We hebben een Airfryer – en nu?

Philips Airfryer XL

Hij stond al een tijdje op mijn “wishlist” van keukenapparatuur: de Philips Airfryer XL. Het wachten was op een leuke aanbieding, maar we visten iedere keer achter het net. Uiteindelijk lukte het, iemand die hem alleen gebruikte voor een frietje en een snackje wilde er van af. Mooi!

Waarom ben ik er blij mee?

 1. We zijn meestal maar met z’n tweeën (kids uit huis). Als ik dan iets lekkers wil maken, komt dat vaak neer op 2 appelgebakjes, 2 loempia’s of afbakbroodjes. Om daar een hele oven voor te verwarmen…
 2. De Airfryer biedt de mogelijkheid om met erg weinig vet (boter of olie) producten te bereiden. Zeggen ze.
 3. Als we al eens met meer zijn, is de oven vaak te klein. Ik heb zo’n inbouw-oven op ooghoogte, erg gemakkelijk, maar te klein als je twee ovenschotels tegelijk wilt maken. Of bijvoorbeeld een kippetje en geroosterde groenten. Met wat passen en meten lukt dat wel, maar echt lekker loopt het dan niet.
 4. Ik ben de frietpan zo ontzettend zat! Het is altijd vet -het eten en de omgeving- en daar kan ik niet zo goed tegen.
 5. Je kunt er zoveel dingen mee bakken, braden enz. Daar staan nogal wat filmpjes van op YouTube. Nu geloof ik over het algemeen niet zo in die promotiefilmpjes, maar als ook maar de hélft waar is…

Wat vinden we ervan? 
Afmeting: Om te beginnen is de airfryer toch wel erg groot “aan de buitenkant”. De binnenkant is een stuk kleiner. Als ik de cakejes maak, passen er net 4 in het mandje. Voor de friet is het mandje groot genoeg voor 2 porties, misschien ook nog wel iets meer.

Gebruiksgemak: Er is een minimale gebruiksaanwijzing, maar die heb je alleen nodig om te kijken op welke temperatuur iets gebakken moet worden en hoe lang. Er staan niet veel gerechten op, maar wat ik niet weet is misschien op internet te vinden. Daarnaast is het een kwestie van testen en proeven.
Verder is het gemakkelijk: via een digitaal aanraakscherm kun je de airfryer aan/uit zetten, de temperatuur regelen, de tijd instellen en starten. Bovendien kun je ook je voorkeuren opslaan, maar zover ben ik nog niet.

Schoonmaken: Het draadmandje en de bak eronder kun je uit de airfryer halen en goed schoonmaken. Ze kunnen ook in de vaatwasser, maar dat doe ik liever niet. Nadeel of misschien ook wel een voordeel: je maakt na elk gebruik beiden schoon, omdat je geen zin hebt in cake die naar friet smaakt. Binnenin moet je het verwarmingselement ook schoonmaken, zeker als je iets gebakken hebt dat spettert en sputtert (van het vet). Dat heb ik nog niet gedaan en ik weet ook nog niet of ik dat wel ga doen, want erg handig is het niet lijkt mij.

Bakken en braden: Dit is waar het om draait!
De frieten worden perfect gebakken. We kiezen voor diepvries ovenfriet, ze gaan bevroren in het mandje zonder dat je extra olie moet toevoegen. Top, halverwege even husselen en na 12 minuten zijn ze klaar. Droog, bruin en lekker knapperig.
De ontbijtmuffins zijn wat lastiger. Ik heb alleen papieren muffinvormpjes en die zijn niet erg stevig. Het ei wordt wel mooi gaar, ze zijn niet te droog en de smaak is prima! Waarschijnlijk zal het met siliconen vormpjes beter lukken. Ze gaan dus binnenkort in de herkansing en dan kan ik het recept ook nog even vervolmaken.
De cakejes (receptje volgt nog) zijn perfect gelukt. Temperatuur en baktijd kloppen. Het enige “lastige” is dat het apparaat geen kijkvenster heeft zodat je het bakproces niet kunt volgen. Kwestie van vertrouwen dus.

Conclusie:
Het eerste gebruik van de airfryer valt me niet tegen. Nu nog wat recepten verzamelen en uitproberen.

Zie ook recepten uit de airfryer:
Kipdrumsticks met tijm-knoflookmarinade
Mini tulbandjes

7 thoughts

 1. fe heb tegenwoordig papieren inzetters lijkt op koffiefilters maar dan air Feyer model kan je gebruiken en daarna weggooien of nog een keer gebruiken je kan ze bestellen bij bol.com per100 stuks

  Like

  1. Hoi Mieke, deze inzetters heb ik inderdaad voorbij zien komen maar ik vind het nogal prijzig. Ik gebruik het liefst zo min mogelijk bakpapier, omdat het behandeld is met plastic/PFAS. Daarom gebruik ik liever een metalen bakvorm of schaal. Die kun je bovendien makkelijk afwassen.

   Like

  1. Hoi Miep, bedoel je een recept voor pizza uit de Airfryer? Dat heb ik niet geprobeerd, omdat het me niet zo handig lijkt. Daar is het mandje toch te klein voor.
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s