Wil je geen kookroom gebruiken, schenk dan een dun straaltje olijfolie van een goede kwaliteit op de soep.

Ook gerookte zalm is erg lekker bij deze soep. Snij dunne reepjes en laat deze op kamertemperatuur komen voordat je ze in de soep doet.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 15 minuten
Bereiden: ca. 20 minuten

Pin deze foto van de Romige broccolisoep

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een makkelijke en snelle romige broccolisoep. Bovendien gluten- en lactosevrij. Voor een feestelijk tintje kun je natuurlijk nog een beetje plantaardige room toevoegen.

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s