Lunch met een oosters tintje: Shakshuka

Shakshuka is een typisch lunchgerecht uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De basis bestaat uit een saus van paprika, specerijen en tomaat. De hoofdrol is weggelegd voor eieren. Het wordt geserveerd met brood, erg lekker erbij is bijv. ook Turks brood.
Er bestaan heel veel variaties op de basis, die allemaal weer net even anders zijn. Ik heb hier en daar wat bij elkaar gesprokkeld en mijn eigen versie ervan gemaakt.
Het is niet echt een snel recept. De kracht bestaat uit de bereidingstijd waardoor alle smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Wil je tijd besparen, maak de saus dan bijv. de avond tevoren of ’s ochtends. Dan is het enkel nog een kwestie van de saus opwarmen en de eitjes erin bakken en ben je in 10-15 minuten klaar.

Shakshuka

Wat vinden we ervan?
Verrassend lekker! De combinatie van specerijen en kruiden is zo ontzettend goed met de paprika en tomaat. Het ei wordt er op het laatst in gebroken en dan duur het nog 10 minuten voordat het klaar is. Het is de bedoeling dat de eitjes zachtgekookt zijn aan het einde van de kooktijd, zodat je een uitlopende eidooier hebt. En dat is een klein probleem: ik lust geen zachtgekookte eieren. Omdat het de eerste keer is dat ik dit gerecht maak, besluit ik de eieren gewoon nét gaar te laten stoven. Als het voor herhaling vatbaar is, dan doe ik het anders: eerst één ei er in, zodat de dooier gaar kan worden en een paar minuten later de andere eieren. Maar dat is voor een volgende keer.

Wat heb je nodig (2-3 personen):

 • 1/4 tl komijnzaad
 • 1 el olijfolie
 • 1 grote ui
 • 1 gele of oranje paprika
 • 1 groene paprika
 • 1 el harissa (evt. zelf gemaakt, zie hier voor het recept)
 • 1 teen knoflook
 • 1 laurierblad
 • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
 • 2 el peterselie, ook de steeltjes fijn gehakt
 • 1 blik tomaten(blokjes)
 • 3 eieren
 • zout en peper en evt. cayennepeper
 • peterselie of koriander voor de garnering

Benodigdheden:
1 grote koekenpan met deksel
of een ovenbestendige schaal

Hoe maak je het:

Snipper de ui en zet apart. Maak de paprika’s schoon, verwijder zaadlijsten en pitten, en snijd in smalle repen. De dikte hiervan bepaalt hoe beetgaar de paprika aan het einde van de kooktijd is. Hak de knoflook fijn.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster het komijnzaad gedurende 2 minuten. Voeg dan de olijfolie toe. Fruit hierin de ui 5 minuten op hoog vuur onder voortdurend omscheppen. Voeg dan de paprika en de knoflook toe en bak 5 – 10 minuten op hoog vuur.
Shakshuka
Dan tomaten, harissa, laurierblad, tijm en peterselie toevoegen en 15 minuten op laag vuur laten sudderen. Voeg indien nodig wat extra water toe, de saus mag niet te droog worden.
Proef op smaak en voeg evt. nog een beetje zout en peper toe. Wil je het een beetje pittiger dan kun je ook een snufje cayennepeper toevoegen. Haal het laurierblaadje uit de saus.

Maak nu met een sauslepel een kuiltje in de saus en breek hierin voorzichtig één ei. Doe hetzelfde met de andere eieren. Sluit de pan af met een deksel en laat op heel laag vuur de eieren garen in ca. 10-12 minuten.

Bestrooi met peterselie of koriander en dien meteen op. Lekker met brood erbij.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 15 minuten
Bereiden: ca. 40-45 minuten

TIP: Je kunt er ook voor kiezen dit gerecht in de oven af te bakken. Verhit dan de oven voor op 150 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Verdeel de saus over een ovenvaste pan/schaal. Breek hierin zoals beschreven de eieren. Sluit met een deksel of aluminiumfolie en bak 10-12 minuten in de oven. Het is ook leuk om de Shakshuka als eenpersoons portie op te dienen in kleine pannetjes of ovenschaaltjes. Kies dan evt. voor 2 eieren per persoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s