Yakitori, gegrilde kip op een stokje

Het weekend is vaak het moment om relaxed aan het eten te beginnen, of om het jezelf makkelijk te maken. Maar wat kan er nou leuker zijn dan samen achter het aanrecht te staan en een overheerlijke maaltijd te bereiden. Want eerlijk is eerlijk, als je dit in je uppie wilt doen, heb je wel je handen vol. Makkelijker wordt het als je je lief het stoere grillwerk voor zijn/haar rekening laat nemen! Als het weer het toelaat kun je de spiezen ook heel goed op de BBQ leggen. Succes verzekerd!

Yakitori kipspies

Voor mij is dit het moment om de airfryer weer te gebruiken. Ik ben heel benieuwd of hij de test kan doorstaan.

Wat vinden we ervan?
Smullen!! De airfryer klaarde de klus uitstekend! Volgende keer ga ik eerder beginnen en de kippetjes marineren, zodat ik niet om de paar minuten de lade hoef open te trekken om de kip weer in te kwasten. Maar verder… perfect! Ik wilde eigenlijk een restje over houden voor de lunch morgen, maar helaas, de kip ging helemaal op, gewoon té lekker.
Voor kip in gerechten neem ik altijd kippendij. Het vlees is iets vetter dan de filet, maar dat betekent dat het vlees lekker mals blijft en niet zo snel droog wordt.
De gember bewaar ik in de diepvries, want vaak blijft een rest te lang liggen en dat is zonde. Koop je biologische gember, dan kun je hem met schil raspen en toevoegen aan je gerechten (lees hier meer).
Wat heb je nodig (voor 3-4 personen):

 • 400 gr kipdijfilet zonder bot
 • 2 cm geraspte (bio) gember, vers of uit de vriezer
 • 100 ml Japanse sojasaus
 • 1 el rijstazijn
 • 3 el honing
 • 2 tenen knoflook, uit de pers
 • 1 el zonnebloemolie
 • 6 satéstokjes

Voor de noedels:
Yakitori kipspies

 • 250-350 gr noedels (ca. 75 gr per persoon)
 • ca. 500 gr fijn gesneden groenten:
  snijbonen, wortel, paprika, (rode) ui, prei, taugé
 • 2 tenen knoflook
 • 1-2 el zonnebloemolie
 • 2 bouillonblokken
 • 1/2 rode peper (evt. zonder pitjes)
 • (sesamzaad)
 • 1 el sesamolie

Benodigdheden:

 • Grillpan of airfryer
 • Wok of grote koekenpan
 • Bakkwast

Hoe maak je het:

Meng de ingrediënten voor de yakitorisaus (sojasaus, gember, mirin, honing en knoflook) in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Laat de saus 15 minuutjes op het kleinste vuur zachtjes pruttelen. De saus zal hierdoor iets indikken. Meng 1 el zonnebloemolie door de saus.

Snijd het kippenvlees in blokjes en rijg het aan de 6 spiezen. De satéstokjes moest ik inkorten, ze pasten niet in het mandje van de airfryer. Kwast het vlees in met de yakitorisaus. Leg, afgedekt met folie, apart op een bord tot gebruik. Begin je ruim op tijd (een paar uur van tevoren), dan kun je de kip ook laten marineren in de saus, dat scheelt wat kwastwerk tijdens het bakken.

Maak de groenten schoon en snijd julienne: gebruik hiervoor evt. een kaasmes om dunne plakjes te schaven en snijd deze dan weer in dunne reepjes (zie foto). Snijd de ui in halve ringen, de knoflook in plakjes.

Breng in een grote pan voldoende water met 2 bouillonblokken aan de kook.

Begin nu met de bereiding van de kip.
Gedurende de bereiding wordt de kip 4-6 keer ingekwast met de saus.
Gebruik je de airfryer: verwarm voor op 180 graden, bak de spiezen 7 minuten. Zet dan de temperatuur op 140 graden en bak de spiezen nog 6 minuten.
Heb je geen airfryer bereidt de kip dan bij voorkeur in een grillpan, contactgrill of in de oven.

Yakitori kipspies

Bereidt de groenten:
Verhit op hoog vuur 1-2 lepels zonnebloemolie in de wok. Laat de olie niet dampen, dan is hij te heet. Begin met het wokken van uit en knoflook en voeg dan steeds een volgende groente toe. Begin met wortel, dan snijboon, paprika en prei. Heb je ook taugé, voeg die dan pas op het allerlaatst toe. Laat alles even bakken zonder dat het aanbrandt, verkruimel een bouillonblokje er over en giet er een scheutje kookwater van de noedels bij. Schep goed om en zet dan het vuur laag met een deksel op de pan.

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd hierbij rekening met de bereidingstijd van de kip. Ik kook de noedels meestal 1/2 tot 1 hele minuut korter, omdat ik zo nog wil opbakken met de groenten. Giet een gedeelte (ongeveer 1/2 liter) van het kookwater in een maatbeker en giet de noedels af in een vergiet.

Draai nu het vuur weer hoog onder de groenten. Meng de noedels met de groenten door een schep aan de groenten toe te voegen met een scheutje kookwater en alles goed om te scheppen zodat groente en noedels mengen. Ga zo door tot alles gemengd is. Meng nog 1 eetlepel sesamolie er door  en strooi er wat sesamzaad over ter garnering.

Smakelijk eten!

4 thoughts

  1. Dag Wilma,
   Ideaal gerechtje voor op vakantie, inderdaad. BBQ-en op gas is wel heel makkelijk, daar zijn we nog naar op zoek voor onze campervakanties, want gas heb je dan altijd bij je.
   Groetjes, Anja

   Like

  1. Hoi Hedy,
   Ja, dat klopt. Ik heb wel de stokjes kort afgeknipt omdat het anders niet paste. Verder is het belangrijk dat je niet te veel marinade in één keer op de kip strijkt. Alles wat er af loopt, drupt in de opvangbak en daar heb je toch niks aan. Beter een aantal keren wat dunner.
   Laat je iets weten als je het maakt? Ik ben wel heel benieuwd wat je ervan vindt. Succes!
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s