In oosterse sferen met Tunesische vissoep

Tunesische Vissoep is een goed gevulde tomatensoep met vis, eventueel schelpen of gamba's en pasta.

Voor vandaag staat vis op het menu, kabeljauw wel te verstaan. Omdat ik graag weer eens iets nieuws wil maken, komt mijn verzamelschrift op tafel. Al bladerend kom ik uit bij deze soep, alweer oosters, ik kan het niet helpen. Oosterse smaken zijn wel favoriet bij ons de laatste weken.
Vissoep is normaal gesproken niet echt mijn ding, ik houd namelijk niet van schelpdieren en inktvis. In dit recept wordt alleen vis gebruikt, dus dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik het bewaard heb.

Wat vinden we ervan?
De smaak van de soep is heel zacht en licht gebonden omdat de helft van de groenten gepureerd wordt. De macaroni  zorgt voor voldoende vulling, al zou een stukje Turks brood bijvoorbeeld er wel lekker bij zijn geweest. Aan het einde van de kooktijd wordt nog een eetlepel kappertjes toegevoegd, dit zorgt voor kleine smaakbommetjes in de soep.
Manlief vindt de soep geweldig lekker en eet drie borden. Zover kom ik niet, maar ik vind hem ook lekker. Het recept mag dus in het kookschrift geplakt en gaat zeker in de herhaling. Dan misschien ook met een lepeltje harissa voor de liefhebber.
Er blijft nog een beetje soep over voor de volgende dag. Met wat gamba’s vullen we snel nog even de visstand in de soep aan. De smaken zijn nu nog intenser, een nachtje staan komt de soep zeker ten goede!

Tunesische Vissoep is een goed gevulde tomatensoep met vis, eventueel schelpen of gamba's en pasta.

Het recept is een hoofdgerecht voor 2 personen of een voorgerecht voor 4 personen.

INGREDIËNTEN

 • 400 ml visbouillon (van 1,5 tablet)
 • 1 grote rode paprika
 • 125 g vastkokende aardappel
 • 1 dikke winterwortel
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 dikke ui
 • 2 kleine laurierblaadjes
 • 1 1/4 tl komijnzaadjes
 • 1/2 rode peper
 • 1 zakje saffraan (ca. 0,05 gr)
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 300 g (verse) kabeljauw
 • 75 gr pasta, bijv. grote macaroni
 • 1 el kappertjes

En verder

 • zeef
 • staafmixer of blender

BEREIDING

Zet het water met de bouillonblok op in een soeppan. Maak de paprika schoon, verwijder zaadlijsten en pitten en snijd in repen. Schil de aardappel en snijd in blokken. Plet de teentjes knoflook en haal het schilletje er af. Schil de wortel en snijd in blokken. Halveer de ui en snijd in halve ringen. Verwijder de pitjes van de rode peper en snijd de peper in stukjes.
Gebruik je diepvriesvis, laat deze dan ontdooien. Snijd de vis in niet te kleine blokken. Zet apart.

Voeg groenten, specerijen en tomatenblokjes toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat gedurende 20 minuten zachtjes koken.
Zeef de bouillon en vis de laurierblaadjes er uit. Schep de helft van de groenten en een deel van de bouillon in de mengbeker van de blender en pureer. Dit gaat natuurlijk ook met een staafmixer. De andere helft van de groenten gaat aan het einde van de kooktijd weer terug in de pan (voor wat extra bite).

Schenk de bouillon met de gepureerde groenten terug in de pan. Tot hier is de soep ook de dag ervoor voor te bereiden. Breng de volgende dag de bouillon weer langzaam aan de kook.

Voeg de pasta toe, breng de soep weer aan de kook en laat zachtjes koken tot de pasta bijna gaar is. De pasta die ik gekozen heb, had een kooktijd van 6 minuten. Voeg dan de achter gehouden gegaarde groenten toe, de stukjes kabeljauw en de kappertjes. Verwarm de soep op laag vuur gedurende enkele minuten totdat de vis gaar en alles door en door warm is.

Tunesische Vissoep is een goed gevulde tomatensoep met vis, eventueel schelpen of gamba's en pasta.

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 20 minuten
Bereiding: ca. 30 minuten (bij een kooktijd voor de pasta van 6 minuten)

Inspiratiebron: Allerhande

7 thoughts

 1. Hoi Anja,

  Een heerlijke soep.
  Wat dient er met de spaanse peper en de tomatenblokjes te gebeuren?
  Ook begrijp ik de zin “Voeg dan de gegaarde groenten in de pan, ….” niet goed.
  De groenten zitten toch al in de pan?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

  Groetjes,

  Manolito

  Like

  1. Hoi Manolito,

   Deze soep was inderdaad heel lekker!
   De tomatenblokjes en rode peper gaan tegelijk met de groenten in de pan. Ik heb het even aangepast. Als de bouillon gezeefd wordt, pureer je de helft van de groenten in de soep. De andere helft bewaar je tot aan het einde van de kooktijd. Dan voeg je de groenten pas toe. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle groenten te pureren.

   Groetjes,
   Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s