Smaakbommetje: Pesto van zongedroogde tomaten

De tomatenpesto maakte ik vorige week bij de auberginespiesjes. Het is een erg makkelijk recept, waarbij het handig is als je in het bezit bent van een vijzel, staafmixer of keukenmachine. Het enige wat je verder nog nodig hebt zijn de 5 ingrediënten en een kwartiertje van je tijd!
De doperwtendip maakte ik van diepvrieserwten die ik over hield na een risotto met erwten. Ook dit is heel makkelijk te maken, het recept volgt nog.

 Rode pesto

Wat vinden we ervan?
De smaak van deze pesto is door het gebruik van zongedroogde tomaten op olijfolie al heerlijk intens. Voeg daarbij nog de pijnboompitten, basilicum en peccorino kaas en de pesto is echt af!
Hij smaakt heerlijk bij de spiesjes, maar ook op een toastje of op je brood is het heerlijk. Daarnaast kun je de pesto ook goed gebruiken als smaakmaker van bijvoorbeeld kip, vis en pasta. Lekker, lekker, lekker!

Wat heb je nodig:

  • 250 ml zongedroogde tomaten op olie
  • 120 ml peccorino of Parmezaanse kaas
  • 2 el fijngehakte basilicumblaadjes
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook (kan ook uit het glas van de zongedroogde tomaten)
  • eventueel nog 1 el olijfolie

Hoe maak je het:
Doe alle ingrediënten, behalve de extra olijfolie, in je keukenmachine of het messenbakje van de staafmixer. Maal alles tot het gelijkmatig gemengd is. Omdat de tomaten al uit de olie komen en al zacht zijn, heb je niet veel extra olie nodig. Is de pesto nog niet erg smeuïg, voeg dan een straaltje olie toe en meng alles nog eens.
Heb je geen keukenmachine, maar wel een vijzel? Hak dan de zongedroogde tomaten eerst een beetje fijn, samen met de knoflook. Doe dit in de vijzel en voeg de pijnboompitten toe. Vijzel alles en doe in een kom, voeg de kaas en basilicum toe en meng alles goed. Het is niet erg als de pesto iets grover is, dat doet aan de smaak niets af. Voeg, indien nodig nog wat extra olijfolie toe en meng nog eens goed.

De pesto blijft, afgedekt in de koelkast, ongeveer 2 weken goed.

Bereidingstijd: ca. 15-20 minuten

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s