Klassiek dessert: Poire Belle Hélène

Tijd voor een klassieker! In de zoektocht naar variaties in een dessert met fruit en ijs is het eigenlijk ook wel logisch dat dit nagerecht niet mag ontbreken. Als je het opzoekt in Wikipedia kun je lezen dat het al uit de 19de eeuw stamt en gecreëerd is door de beroemde kok Escoffier.

Poire Belle Helene

De kracht van dit dessert schuilt in de combinatie peer – vanille-ijs – chocolade. De peer wordt zachtjes gepocheerd in een suikersiroop, het vanille-ijs is met echte vanille (natuurlijk! zou ik bijna willen zeggen) en de chocoladesaus komt niet uit een flesje, maar is zelf gemaakt.

Wil je liever geen ijs, ga dan voor de peren met chocoladesaus, waarvoor je het recept hier vindt.

Wat vinden we ervan?
We doen geen concessies aan het vanille-ijs. Ga voor ijs bereid met echte vanille. Geen vanille-aroma of -essence, want dat is bijna vloeken in de kook-kerk. Vanille-extract kan nog wel, want dat wordt verkregen uit echte vanille. Vanille-ijs bereid met vanillestokjes herken je aan de zwarte spikkeltjes (zaadjes) uit de vanillepeul.
Wat de peer betreft, kies ik voor Conference peren. Die blijven wat steviger tijdens het pocheren. Heb je erg rijpe peren, dan kun je ze ook zonder pocheren gebruiken. Dat doe ik dan weer wel.
De chocoladesaus is niet moeilijk te maken, heb je het een keer gedaan dan is een recept al niet meer nodig.
Geroosterd amandelschaafsel is misschien niet volgens het originele recept, maar iets knapperigs erbij maakt het helemaal af. Het is weer smullen!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 rijpe peer
  • vanille-ijs
  • 100 gr goede chocolade (ca. 70% cacao)
  • 1 el (vegetarische) room
  • 1 el amandelschaafsel

Benodigdheden:

  • steelpan + vuurvaste kom
  • siliconen spatel + bakkwast
  • kleine koekenpan

Hoe maak je het:
Zet voordat je begint twee bordjes voor het dessert in de koelkast. Op die manier smelt het ijs straks niet zo snel.

Schil de peer en halveer hem in de lengte, maar laat het steeltje zitten. Verwijder het klokhuis, dit gaat gemakkelijk met een meloenbolletjes lepel. Snijd beide helften in de lengte in vieren, tot op ca. 1 cm vanaf de bovenkant. Zo kun je hem straks als een waaiertje op een bord leggen.
Is de peer nog erg hard dan kun je hem pocheren (zachtjes gaar koken). Verhit een koekenpan en laat hierin 1 eetlepel suiker met 2 eetlepels water smelten. Leg de peerhelften er in, draai het vuur laag, en laat de peer zachtjes pruttelen tot ze zacht zijn. Prik er na 5 minuten voorzichtig in om te controleren of ze goed zijn. Haal voorzichtig uit de pan en leg op een bordje om wat af te koelen.

Zet een pannetje met een laagje heet water op matig vuur. Hang hierin een vuurvaste kom, maar zorg ervoor dat deze het water niet raakt. Verhit het water tot het kookpunt. Het mag niet koken!
Breek de chocolade in stukjes (hoe kleiner de stukjes, des te sneller smelt de chocola) en doe de helft samen met de room in de kom. Laat de chocolade langzaam smelten, roer af en toe met de spatel. Als de chocolade gesmolten is, draai je het vuur uit en haal je de kom van de pan. Zet op een onderzettertje en voeg de overige chocolade toe aan het chocolademengsel in de kom. Deze zal door de hitte vanzelf smelten. Roer af en toe totdat je geen stukjes meer ziet.

Haal ondertussen het ijs uit de vriezer en laat het een beetje zacht worden.

Strooi het amandelschaafsel in een kleine koekenpan en verhit deze op laag vuur. Als de amandelen beginnen te kleuren draai je het vuur uit en schud je de amandelen even om. Let op dat ze niet aanbranden!

Opmaken:
De streep chocoladesaus op het bord heb ik gemaakt met een siliconen bakkwast. Doop de kwast een stukje in de chocoladesaus en trek een diagonale lijn op het bord.
Leg nu op elk bordje een peerhelft in een waaiertje. Schep er één of twee bolletjes ijs naast. Schenk een sliertje chocoladesaus over de peer en het ijs. Garneer met het amandelschaafsel.

Serveer meteen!

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15-25 minuten
Bereiden: 5 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s