Licht voorgerecht: spiesjes van witte aubergine

Van oudste dochter kreeg ik vier kleine witte aubergines. Ik kende ze nog niet en was -uiteraard- toch wel benieuwd naar de smaak. Aubergine is niet mijn favoriete groente, ik probeer ze altijd te omzeilen als ze in de tagine terecht komen. Een uitzondering zijn twee gerechten die ik al eerder plaatste: de auberginewaaier  en de geroosterde aubergines.

Aubergine-mozzarella spies

Nu nog inspiratie gezocht! Omdat de aubergines zo klein zijn is het meer iets voor een voorgerecht. In deel 2 van het Holland America Line Cookbook: A Taste of Elegance, van Rudi Sodamin stond een klein voorgerecht met aubergine. Dat leek me wel wat. Ik heb het een beetje aangepast, want ik had geen courgette.

Aubergine-mozzarella spies

Wat vinden we ervan?
Het is even wat werk, maar de smaak is super. De aubergines smaken toch anders dan de “gewone” paarse. Ze zijn wat neutraler en ook steviger. Bovendien blijven ze mooi wit! Heel erg lekker erbij is de basilicumolie en de tomatenpesto die ik maakte. We vonden het overigens wel wat veel voor twee personen.
Dit gerechtje is natuurlijk ook te maken met de paarse aubergine al dan niet in combinatie met groene of gele courgette. Het is de bedoeling dat alle groenten ongeveer dezelfde diameter hebben, dan kun je wat gemakkelijker stapelen.

 

 

Wat heb je nodig (voor 2-4 personen):
Aubergine-mozzarella spies

  • 4 kleine witte aubergines (of 1 grote)
  • 4 tomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • 4 satéprikkers
  • basilicumolie
  • tomatenpesto
  • olijfolie
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • grillpan
  • bakpapier
  • siliconenmatje (evt.)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, onder- en bovenwarmte (hetelucht 10 graden minder).

Snijd de aubergines in vingerdikke plakken, doe in een kom en hussel met 1 el olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Verhit ondertussen de grillpan op hoog vuur. Grill de aubergineplakjes aan beide zijden totdat je de grillstrepen goed kunt zien. Leg op keukenpapier.
Snijd de tomaten elk in 4 plakjes, snijd de mozzarella in vieren en die stukken weer in 4 plakjes.

Maak nu 4 stapeltjes van om en om aubergine, tomaat, mozzarella. Steek in ieder stapeltje een prikker.
Beleg een bakplaat met dubbel bakpapier of met een siliconenmatje en één vel bakpapier. Vet het bakpapier in met olijfolie (anders laat de mozzarella niet meer los).
Gebruik je de kleine aubergines dan zul je de spiesjes moeten neerleggen. Gebruik je grote, dan kunnen ze waarschijnlijk wel staan.
Besprenkel alle spiesjes met 1 theelepel basilicumolie.

Zet de bakplaat in het midden van de oven en laat 5-10 minuten bakken, tot de mozzarella gesmolten is. Let op dat de mozzarella niet verbrandt.

Haal de bakplaat uit de oven en schep 1 of 2 spiesjes op elk bord. Geef er 1/2 eetlepel tomatenpesto bij en druppel eventueel nog wat basilicumolie over de spiesjes.

Serveer meteen! Lekker met knapperig olijventoast.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: 10 minuten (incl. oventijd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s