Jam maken met geleisuiker

Het recept voor de sinaasappeljam met specerijen heb ik al eerder gedeeld (klik hier voor het recept). Hij was zo geweldig goed van smaak, dat het voorraadje in no time verdwenen was.

Reden om het nog maar een keertje te maken, nu met geleisuiker. Eens kijken of de jam hiermee wat dikker wordt, want dat was de eerste keer een beetje lastig. Misschien was ik gewoon ongeduldig, dat kan natuurlijk ook 😉 en heb ik de jam niet lang genoeg laten inkoken.

Sinaasappeljam met specerijen

Wat vinden we ervan?
De bereidingswijze heb ik iets aangepast, omdat je bij het gebruik van geleisuiker het sap en fruit niet zo lang hoeft te laten koken. De geleisuiker werkt heel snel. Gebruik je alleen sap, dan is 1 minuutje koken voldoende. Werk je met stukjes fruit, dan is de kooktijd ca. 3 minuten.

Een voordeel van het gebruik van geleisuiker is juist de korte kooktijd, waardoor je fruit nog herkenbaar blijft. De sinaasappelschillen vormen daarop weer een uitzondering, hiervoor zijn de 10 minuten extra wel nodig anders blijven ze veel te hard.
Nog leuker is het dat je meer jam over houdt (5 potten dit keer!). Je proeft de specerijen hierdoor wel iets minder, maar ik vind hem toch nog heel erg lekker.

Wat heb je nodig:

 • ca. 1 kg biologische sinaasappels
 • 500 g geleisuiker
 • 100 gr water
 • 1 citroen
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 2 kruidnagels
 • 5 jampotten

Hoe maak je het:
Zet een klein bordje in de koelkast. Dit heb je nodig om straks te testen of de jam dik genoeg is.
Boen de sinaasappels goed schoon onder warm water. Schil met een dunschiller de schil van 2 sinaasappels en snijd de schillen in luciferdikke reepjes. Breng de schilletjes met een bodempje koud water aan de kook. Als het kookt giet je het af in een vergiet. Herhaal dit nog twéé keer. Laat de schilletjes uitlekken.

Snijd nu met een scherp mes de schil van alle sinaasappels. Zorg dat je hierbij het wit ook meeneemt. Snijd de partjes los uit de vliesjes en vang het sap op in een kom. Pers de citroen uit en voeg het citroensap toe. Weeg sap en sinaasappelpartjes. Weeg een zelfde hoeveelheid geleisuiker af.

Doe de sinaasappelschillen, het sinaasappel- en citroensap en het water met de specerijen in een grote pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Nog geen suiker toevoegen, dit komt later pas!
Voeg de sinaasappelpartjes toe en laat zachtjes 5 minuten koken.
Voeg de geleisuiker toe, laat weer aan de kook komen en laat nu 3-5 minuten koken. Het mengsel kookt pas goed, wanneer je de belletjes blijft zien als je in de pan roert.
Laat een paar druppels jam op het koude bordje vallen. Als de jam stolt is hij voldoende ingedikt. Draai het vuur uit.

Vul de met kokend water omgespoelde jampotten (en deksels) met de jam. Sluit de potten en laat ondersteboven op een handdoek afkoelen. Daarna kun je de potten omdraaien en zullen ze vacuüm “trekken”. Goed gesloten potten zijn ca. 1 jaar houdbaar. Geopende potten kun je het beste binnen 2 weken opeten.

Voor de meer uitgebreide beschrijving, en als je liever kristalsuiker gebruikt ipv geleisuiker, zie het oorspronkelijke recept.

8 thoughts

 1. Anja, ik heb vorig jaar je gelei variant gemaakt. Ik was alles meteen kwijt aan de proevers. (mag ik een potje?)
  Des te beter omdat ik altijd sinaaspapples overhoud van mijn sinaasappelabonnement.
  Geweldig.

  Like

 2. Beste Anja,
  Ik heb de sinaasappeljam gemaakt en heb geleisuiker speciaal gebruikt. Leek me lekkerder als het minder zoet zou zijn, maar nu is mijn jam juist mierzoet geworden en te dik…. te weinig vruchten gebruikt? (Het was een kilo sinaasappels maar wel met schil…..) Kan ik de jam opnieuw verwarmen en verdunnen zodat het ook minder zoet wordt, denk je?

  Like

  1. Hallo Madelon,
   Wat jammer dat het niet gelukt is! Voor dit recept heb ik de “gewone” geleisuiker gebruikt en niet de geleisuiker speciaal. Van de laatste heb je minder nodig, ongeveer 400 g op 1 kg schoongemaakt fruit. Dat kan dus de reden zijn waarom je jam te dik en te zoet is. Je kunt de jam nog wel een keer verwarmen en extra water toevoegen. Ik zou hem niet meer laten koken, want ik weet niet of de geleisuiker dan nog opstijft.Daarna kun je de jam weer in potten doen.
   Succes! Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s