Zoete tortillachips in een dessert

Meestal maak ik quesedilla’s van rest-tortilla’s. Dit keer echter liep het anders. Een tijdje geleden kocht ik in de Kringloopwinkel in ons dorp het kookboek A Taste of Elegance Cookbook van Rudi Sodamin van de Holland Amerika Lijn. Prachtige foto’s en allemaal gerechten die goed voor te bereiden zijn. Maar ja, wat wil je ook op die gigantische cruiseschepen, dan moet je wel.
Een recept dat me opviel was een dessert met gefrituurde tortilla’s. Tadaa!! Ik wist niet eens dat dat kon, laat staan dat ik het ooit gegeten heb. Essentieel is een keukenthermometer en laat ik die nou toch hebben!
Zoete tortillachips

Wat heb je nodig:

  • 1 of 2 tortilla’s van ca. 16 cm doorsnede
  • ongeveer 1/2 l zonnebloemolie, of andere geurloze olie
  • 2 el poedersuiker
  • 1 tl kaneel
  • een schuimspaan
  • een (thee)zeefje
  • een koekenpan
  • keukenpapier
  • bakplaat

Hoe maak je het:
Zoete tortilla

Snijd de tortilla’s in 8 punten. Verhit in de koekenpan (of een andere geschikte pan, maar niet met anti-aanbaklaag) de zonnebloemolie. Hier komt de thermometer goed te pas. De olie moet een temperatuur van ongeveer 175 graden Celsius hebben om in te frituren. Mijn thermometer bleek niet hoger dan 130 graden te gaan, dus daar had ik niets aan. Dan maar de oude manier: een stukje brood dat binnen een minuut goudbruin bakt is het sein dat je olie op temperatuur is. Het is belangrijk de olie niet te heet te laten worden! Als er rook van af komt is hij te heet en ga je hem ook ruiken omdat hij aan het verbranden is. Niet lekker!
Beleg de bakplaat met 3 lagen keukenpapier.

Is de olie op temperatuur, laat dan een aantal tortillapuntjes in de pan glijden. Niet te veel, want dan koelt de olie te veel af. Laat in 1 tot 2 minuten licht goudbruin bakken. Vis dan met de schuimspaan of een vork uit de olie en laat goed uitlekken op het keukenpapier. Bak op deze manier alle tortillapunten.

Meng poedersuiker en kaneel en bestuif hiermee de tortillapunten.

Lekker bij ijs, al dan niet met fruit. Maar doet het ook goed als een koekje.
Bewaar als ze helemaal afgekoeld zijn in een afsluitbare doos. Ik heb ze op het aanrecht laten staan en dat is niet zo slim. Niet dat ze zacht werden, maar je kunt er niet van af blijven dus het ijs hebben ze niet gehaald. 😉

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5 minuten
Bereiden: ca. 30 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s