Involtini di Verza

 

Het werd weer eens tijd voor een nieuw recept. Er lag nog een deel van een savooiekool en daarop ben ik gaan zoeken. Een van de gerechten die ik vond was dit van de gevulde koolbladeren. Een golden oldie, maar voor mij de eerste keer dat ik het maak.
Ik moet eerlijk bekennen dat de Italiaanse naam van het gerecht me over de streep haalde. Koolrolletjes leken me altijd zo ouderwets. Maar geen zorg, deze met gehakt gevulde “involtini” zijn bijzonder goed van smaak en bovendien niet erg ingewikkeld om te maken.

Involtini di Verza

Wat vinden we ervan?
Het kost wel even tijd wat de voorbereiding betreft, plus dat ze nog 45 minuten in de oven staan. Geen last-minute werk dus! De kool is net gaar genoeg, beetgaar eigenlijk nog wel, maar dat is juist lekker. De gehaktvulling is vrij eenvoudig, maar omdat er een tomatensaus over gaat, is dat eigenlijk wel prima. De tomatensaus had ik nog in de diepvries en die hoefde ik alleen op te warmen.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 kleine groene kool of savooiekool
  • 1/2 liter goede (zelfgemaakte) tomatensaus
  • bosje peterselie
  • 3 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 300 gr (bio) gehakt
  • zout en peper
  • olijfolie

Benodigdheden:

  • een mengkom voor het gehakt
  • een passende ovenschaal

Hoe maak je het:

Haal de bladeren los van de kool (je hebt er ongeveer 12 nodig), snijd de harde nerven er uit. Ik hield van mijn kooltje het hart over, waar ik geen blad meer van kon los halen. Dit heb ik in dikke plakken gesneden, mee voorgekookt en later door het gehakt gemengd. Kook de koolbladeren ca. 10 minuten in een bodempje water of in de stoomoven. Laat gedeeltelijk afkoelen, zodat je je vingers niet brandt.
Verwarm de tomatensaus in een pannetje op matig vuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius onder- en bovenwarmte.

Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
Hak de peterselieblaadjes en de zachte nog jonge delen van de steeltjes fijn. Meng de peterselie met de kaas en zout en peper door het gehakt. Hak de in plakken gesneden kool in stukken en meng door het gehakt. Twijfel je of de vulling voldoende op smaak is? Neem dan een beetje van de vulling en bak dit in een kleine koekenpan gaar. Proef en voeg, als dat nodig is, nog wat peper en zout aan het gehaktmengsel toe.

Koolrolletjes.gehakt Koolrolletjes.gehakt (2)
Leg nu een koolblad op je werkblad en schep er een lepel van de vulling in. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het koolblad stevig op. Leg het met de naad naar beneden in de ovenschaal. Ga zo door tot de ovenschaal gevuld is.
Schenk de tomatensaus er over.

Koolrolletjes.gehakt (3) Koolrolletjes.gehakt (4)

 

 

Plaats de schotel op een rooster in het midden van de oven en bak gedurende 45 minuten. Dek eventueel op het laatst als de tomatensaus erg droog wordt, een vel aluminiumfolie er op.

Niet echt Italiaans, maar lekker als hoofdgerecht bijv. met pasta, rijst of aardappel. Maar ook als voorgerecht voor ca. 6 personen.

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 30 minuten
Bereiding: 45 minuten oventijd

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s