Hasselback aardappelen uit de airfryer

Hasselback aardappelen uit de airfryer. Nooit meer friet! Als je deze aardappelen geproefd hebt, is dat zeker weten je reactie. Krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen.

Nooit meer friet! Als je deze aardappelen geproefd hebt, is dat zeker weten je reactie (dat geldt in ieder geval wel voor mij). Krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen.

De eerste keer dat ik probeerde deze aardappelen te maken, gebruikte ik een zelfgemaakte rode pesto van olijfolie, tomaten, knoflook en kaas om de aardappelen mee in te kwasten.

Het leek me wel een lekkere combinatie. Helaas, op het moment dat de lade dicht ging begon het apparaat te roken… Grote wolken witte rook kwamen uit het ventilatierooster! Niet goed, dacht ik nog. Twee tellen later was de rook verdwenen en bij het openen van de lade bleek dat de rode pesto al verbrand was. Hmm, inderdaad niet goed… Uiteindelijk heb ik de aardappelen verder laten bakken en alleen nog olie gebruikt. De smaak was uitstekend, het zwarte was wel wat weg te poetsen en daar hadden we niet zo’n last van.

Vandaag dus de tweede poging. Aardappelen ingesneden en dit keer besloot ik alleen maar olijfolie te gebruiken en geen smaakmakers.

Wat vinden we ervan?

Nou ja, hierboven staat het al: nooit meer friet 😉 . De smaak is echt geweldig. De korst smaakt een beetje geroosterd en is écht knapperig (dit is me in de oven niet gelukt). Ik heb niet te grote aardappelen gebruikt, waardoor de baktijd op ongeveer 40 minuten uit kwam.

Als ik de aardappelen mét schil bak, dan neem ik bij voorkeur biologische aardappelen. Waarom? Aardappelen zijn nogal gevoelig voor beestjes, schimmels en nog veel meer. Er worden nogal wat chemicaliën gebruikt om de aardappelen er gaaf en zonder vlekken te kunnen oogsten. Het vervelende van die middelen is dat ze in de schil achter blijven. En inderdaad, er wordt gezegd dat je er niet ziek van wordt, maar vervolgens krijg je wél het advies de aardappelen te schillen. Vandaar mijn keuze voor biologisch, zeker als ik ze met schil eet. Bovendien ziet het er ook mooi uit, zo met schil.


Recept: Hasselback aardappelen uit de airfryer

INGREDIËNTEN
(2-3 porties)
Bereidingstijd ca. 45 minuten

  • 4-6 niet te grote (of 2 zoete) aardappelen, liefst biologisch *
  • ca. 1 el olijfolie
  • grof zeezout of zeezout vlokken

BEREIDING

Boen de aardappelen goed schoon met water en droog ze af.

Leg nu twee pollepels of eetstokjes op je werkblad en leg er een aardappel tussen. Met een scherp mes snijd je nu de aardappel in zo dun mogelijke plakjes, maar zorg er voor dat je de plakjes niet helemaal los snijdt. Het is de bedoeling dat ze aan elkaar blijven zitten.

Verwarm nu de airfryer voor (ongeveer 5 minuten of tot het lampje uit gaat): stel de temperatuur in op 200 graden.

Leg de aardappels op een groot bord en bestrijk ze gelijkmatig met de olijfolie. Een bakkwastje is hier handig bij.

Als de airfryer op temperatuur is, leg je de aardappels in het mandje. Stel de tijd in op 35 minuten en druk op start.

Na 15 minuten is het tijd om de aardappelen nog een laagje olie te geven. Haal de helft met een tang uit het mandje (sluit de lade), leg op het bord en bestrijk met olie. Leg de aardappels terug in het mandje en doe hetzelfde met rest.

Na nog eens 15 minuten herhaal je dit weer. Dan laat je de aardappels nog ongeveer 5 minuten bakken. Controleer door er met een scherp mes in te prikken of ze gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog 5 minuten langer bakken.

Neem de aardappelen uit het mandje, leg op een bord en strooi er wat zout over.

Er passen -afhankelijk van de grootte van de aardappel- 4-6 aardappelen tegelijk in het mandje.


Heb je geen airfryer, kijk dan hier voor het ovenrecept.

Hasselback Airfryer

7 thoughts

  1. Ik heb al eens eerder dit aardappelrecept gebruikt in een oud Zweeds recept. Daar moest ik de aardappel op een grote lepel leggen en zo insnijden. Gaat ook goed. Nu in de airfryer proberen!

    Like

  2. Hallo had even gekeken naar je citroengebakjes ziet er echt heerlijk uit net als al je andere lekkere dingen.Zal hier zeker nog vaak op terug komen groetjes Marga Vermeulen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s