Lunchgerecht: ei in een pannetje

Een aantal jaren geleden zou ik restjes van het avondeten wel bewaren, maar meestal belandden ze uiteindelijk toch in ons vuilnisbakje: onze labrador Nora. Die lust namelijk alles… nou, alles behalve sinaasappels en sla :-).
Tegenwoordig ben ik maar al te blij als ik iets over houd want dan kan ik iets lekkers maken voor de lunch. Zo ook deze keer: spekblokjes en een restje aardappelpuree van de avond er voor.

Inspiratie leverde de shakshuka van een tijdje geleden: een pruttelpotje van paprika, kruiden en een ei (zie het recept). Dat leek me eigenlijk wel een goed uitgangspunt. Alleen nu niet met oosterse specerijen maar houd ik het bij tijm, salie (ik heb net mijn kruiden gesnoeid) en peterselie.

Ei in een pannetje

Wat vinden we ervan?
Het is makkelijk te maken. Voor het oog is het leuk om dit in eenpersoons pannetjes te serveren. Alleen ben je dan wat meer tijd kwijt met bereiden, omdat het ei in de oven meer tijd nodig heeft dan op het vuur. De smaak is heerlijk, de puree op de bodem zorg voor wat extra vulling. Heb je geen puree of volg je een koolhydraatarm dieet, gebruik dan eenvoudig wat meer groenten. Alles kan en alles mag! Dat is het voordeel van “leftovers”.
Oh, en een kleine tip: als je eters hebt, is het misschien beter om de peterselie weg te laten. Of je geeft een klein spiegeltje erbij ;-).

Eipotje uit de oven

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 2 eieren
  • 1/2 paprika
  • 2 tomaten
  • 1 kleine rode ui
  • klein handje tuinkruiden  (tijm, salie, marjolein, peterselie of bieslook)
  • 1/2 ons ontbijtspek, spekblokjes of bacon
  • evt. een restje aardappelpuree, rijst of pasta  (volg je een koolhydraatarm dieet, dan kun je dit ook weglaten)
  • olijfolie

Benodigdheden:

  • 2 eenpersoons pannetjes/ovenschaaltjes of
  • 1 kleine koekenpan met anti-aanbaklaag

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius onder- en bovenwarmte.

Halveer de ui en snijd in dunne halve ringen. Snijd de paprika in dunne reepjes en die weer in stukjes. De tomaten gaan in vieren en die weer in stukjes. Snijd ontbijtspek of bacon in kleine reepjes.
Eipotje uit de oven Eipotje uit de oven
Gebruik je spekblokjes die nog niet gebakken zijn, laat die dan eerst zachtjes bakken in de koekenpan. Voeg dan de uit toe en laat even mee bakken. Daarna paprika en tomaat en de tuinkruiden (alleen het blad). Laat alles even sudderen tot het zacht is. Proef op smaak en voeg als het nodig is wat peper en zout toe.
Gebruik je kleine eenpersoons pannetjes of ovenschaaltjes?
Eipotje uit de oven
Schep dan eerst een bodempje puree of pasta in elk pannetje.

Eipotje uit de oven Eipotje uit de oven

Daarop schep je het paprikamengsel, maak er een kuiltje in (met de bolle kant van een soep of sauslepel) en breek hierin voorzichtig een ei. Probeer de dooier heel te houden. Strooi een beetje zout en (chili)peper op het ei. Zet de pannetjes of ovenschaaltjes in de oven en bak tot de eieren (zacht)gekookt zijn. Zorg ervoor dat het tomatenmengsel goed heet is, dan gaart het ei gelijkmatig. Is het mengsel al afgekoeld dan zul je merken dat het ei alleen van bovenaf gaart en dat het wel 30-45 minuten kan duren voordat het helemaal gekookt is.

Wil je het in de pan serveren? Dan is het lastig om aardappelpuree te gebruiken. Pasta kan natuurlijk wel, voeg dit toe en laat warm worden.
Maak dan 2 kuiltjes in het mengsel (met de bolle kant van een soep of sauslepel) en breek in elk kuiltje voorzichtig een ei. Probeer de dooier heel te houden. Strooi een beetje zout en (chili)peper op het ei. Leg een deksel op de pan en laat ca. 10-15 minuten zachtjes pruttelen of tot de eieren (zacht)gekookt zijn.

Eipotje uit de oven

Strooi vlak voor het serveren fijngesneden peterselie over het gerecht. Serveer met knapperig brood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s