In oosterse sferen met Tunesische vissoep

Voor vandaag staat vis op het menu, kabeljauw wel te verstaan. Omdat ik graag weer eens iets nieuws wil maken, komt mijn verzamelschrift op tafel. Al bladerend kom ik uit bij deze soep, alweer oosters, ik kan het niet helpen. Oosterse smaken zijn wel favoriet bij ons de laatste weken.
Vissoep is normaal gesproken niet echt mijn ding, ik houd namelijk niet van schelpdieren en inktvis. In dit recept wordt alleen vis gebruikt, dus dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik het bewaard heb.

Tunesische Vissoep

Wat vinden we ervan?
De smaak van de soep is heel zacht en licht gebonden omdat de helft van de groenten gepureerd wordt. De macaroni  zorgt voor voldoende vulling, al zou een stukje Turks brood bijvoorbeeld er wel lekker bij zijn geweest. Aan het einde van de kooktijd wordt een eetlepel kappertjes toegevoegd, dit zorgt voor kleine smaakbommetjes in de soep.
Manlief vindt de soep geweldig lekker en eet drie borden. Zover kom ik niet, maar ik vind hem ook lekker. Het recept mag dus in het kookschrift geplakt en gaat zeker in de herhaling. Dan misschien ook met een lepeltje harissa voor de liefhebber.
Er blijft nog een beetje soep over en dat bewaren we voor de volgende dag. Met wat gamba’s vullen we snel nog even de visstand in de soep aan. De smaken zijn nu nog intenser, een nachtje staan komt de soep zeker ten goede!

Het recept is een hoofdgerecht voor 2 personen of een voorgerecht voor 4 personen.

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 400 ml visbouillon (van 1,5 tablet)
  • 1 grote rode paprika
  • 125 gr. vastkokende aardappel
  • 1 dikke winterwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 dikke ui
  • 2 kleine laurierblaadjes
  • 1 1/4 tl komijnzaadjes
  • 1/2 spaanse peper (zonder pitjes)
  • 1 zakje saffraan (ca. 0,05 gr)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 300 gr (verse) kabeljauw
  • 75 gr pasta, bijv. grote macaroni
  • 1 el kappertjes

Benodigdheden:

  • zeef
  • staafmixer of blender

Hoe maak je het:
Zet het water met de bouillonblok op in een soeppan. Maak de paprika schoon, verwijder zaadlijsten en pitten en snijd in repen. Schil de aardappel en snijd in blokken. Plet de teentjes knoflook en haal het schilletje er af. Schil de wortel en snijd in blokken. Halveer de ui en snijd in halve ringen.
Gebruik je diepvriesvis, laat deze dan ontdooien. Snijd de vis in niet te kleine blokken. Zet apart.

Voeg groenten, komijn, laurier en saffraan toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat gedurende 20 minuten zachtjes koken.
Zeef de bouillon en vis de laurierblaadjes er uit. Schep de helft van de groenten en een deel van de bouillon in de mengbeker van de blender en pureer. Dit gaat natuurlijk ook met een staafmixer.

Schenk de bouillon met de gepureerde groenten terug in de pan. Tot hier is de soep ook de dag ervoor voor te bereiden. Zet dan afgedekt weg in de koelkast en breng de volgende dag langzaam aan de kook.

Voeg de pasta toe, breng de soep weer aan de kook en laat zachtjes koken tot de pasta bijna gaar is. De pasta die ik gekozen heb, had een kooktijd van 6 minuten. Voeg dan de gegaarde groenten in de pan, de stukjes kabeljauw en de kappertjes. Verwarm de soep op laag vuur gedurende enkele minuten totdat de vis gaar is. De duur is afhankelijk van de grootte van de blokjes kabeljauw.

Tunesische Vissoep

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 20 minuten
Bereiding: ca. 30 minuten (bij een kooktijd voor de pasta van 6 minuten)

Bron: Allerhande

4 gedachten over “In oosterse sferen met Tunesische vissoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s