Venkel ovenschotel met bacon, tomaat en kaas

Het recept voor deze ovenschotel heb ik al jaren niet meer gemaakt om de eenvoudige reden dat venkel en ik geen goede combinatie vormden. Ik werd er namelijk doodziek van. Nu ik sinds een jaar weer zo ongeveer alles kan eten, durf ik me weer eens te wagen aan dit gerecht.
Het is een recept met maar 4 ingrediënten! Hoe makkelijk kan het zijn? Bovendien, als je de venkel even voorkookt, heb je ook nog eens redelijk snel een heerlijke ovenschotel op tafel staan.

 

Venkel ovenschotel

Wat vinden we ervan?
Ik was vergeten hoe lekker ik dit vind! We hebben zitten smullen! Het zoute van kaas en bacon combineert heerlijk met het zoete van venkel en tomaat. In het oorspronkelijke recept gaat de schotel zeker 45 minuten de oven in, maar de venkel blijft dan vaak toch nog een beetje hard. Daarom kook ik de venkel nu voor, dat vind ik lekkerder, bovendien is 15 minuten oventijd dan voldoende.

Je kunt er ook voor kiezen de schotel de avond van te voren al voor te bereiden. Gebruik je de venkel rauw, ga dan uit van zeker 45 minuten oventijd. Kook je de venkel al wel voor, plaats de schotel dan in de nog koude oven, verwarm de oven voor en bak ca. 15-20 minuten af zodat de groenten ook door en door warm zijn.

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 1 dikke venkelknol (of 2 kleintjes)
  • 5 plakken bakbacon (dik gesneden)
  • 2-3 tomaten of 1 vleestomaat in dezelfde afmeting als de venkel
  • ca. 100-150 gr geraspte (belegen) kaas

Benodigdheden:

  • een passende ovenschaal

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius, boven- en onderwarmte (of 210 graden hetelucht).
Maak de venkel schoon. Bewaar het groen voor garnering. Snijd de venkel in dikke plakken van ongeveer 1/2 cm dikte.

Stoom de venkel in 5-10 minuten beetgaar, of kook in laagje water als je geen stoommandje of stoomoven hebt.

Vet de ovenschaal in met een beetje olie of boter.
Snijd de tomaten in plakken van gelijke dikte als de venkel.

Leg nu om en om in de ovenschaal: tomaat, venkel en bacon. Strooi de kaas er over.

Bak ca. 15 minuten in de oven totdat alles door en door warm is en de kaas gesmolten en goudbruin kleurt. Garneer de schotel met het achtergehouden venkelgroen.

Lekker met gebakken aardappeltjes.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 20 minuten
Bereiden: 20 minuten (incl. oventijd)

Advertenties

2 gedachten over “Venkel ovenschotel met bacon, tomaat en kaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s