Diepvries bladerdeeg is toch zó handig! Ik gebruik het graag. De plakjes zijn ingevroren met tussenliggende velletjes plastic, zodat je precies de juiste hoeveelheden kunt ontdooien.
Belangrijk detail: blijf er wakker bij dat je ook alle plastic er tussen uit haalt. Ik kan je vertellen dat het héél vervelend is als je zit te eten en je komt een stuk plastic tegen! Dat is mij eens overkomen, haha, een ramp (!) en oh, oh, wat was ik blij dat we geen bezoek hadden. Sinds die tijd tel ik zelfs na of ik alles er tussen uit gehaald heb.
Als je een favoriet recept hebt, zoals de appeltaart die ik eerder maakte dan wil je eigenlijk dat recept wel eens een andere vorm geven. Op die manier lijkt het iets nieuws maar weet je zeker dat je de lekkere smaak van je favoriete gebak te pakken hebt.
Wat heb je nodig (voor 6 personen):
- 2 of 3 kleine appels
- 3-5 plakjes diepvries (roomboter) bladerdeeg (afhankelijk van de bakvorm)
- 2-4 el amandelmeel
- 1 tl rasp van een (bio) citroen
- 2-4 el fijne kristalsuiker
- een handje walnoten
- 1 el abrikozenjam
Benodigdheden:
- deegroller
- taart- of vlaaivorm (ca. 20 cm doorsnede)
- bakpapier
- bakkwastje
- evt. steunvulling (bijv. speciale kleikorrels of gedroogde erwten) *
Hoe maak je het:
Verwarm de oven tot 210 graden Celsius hetelucht (225 graden boven- en onderwarmte).
Knip een cirkel uit het bakpapier ter grootte van de bodem van de taartvorm. Beboter de taartvorm, leg het bakpapier er in en beboter dan ook het bakpapier.
Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg de plakjes op elkaar (let op, verwijder alle velletjes plastic) en rol het deeg uit ongeveer de oorspronkelijke dikte en tot 1 cm groter dan de taartvorm. Bekleed de taartvorm met het deeg en snijd de rand bij. Zet de taartbodem tot je hem nodig hebt in de koelkast.
Meng het amandelmeel met suiker en citroenrasp en zet apart.
Was 2 appels, droog en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in heel dunne plakjes.
Haal de taartbodem uit de koelkast. Verdeel het amandelmengsel over de bodem.
Leg nu in cirkels, van buiten naar binnen de plakjes appel in de taart. Garneer tenslotte met de walnoten.
Bak de taart nog gedurende ca. 30 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en plaats op een rooster.
Verwarm 1 eetlepel abrikozenjam met 1 eetlepel water in een pannetje. Kwast de abrikozenjam over de appels, zodat ze een mooi glanslaagje krijgen.
Laat de appeltaart verder afkoelen. Garneer met wat poedersuiker.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 30 minuten
Bereiden: 35 minuten (incl. oventijd)