Italiaanse crackers met een twist

Het stond al een tijdje op mijn lijstje om zelf te maken: Italiaanse crackers. Vandaag had ik een uurtje over en bedacht dat het er nu toch maar eens van moest komen. Er staan heel veel recepten voor crackers op internet, maar ik wilde toch graag mijn eigen versie. Heel dun, zoals de echte Italiaanse cracker, maar dan met een beetje roggemeel erbij. Je hebt er niet veel voor nodig, met meel, olijfolie, sesamzaad en gedroogde kruiden kun je al aan de slag! Het is makkelijk, snel en -heel belangrijk- super lekker!!

Italiaanse crackers

Wat vinden we ervan?

Het leuke van deze crackers vind ik de onregelmatige vorm. Je bakt grote langwerpige crackers, die je na het afkoelen of net voor het serveren in stukken breekt.

De smaak is geweldig! Het sesam- en maanzaad geeft er nog een extra knappertje aan en de oregano proef je op de achtergrond. Smaakt top met een kaasje, stukje worst en -het kan bijna niet anders- ook zonder iets er op.

Door de ingrediënten maar één minuut te kneden, worden de crackers tijdens het bakken lekker knapperig. Het deeg lijkt na het kneden lichtelijk onhandelbaar. Maar ik las ergens dat je het kunt uitrollen met de pastamachine en dat blijkt een gouden tip!  Uitrollen, 20 minuten in de oven, nog even afkoelen en klaar!!

Om krokant brood te kunnen bakken heb je goede kwaliteit bloem nodig. Neem dus bij voorkeur patentbloem (is in de supermarkt te koop) of bloem van harde tarwe. Dit kun je combineren met bijvoorbeeld rogge of volkorenmeel, hierdoor wordt het brood wat donkerder van kleur. Wil je het licht houden, gebruik dan 175 gram patentbloem.

Je kunt natuurlijk ook voor een glutenvrije variant gaan, kijk dan eens bij www.Foodquotes.nl voor crackers van amandelmeel en lijnzaad.

Wat heb je nodig:

 • 125 gr patentbloem
 • 50 gr roggemeel / volkorenmeel / tarwemeel gebuild / of nog extra patentbloem
 • 2 el zwart sesamzaad
 • 2 el maanzaad
 • 1 tl oregano
 • 1 tl zout
 • 60 gr (4 el) olijfolie
 • 120 gr (8 el) koud water

Benodigdheden:

 • Beslagkom
 • Pastamachine of deegroller
 • Bakpapier
 • 2 bakplaten (of bak in 2 rondes)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius hetelucht of (175 graden onder- en bovenwarmte).

Meng alle ingrediënten tot een deeg. Let op dat je het hooguit één minuut kneedt! Hierdoor krijg je de echte crackers, omdat er zich dan weinig gluten vormen. Verdeel het deeg in 6 of 7 bolletjes. Strooi wat bloem op je werkblad. Het deeg blijft behoorlijk plakkerig. Druk een bolletje uit tot een ovaal en haal het door de pastamachine. Begin op de laagste stand en ga nog 2x een standje dunner of tot het deeg een dikte van ongeveer 1 mm heeft.

Crackers2 Crackers1

Heb je geen pastamachine, vet dan je werkblad juist in met olijfolie en rol daarop het deeg uit.

Ik heb dit niet geprobeerd, maar misschien vind je het handiger om een stuk bakpapier ter grootte van je bakplaat te gebruiken en daarop het deeg uit te rollen. Experimenteer een beetje, kies wat voor jou het makkelijkst is. Denk er wel aan dat je niet nog eens lepels bloem gebruikt bij het uitrollen. Prik met een vork gaatjes in de deegplakken.

Zet de bakplaten in de oven en bak de crackers ca. 20 minuten. Zet de ovendeur een stukje open en laat alles langzaam afkoelen. Na een minuut of 5 kun je de crackers voorzichtig op een rooster leggen, zodat ze helemaal kunnen afkoelen. Laat niet op de bakplaat liggen! Door condensvorming bestaat de kans dat ze weer zacht worden en dat is jammer.

Zijn ze helemaal afgekoeld bewaar ze dan in een luchtdicht afgesloten doos of koektrommel. Je kunt ze nu alvast in stukken breken, dan passen ze beter in de trommel. Maar je kunt dit ook later doen, bijv. als je de crackers op tafel zet.

Bereidingstijd:

Voorbereiden: 15 minuten

Bereiden: ca. 20 minuten (oventijd) + afkoelen

Crackers (5)

VARIATIETIP:

Je kunt ook kiezen voor wit sesamzaad, of vervang het maanzaad door wit sesamzaad. Wil je andere (grotere) zaden of pitten, denk er dan aan dat het deeg dan lastiger uit te rollen is.

Ook in kruiden kun je variëren, denk hierbij aan rozemarijn of tijm. Gebruik dan wel alleen de blaadjes en hak de rozemarijn goed fijn.

Mijn volgende variant wordt er een met fijngehakte zwarte olijven of zongedroogde tomaatjes. Alleen wordt dat nog even experimenteren wat hoeveelheden betreft, maar het lijkt me wel heel lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s