Vanille-ijs met peren in karamelsaus en suikerbrood

Begin van de week heb ik weer eens een suikerbrood gekocht. Ik was vergeten hoe lekker ik dat vind en dat is ook de reden waarom ik het bijna nooit koop. De eerste dagen eet ik altijd meteen 2 sneetjes, liefst met roomboter, bij ontbijt én lunch… Je snapt het wel, na dag 3 blijft de rest van het brood liggen want dan hebben we er eigenlijk al genoeg van. Na melding van mijn “verslaving” op Instagram kreeg ik de tip het brood in een dessert te verwerken of als wentelteefje. Nou dat laatste heb ik nog nooit gegeten. Waarom weet ik niet, maar om een of andere reden lijkt het me gewoon niet lekker. Dus het dessert dan maar.

IJs met peren en suikerbrood

Even puzzelen wat te doen: men neme een peer, een restje karamel, kaneel, gesuikerde cashewnoten (een toevallige samenloop van omstandigheden met een ander restje karamel) en ijs natuurlijk.

Wat vinden we ervan?
Nou… ik mag nog even blijven van manlief. De pizza -van de supermarkt-versafdeling- was eigenlijk niet zo’n geweldig succes. Dit dessert maakt namelijk alles goed!
Je hebt er niet veel voor nodig: voor ieder een halve peer, suiker en boter voor de karamel, een handje noten (ik had toevallig cashew) en ijs. That’s it! Oh ja, en het suikerbrood natuurlijk. 😉 Het meeste werk gaat hem zitten het laten smelten van boter en suiker tot karamel en het snijden van de peer in mooie blokjes.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

 • 1 rijpe peer
 • 50 gr roomboter
 • 50 gr rietsuiker
 • evt. 1/2 el kookroom
 • 1/2 tl kaneel
 • vanille-ijs
 • 1 sneetje suikerbrood (of een koekje bijv. kaneelkoekje, lange vinger)
 • 1 opgehoopte el noten (bijv. hazelnoot, walnoot of cashewnoten)

Hoe maak je het?
Schil de peer, snijd hem vierkantjes: eerst in de lengte in plakken, die in repen en de repen weer in blokjes. Druppel er evt. wat citroen- of limoensap over tegen het verkleuren.
Begin dan met de karamel. Smelt de boter en suiker langzaam in een koekenpan. Laat borrelen tot de karamel begint te bruinen en indikt. Leg een velletje bakpapier dubbel gevouwen op het aanrecht. Doe de noten bij de karamel, schep met een lepel even om en vis ze er dan uit. Schep op het bakpapier om te laten afkoelen, leg eventueel even in de koelkast. Voorzichtig, de karamel is echt verschrikkelijk heet!!

Heb je kookroom of gewone room in huis, schenk dan 1/2 el bij de karamel en roer goed door. Heb je geen room in huis, voeg dan eerst de stukjes peer toe, roer voorzichtig om en draai dan het vuur uit. Het sap uit het fruit zorgt er voor dat de karamel niet hard wordt. Meng ook de kaneel voorzichtig door het mengsel en draai dan het vuur uit. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (anders smelt je ijs voordat je het kunt serveren).

Haal het ijs nu pas uit de vriezer en laat het een beetje zacht worden.
Rooster het suikerbrood goudbruin en snijd in 4 repen.
Hak de noten in stukjes.

 

IJs.Peer.Caramel.Suikerbrood (2)

Opmaken:
In twee grote glazen schep je elk 2 bolletjes ijs. Dan zet je een reepje suikerbrood of een koekje schuin in het glas. Schep dan de peren over het ijs en lepel er naar smaak de karamelsaus over. Garneer met de nootjes.

Serveer meteen!

Bereidingstijd: ca. 1/2 uur totaal.

2 thoughts

  1. Dank je wel voor het compliment! Knoflooksoep, ik heb ergens nog een recept en er ligt nog wel een beetje suikerbrood dat inmiddels wel droog genoeg is 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s