Verrassend: Salade van rode spitskool

Kool is wat mij betreft een typische wintergroente – en dan heb ik het over rode kool, boerenkool, groene kool. Nou ja, je snapt het wel.
Manlief doet de wekelijkse boodschappen, omdat ik dat meestal niet kan. Dat zorgt af en toe voor verrassingen. Zo bracht hij vorige week een rode spitskool mee en die kende ik nog niet. Leuk, want iets nieuws zorgt voor verandering en daarmee zet je weer eens wat anders op tafel. Niet op de automatische piloot, maar nadenken over wat te maken.

Als eerste heb ik van één helft een salade gemaakt met sinaasappel, bosbes en een dressing van olie, azijn, kardemom en sinaasappel. Ik heb nog een flesje balsamico crema staan met bosbessen, een heerlijke zoetzure smaak. Die heb ik gebruikt voor de dressing, maar je kunt ook heel goed normale balsamico crema gebruiken en dan bijv. een beetje van het sinaasappelsap toevoegen.

Rode kool salade

Wat vinden we ervan?
Lekker en fris – ideaal als salade bij de lunch. Manlief vond het maar niks, oudste dochter en ik vonden het wel geslaagd. Als je de kool zo dun mogelijk snijd en hem dan mengt met azijn, zal hij na een minuut of 5 heerlijk zacht zijn. Je hebt dus niet dat harde wat je bijv. van “gewone” rode kool wel hebt.

Wat heb je nodig (voor 2-3 personen):

Rode kool

  • 1/2 rode spitskool (de andere helft blijft in plasticfolie makkelijk een week goed in de koelkast)
  • 1 sinaasappel
  • een handje bosbessen
  • 1 el kardemompeulen
  • 1 el balsamico crema (puur of met een smaakje)
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • mandoline
  • vijzel

Hoe maak je het:
Schaaf de kool flinterdun op de laagste stand van de mandoline. Heb je geen mandoline snijd dan zo dun mogelijk.
Rode kool
Schil de sinaasappel tot op het vruchtvlees door met een scherp mes de schil weg te snijden en meteen het witte vlies mee te nemen. Snijd dan de partjes los van de vliezen met bijv. een tomatenmes of een ander scherp mes. Vang het sap op in een kommetje.
Plet de kardemompeulen in de vijzel, blaas de vliesjes weg. Rooster even in een droge koekenpan, tot de geur vrijkomt en maal dan fijn in de vijzel.
Rode kool salade
Klop een dressing van het sinaasappelsap, de balsamico, 1 tl kardemom en olie. Breng op smaak met peper en zout. De kool slinkt enorm omdat hij zacht wordt door het gebruik van de azijn/balsamico.
Meng de sinaasappelpartjes en de bosbessen door de salade. Laat de smaken een minuutje of 5 op elkaar inwerken. Voeg als je dat lekker vindt nog een beetje zuur toe in de vorm van azijn of citroensap of een deel van het opgevangen sinaasappelsap.

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s