Harissa specerijenmengsel makkelijk zelf te maken

Alweer een poos geleden heb ik voor het eerst zelf Harissasaus gemaakt. Een pittige saus, of pasta is een beter woord, met specerijen, rode peper en knoflook. Deze pasta is zó ontzettend lekker, dat ik hem vaak gebruik. Je kunt een potje makkelijk een week in de koelkast bewaren. Langer kan ook wel, maar ik merk dat dan de smaak achteruit gaat en dat is wel jammer.
Daarom heb ik geprobeerd een droog mengsel te maken van enkel de specerijen. Peper, knoflook en olie voeg ik dan pas toe op het moment dat ik ermee ga koken. Het voordeel hiervan is dat alle smaken pas vrijkomen op het moment dat je de specerijen roostert, fijn maakt en mengt met de overige ingrediënten.
Het is lastig te omschrijven hoe geweldig intens de geur dan is, je moet het echt zelf proberen!!
Harissa specerijenmix

Je kunt ervoor kiezen nu alvast grof zeezout toe te voegen, of pas als je het gaat gebruiken. Het zeezout zorgt ervoor dat je de specerijen wat makkelijker kunt fijn maken in een vijzel.

Het voordeel van vooraf de specerijen mengen, is dat je makkelijker kunt doseren. Voor 500 gr vlees heb je namelijk maar 1/2 theelepel van de harissa nodig. Dat lukt je niet als je de verschillende specerijen apart moet gaan afwegen.

Wat is de verhouding:

Harissa.Specerijenmix (5)

  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel karwijzaad
  • evt. 1 theelepel grof zout (dit kun je ook nog later toevoegen)

Het enige dat je hoeft te doen is alles afmeten en bewaren in een potje dat je goed kunt afsluiten. Ik bewaar vaak de (glazen) kruidenpotjes met schroefdeksel uit de supermarkt hiervoor. Even goed uitwassen en laten drogen, zodat er niet nog een restje van het een of ander kruid achterblijft.

 

Ik gebruik maatschepjes:
1 eetlepel is 15 mililiter
1 theelepel is 5 mililiter
1/2 theelepel is 3 mililiter
1/4 theelepel is 1 mililiter

Deze verhoudingen zijn wel belangrijk! Gebruik je “gewoon” bestek, probeer dan uit of 3 theelepels (of koffielepels) inderdaad dezelfde hoeveelheid geeft als 1 soeplepel.

Harissa.Specerijenmix (3)

Hoe maak je de harissasaus?
(voldoende voor 500 gr vlees of groenten)
1/2 theelepel harissa specerijen
1/2 rode peper
1 teen knoflook
1 handje peterselie
1 el olijfolie
1 el citroensap

Rooster de harissa in een droge koekenpan op matig vuur tot de geuren vrijkomen. Let op, laat het niet aanbranden!
Snijd de knoflook in plakjes en de rode peper in stukken (met of zonder pitjes afhankelijk van de scherpte die je wilt).
Hak de peterselie grof, verwijder erg dikke steeltjes, de dunne gaan gewoon mee.

Doe de geroosterde specerijen in de vijzel. Voeg evt. nog een snuf grof zout toe en stamp fijn tot poeder. Voeg nu de overige ingrediënten toe en stamp alles fijn tot een pasta. Schep over in een kommetje, meng met de olijfolie en zet apart. Meestal “spoel” ik de vijzel om met een scheutje citroensap, en voeg dit toe aan de harissasaus.

Je harissasaus is nu klaar voor gebruik. Het is erg lekker om hiermee vlees te marineren of om het toe te voegen aan een groenteschotel.

Harissa.Specerijenmix (4)

TIP: Voor extra smaak kun je een mespuntje van de gemalen specerijen (voordat je de overige ingrediënten toevoegt) apart houden en dit enkele minuten voor het einde van de kooktijd nog aan je gerecht toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s