Venkel ovenschotel met bacon, tomaat en kaas

Het recept voor deze ovenschotel heb ik al jaren niet meer gemaakt om de eenvoudige reden dat venkel en ik geen goede combinatie vormden. Ik werd er namelijk doodziek van. Nu ik sinds een jaar weer zo ongeveer alles kan eten, durf ik me weer eens te wagen aan dit gerecht.

Het is een recept met maar 5 ingrediënten! Hoe makkelijk kan het zijn? Bovendien, als je de venkel eerst even beetgaar kookt, heb je ook nog eens redelijk snel een heerlijke ovenschotel op tafel staan.

Een ovenschotel met venkel, tomaten en bacon of ontbijtspek is echt zó lekker! Het zoete van de venkel, het zoute van het spek en dan het frisfruitige van de tomaat zorgen met een laagje kaas voor de perfecte ovenschotel.

#recept #venkel #ovenschotel
Een ovenschotel met venkel, tomaten en bacon of ontbijtspek is echt zó lekker! Het zoete van de venkel, het zoute van het spek en dan het frisfruitige van de tomaat zorgen met een laagje kaas voor de perfecte ovenschotel.

#recept #venkel #ovenschotel

Wat vinden we ervan?

Ik was vergeten hoe lekker ik dit vind! We hebben zitten smullen! Het zoute van kaas en bacon combineert heerlijk met het zoete van venkel en tomaat. In het oorspronkelijke recept gaat de schotel zeker 45 minuten de oven in, maar de venkel blijft dan vaak toch nog een beetje hard. Daarom kook ik de venkel nu voor, dat vind ik lekkerder, bovendien is 15 minuten oventijd dan voldoende.

Je kunt er ook voor kiezen de schotel de avond van te voren al voor te bereiden. Gebruik je de venkel rauw, ga dan uit van zeker 45 minuten oventijd. Kook je de venkel al wel voor, plaats de schotel dan in de nog koude oven, verwarm de oven voor en bak ca. 15-20 minuten af zodat de groenten ook door en door warm zijn.

Wil je een vegetarische venkel-ovenschotel probeer dan eens de ovenschotel met venkel, aardappel en tuinbonen.

Een ovenschotel met venkel, tomaten en bacon of ontbijtspek is echt zó lekker! Het zoete van de venkel, het zoute van het spek en dan het frisfruitige van de tomaat zorgen met een laagje kaas voor de perfecte ovenschotel.

#recept #venkel #ovenschotel

Na 5 jaar vond ik dat er wel eens een update van dit recept uit 2015 mocht komen en nieuwe foto’s natuurlijk! Ik heb de ovenschotel nog eens gemaakt en hierbij de bacon vervangen door ontbijtspek, gewoon omdat ik dat nog had liggen. Het maakt voor de smaak niet veel uit, die blijft top!


Recept Venkel ovenschotel met bacon, tomaat en kaas

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
35 min.
Bereiden:
15 min.
Totale tijd:
60 min.

INGREDIËNTEN

  • 1 dikke venkelknol (of 2 kleintjes)
  • 5 plakken bakbacon (dik gesneden) of
    100 g ontbijtspek
  • 2-3 tomaten of 1 vleestomaat in dezelfde afmeting als de venkel
  • ca. 100-150 g geraspte (belegen) kaas
  • evt. ½ tl gedroogde tijm

En verder:

  • een passende ovenschaal

BEREIDING

Was de venkel en snijd de harde groene stengels van de bovenkant. Bewaar het sprieterige venkelgroen voor garnering. Snijd de venkel in dikke plakken van ongeveer ½ tot 1 cm dikte.

Verdeel de plakken in de schaal met gaatjes en stoom de venkel op 99 oC in ongeveer 5-10 minuten tot beetgaar.

Haal de schaal uit de oven en laat het merendeel van de condens ontsnappen door de deur even open te laten staan.

Verwarm dan de oven voor op 220oC (200oC hetelucht).

Vet de ovenschaal in met een beetje olie of boter.

Snijd de tomaten in plakken van gelijke dikte als de venkel.

Een ovenschotel met venkel, tomaten en bacon of ontbijtspek is echt zó lekker! Het zoete van de venkel, het zoute van het spek en dan het frisfruitige van de tomaat zorgen met een laagje kaas voor de perfecte ovenschotel.

#recept #venkel #ovenschotel

Leg nu om en om in de ovenschaal: tomaat, venkel en bacon.  Gebruik je spek, steek dan de venkel tussen een dubbelgevouwen plakje spek. Leg in de ovenschaal en steek er tomatenplakjes tussen. Strooi de tijm er over.

Strooi tenslotte de kaas over de groenten.

Bak ca. 15 minuten in het midden van de oven totdat alles weer door en door warm is en de kaas gesmolten en goudbruin kleurt.

Garneer de schotel met het achtergehouden venkelgroen.

Lekker met gebakken aardappeltjes.

Heb je geen stoomoven
Begin dan met het voorverwarmen van de oven.
Snijd de venkel in plakken en kook in een laagje water, of stoom in een stoommandje met een beetje zout in 5-10 minuten beetgaar.

Volg verder het recept.

Pin deze foto van de Venkel ovenschotel met bacon, tomaat en kaas

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een ovenschotel met venkel, tomaten en bacon of ontbijtspek is echt zó lekker! Het zoete van de venkel, het zoute van het spek en dan het frisfruitige van de tomaat zorgen met een laagje kaas voor de perfecte ovenschotel.

#recept #venkel #ovenschotel

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s