Snel en simpel: eenpersoons appelgebakjes

Na alle oosterse recepten van de afgelopen week is het weer tijd voor iets zoets. Daarbij ga ik voor de kernwoorden “makkelijk” en “snel”. Ideaal om te maken wanneer je onverwacht bezoek krijgt. Al moet ik toegeven dat dit soort snelle gebakjes hier ook op tafel komen als ik geen (lekkere) koekjes meer in huis heb of als ik eens zin heb in een ander nagerecht.
Voor deze taartjes heb je niet veel nodig, met maar 6 ingrediënten ben je zo klaar. Bladerdeeg ligt hier standaard in de vriezer, appels zijn er ook altijd. Daar komt – als de appels zuur zijn – nog suiker bij, een beetje boter en wat amandelschaafsel. Ook amandelschaafsel heb ik standaard in mijn voorraadkast. Het is niet echt goedkoop, maar je hebt maar een beetje nodig om je dessert of gebak net iets extra’s te geven. Bovendien kun je het lang bewaren.

Appelgebakje

Wat vinden we ervan?

Voor het eerst heb ik ander bladerdeeg (Lidl). Dit is (helaas) geen roomboter deeg en de plakjes zijn langwerpig. Bovendien zijn de plakken ongeveer de helft dikker dan het standaard bladerdeeg dat ik jaren lang gebruikt heb. Het voorbereiden van dit gebakje is een fluitje van een cent en duurt niet langer dan het voorverwarmen van je oven.
De smaak is top! Het bladerdeeg bakt mooi krokant en ook al heb ik een goudrenet gebruikt, die is toch mooi heel gebleven. Het oog wil ook wat tenslotte. Het klontje boter boven op is een gouden greep. Zonder kan het ook, maar dan droogt de appel een beetje in.

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 2 vierkante plakjes bladerdeeg (of 1 langwerpige die je halveert)
  • 1 appel
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 1 theelepel amandelschaafsel
  • snufje kaneel
  • 2 klontjes boter (ongeveer van 1 theelepel elk)
  • bakpapier of een siliconenmatje

Hoe maak je het: 

Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius hetelucht of 220 graden boven- en onderwarmte.
Haal het bladerdeeg uit de vriezer. Beleg een bakplaat met het bakpapier of siliconenmatje. Schil de appel, halveer hem en snijd het klokhuis eruit. Dit gaat makkelijk met een meloenbolletjeslepel.
Appelgebakje
Halveer het bladerdeeg zodat je 2 vierkanten krijgt. Leg op de bakplaat. Schep in het midden van elk plakje een lepeltje suiker en leg de appel er op met de bolle kant naar boven. Snijd nu met een aardappelmesje de appel in, maar let er op dat je niet helemaal door snijdt. Strooi nog een beetje suiker en kaneel er boven op en leg er dan het klontje boter op. Strooi wat van het amandelschaafsel over het deeg en op de boter.

Bak gedurende 20 minuten in de oven, of tot het bladerdeeg goudbruin is.

Laat even een beetje afkoelen. Serveer eventueel met een bolletje vanille- of kaneelijs.

 

Bereidingstijd:

Voorbereiden: 15 minuten

Bereiden: 20 minuten oventijd

5 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s