Snelle preisoep

Preisoep…nog nooit eerder gemaakt. Vandaag was het dan toch zover. Om de prei die er nog lag niet te hoeven weggooien, moest ik er iets mee. Niet voor het hoofdgerecht, dat was al gepland: hartige witloftaart, waarvan het recept later nog eens.
Ik kies eigenlijk vaak voor eenvoud, zeker als het dit soort soepen betreft. Broccolisoep bestaat uit broccoli, wortel/gember uit wortel en gember. Er komen zelden extra smaakmakers aan te pas, misschien alleen op het einde om de soep mooi te presenteren en voor het extra accent.

Preisoep

Wat vinden we ervan?
Ja, waarom heb ik dit eigenlijk nooit eerder gemaakt? Prei gaat altijd in de bouillon, bijv. als ik een kippensoepje maak, maar speelde eigenlijk niet eerder de hoofdrol. De blender zorgt voor een romige, zachte soep. Beetje zoetig, maar ja… prei, dus wat wil je. Wat rauwe prei, chilipeper en een sliertje olijfolie geven de soep een beetje pit. Zoals je ziet, kun je deze soep maken met eigenlijk alleen prei, een bouillonblok, olijfolie en peper (= 4) al maken. Ideaal voor een restje dus.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 dikke prei (of 2 dunne natuurlijk)
  • 1 el olijfolie
  • 600 ml groentebouillon (mag van een blokje)
  • 1/2 el bloem *

Voor de garnering:

  • dunne rauwe preiringetjes
  • goede olijfolie
  • snufje chilivlokken of peper
  • evt. wat fijn gehakte noten

Benodigdheden:

  • een blender of staafmixer

Preisoep

Hoe maak je het:

Maak de prei schoon: snijd in de lengte door en spoel elke helft onder stromend water schoon. Snijd in smalle ringen. Bewaar een stukje voor de garnering (deze wordt niet gekookt) en snijd dit extra fijn.

Verhit de boter of olie in een soeppan. Voeg de prei toe en smoor gedurende 5 minuten zachtjes onder regelmatig roeren. Dan kan de bloem er bij en laat onder roeren 2 minuten mee smoren.
Voeg dan de bouillon toe, verwarm de soep en laat ongeveer 5 minuten koken (of tot de prei gaar is).

Laat even een beetje afkoelen. Pureer de soep met de blender (voor een fluweelzachte soep) of met de staafmixer.
Schep de soep in warme borden of kommen en garneer met een sliertje of wat druppels olijfolie, een snuf chilivlokken of peper uit de molen en wat dun gesneden ringetjes rauwe prei.

* Volg je een glutenvrij dieet, dan kun je de bloem ook weglaten. Kies er dan voor om bijv. 1/2 liter bouillon toe te voegen, de soep wordt dan vanzelf wat dikker.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 10 minuten
Bereiden: ca. 15 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s