Tagine met harissa vlees en groenten

Om uit te testen of de harissa die ik gemaakt heb ook goed gelukt is (zie vorige blogpost), is het niet moeilijk te raden wat er bij ons op tafel staat.
We hebben schouderkarbonades en groenten voor vier personen. Aangezien oudste dochter komt eten is dat zeker voldoende voor één maaltijd en misschien (hoop ik) blijft er voor mij nog een beetje over voor de lunch morgen. Erbij nog geroosterde aubergines (recept plaatste ik al eerder), maar dan ook met harissamengsel.
Tagine harissa vlees en groenten

Wat vinden we ervan?
Als ik de harissa na het roosteren fijn maal in de vijzel stijgen er al geweldige geuren op. Het water loopt me in de mond! Ik zou hier een huisparfummetje van kunnen maken, zo lekker ruikt het!
En de smaak? Het vlees heeft ongeveer 1 uur in de harissamarinade gelegen. Na aanbraden heb ik groenten toegevoegd en tomatensaus. Ongeveer 10 minuten voor het einde van de anderhalf uur pruttelen, heb ik nog gekonfijte citroen en een snufje harissamengsel (ik had een beetje bewaard) toegevoegd. Dit geeft nog een extra smaak aan het geheel.
Het smaakte geweldig!! Nu was ik al verslaafd aan de harissasaus die ik gemaakt heb, maar dit smaakte duidelijk nog beter, rijker (ik heb niet genoeg superlatieven om aan te geven hoe lekker 😉 ).

Houd je van de Arabische keuken, dan zou ik het zeker eens proberen!

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

 • 500 gram schouderkarbonade
 • 1 grote of 2 kleine courgettes
 • 2 paprika’s (bijv. 1 rode en 1 oranje)
 • 1 grote ui
 • tomatenpassata (of 1 blik tomatenblokjes)
 • 1 klein blik zwarte bonen of kikkererwten (uitgelekt)
 • 1 kwart gekonfijte citroen (uit de Turkse supermarkt of zelf gemaakt, zie recept)
 • olijfolie
 • peterselie voor de garnering
 • partjes citroen voor er bij
 • peper en zout

Voor de marinade:

 • 1/2 tl + 1/4 tl harissa specerijenmengsel (zie recept)
 • 1 teen knoflook, in plakjes
 • 1/2 tot 1 rode peper (met of zonder pitjes, wat je lekker vindt), in stukken
 • 1 handje peterselie, grof gehakt (dunne steeltjes worden ook gebruikt)
 • 1 el olijfolie
 • scheutje citroensap

Hoe maak je het:
Snijd het vlees in niet te kleine stukken. Rooster het harissa specerijenmengsel in een droge koekenpan. Maal fijn in de vijzel en neem er dan ongeveer een flinke mespunt uit en zet apart. Voeg de overige ingrediënten voor de marinade, behalve olie en citroensap, toe en maal alles fijn. Schep in een grote kom en meng goed met de olie en een scheutje citroensap. Voeg het vlees toe en wrijf de marinade er goed in. Laat afgedekt ongeveer één uur op het aanrecht staan.
Tot hier kun je het eventueel ook al de avond van te voren bereiden.

Tagine.Harissa.Vlees

Maak de groenten schoon. Snijd de courgette in grote stukken, verwijder evt. zaadlijsten. Verwijder zaadlijsten en pitjes van de paprika’s en snijd in grote stukken. Halveer de ui en snijd in halve ringen.

Verhit 1 el olie in de tagine en braad het vlees aan in porties. Neem het vlees uit de pan en smoor de uien tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan vlees en de overige groenten toe, maal er nog wat zout en peper over. Laat even al omscheppend bakken en voeg dan de tomatensaus toe. Dek af met het deksel en laat aan de kook komen. Zet de tagine dan op het kleinste vuur en laat 45 minuten sudderen.

Voeg na 45 minuten de bonen toe, schep om en laat 5 minuten doorwarmen.

Spoel de gekonfijte citroen onder koud water. Snijd het vruchtvlees los, dit wordt niet gebruikt. Snijd dan de schil in smalle reepjes. Voeg de citroenschil toe aan de tagine, samen met het achtergehouden mespuntje harissa. Schep goed om en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

Maak nu de couscous: reken op 75-100 gram per persoon. Weeg af en doe in een vuurvaste kom met een beetje zout. Giet er kokend water op tot de couscous ruim (1/2 centimeter) onder water staat. Dek de kom af met een deksel en laat de couscous in ca. 4-5 minuten wellen. Giet er een scheut olijfolie op en evt. een handje fijngehakte peterselie. Roer los met een vork.

Enjoy!

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 1 uur (inclusief wachttijd marinade)
Bereiden: ca. 1 uur

* de peterselie kun je ook vervangen door koriander.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s