Vaak is het zo dat wanneer je een recept vaker hebt gebruikt, je het ook wel kunt maken zonder je kookboek/schrift/website er op na te slaan.
Bij gebak komen de verhoudingen altijd nogal nauw en kun je niet uit de losse pols maar wat toevoegen. Daarmee rekening houdend, is bijvoorbeeld cake bakken helemaal niet zo moeilijk, als je je aan de juiste verhoudingen houdt: van alle basis ingrediënten gebruik je gelijke hoeveelheden. Zelfs als je maar één ei in huis hebt, kun je al aan de slag.
Een ei met schil weegt ongeveer 55 gram (M) of 65 gram (L). Dat zal nooit exact zijn, want een ei wordt nu eenmaal niet machinaal gemaakt 😉
Twijfel je of wil je het gewicht exact weten, weeg het ei dan even (zonder schil).
De basis is:
- 1 ei van 50 gram
- 50 gram ongezouten (plantaardige) roomboter
- 50 gram fijne suiker
- 50 gram bloem
Daarnaast voeg je ook altijd nog een snufje zout toe, dit verbetert de smaak.
Wil je een “normale” cake maken, ga dan uit van 4 eieren (M) en voor de overige basisingrediënten 200 gram.
Andere smaken die lekker zijn in cake:
- Vanille (suiker of extract)
- Citroenrasp of -sap of kies voor citroensuiker
- Kruiden zoals bijvoorbeeld kaneel of speculaaskruiden
- Cacao voor een chocoladecake
- Fruit
Na het bakken kun je de cake nog decoreren of garneren. Denk hierbij aan:
- Poedersuiker
- Glazuur van (gekleurde) suiker of chocola
- Vers fruit
- Meringue of botercrème
- Chocoladeganache
3 thoughts