Rode spitskool uit de wok met sinaasappel en tijm

Vandaag deel twee van de rode spitskool. Na de salade is het tijd voor iets warms. Op internet kwam ik -al zoekend- verschillende recepten tegen op diverse sites. Het lijkt er op dat ik wat achter loop, want er wordt al vaak met rode spitskool gekookt. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.
Voor 2 personen heb je maar 1/2 kool nodig. De andere helft wikkel je in plasticfolie en deze blijft dan gemakkelijk een week goed in de groentela van de koelkast.

Rode Spitskool uit de Wok

Wat vinden we ervan?
Verrassend zacht van smaak. Althans voor een wokgerecht met kool. De smaakcombinatie is mooi, sinaasappel en tijm zijn een goed koppel en doen het ook heel goed met de spitskool.
Kool heeft vaak een langere kooktijd nodig, en wokken vind ik over het algemeen geen goed idee. Maar deze kool is erg zacht, na 10-15 minuten is het klaar. Ideaal dus om ’s avonds snel op tafel te zetten!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • milde olijfolie
  • 1/2 rode spitskool
  • 1 rode ui
  • 1 sinaasappel
  • 1 tl tijm
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • Wok
  • Keukenmachine of mandoline

Hoe maak je het:

Snijd de kool overlangs doormidden. Haal het buitenste blad weg. Heb je een keukenmachine die je kunt gebruiken om de kool te snijden, dan kun je het harde deel van de stronk weg snijden. Snijd de kool zo dun mogelijk. Gebruik je een mandoline, snijd de kool dan overlangs in vieren. Schaaf niet op de laagste stand, dan wordt het te fijn. Heb je geen van beide, dan komt het neer op het betere snijwerk. Gebruik een groot scherp mes en snijd de kool in fijne reepjes.

Halveer de rode ui en snijd in dunne halve ringen.
Snijd de schil van de sinaasappel tot op het vruchtvlees. Snijd dan de sinaasappelpartjes los door ze met een scherp mes tussen de vliezen los te snijden. Vang het sap op in een kom, doe er ook de sinaasappelpartjes bij.

Verhit een scheutje olijfolie in de wok en bak de rode kool met de tijm op hoog vuur al omscheppend gedurende 5 minuten.
Voeg dan de ui toe en roerbak nog ca. 2 minuten tot de ui zacht is. Draai het vuur laag en voeg de sinaasappelpartjes en het sap toe. Laat alles goed doorwarmen.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15-30 minuten (afhankelijk van je keukenapparatuur)
Bereiden: 10 minuten

7 thoughts

    1. Hi Anneke, het is alweer een tijdje geleden dat ik dit maakte. De smaak is Europees/Mediterraan, daarbij vind ik witvis of kip lekker en aardappelen uit de oven of puree.
      Ben benieuwd of je het ook zo lekker vindt ๐Ÿ˜Š

      Like

      1. ik had gedroogde, heb het met de sinaasappel toegevoegd en dat ging prima. Ik testte het recept uit voor een kerstavondetentje met vrienden. Ik vond het erg lekker dus ga het morgen in een grotere hoeveelheid maken. Overigens strooide ik er op het laatst nog geroosterde cashewnoten overheen voor de eiwitten. Was een lekkere toevoeging (kan vast ook met andere noten).

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s