Zoetzure wortelsalade met een oosters tintje

Behalve het koken, bakken en braden zelf, práát ik graag over eten. Zo ook met mijn overbuurvrouw, we hebben dezelfde “smaak” en dat praat zo lekker weg. Van haar kreeg ik een flesje granaatappelsaus uit de Turkse supermarkt om uit te proberen. De saus is lekker over vis, salades, couscous en waarschijnlijk nog veel meer.

Omdat ik nog een kilootje wortelen had liggen, wilde ik dat wel eens combineren met de saus. Zoetzure groenten zijn goed voor de spijsvertering, het zuur breekt het vet uit de voeding af. Dus, lekker én gezond.

Zoetzure wortelsalade

Wat vinden we ervan?
Wauw, geweldig lekker! De granaatappelsaus heeft een venijnig zuurtje dat na het zoet in volle hevigheid naar boven komt. In combinatie met de worteltjes is dat prima. Daarnaast nog wat harissa kruiden erbij om er nog iets extra’s aan te geven. Zelfs manlief, die niet altijd enthousiast wordt van mijn zoetzure experimentjes vond hij de worteltjes erg lekker. We aten ze als bijgerechtje bij een vegetarische tagineschotel met witte bonen en harissasaus en een couscoussalade. Perfect!
De hoeveelheid past net in een glazen pot van een halve liter. Je zult het nog een beetje moeten aanduwen om het deksel te kunnen sluiten. Na een half uurtje zul je zien dat de hoeveelheid al flink geslonken is.

Zoetzure wortelsalade (2)

Wat heb je nodig:

  • 4 dikke bospenen
  • 2 el zure granaatappelsaus (Turkse supermarkt)
  • minder dan 1/4 tl harissa *
  • 1/4 tl zout
  • 1 el water

Hoe maak je het:
Schil en rasp de wortelen in een foodprocessor. Je kunt ook kant-en-klaar julienne gesneden worteltjes gebruiken. Alleen hebben die waarschijnlijk wat meer tijd nodig om zacht te worden.
Los het zout op in het water en meng er de saus en kruiden door. Meng alles met de geraspte wortelen. Zet afgedekt een half uur weg. Gebruik evt. een afsluitbare glazen pot. Het zuur in de dressing zal de wortelen gedeeltelijk garen, waardoor ze wat zachter worden.
Proef na 10 minuten of de smaak goed is. Voeg eventueel nog wat van de saus toe.

* De harissa die ik hier gebruik is een droge specerijenmix en bestaat uit koriander, komijnzaad en karwijzaad. De smaak van de specerijen wordt sterker als de salade langer staat. Gebruik niet te veel, dan gaat het overheersen. Het recept komt nog online, maar de verhoudingen zijn als volgt: 1/4 theelepel karwijzaad, 1/2 theelepel komijnzaad en 1/2 eetlepel korianderzaad. Van dit mengsel heb ik 1/4 theelepel bij de worteltjes gedaan. Je kunt ook harissa kopen als saus, deze is vaak wel pittig.

Zoetzure wortelsalade

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s