Kipcurry met yoghurt en tomaten

Na een paar dagen specerij-arm eten (pasta, salade), is het weer eens tijd voor een flinke dosis specerijen. Het wordt een kipgerecht met rijst en groente. Niet te heet, maar wel lekker op smaak.

In het kookboek Bill’s Basics van Bill Granger vond ik het recept voor deze curry. De specerijen heb ik tegenwoordig allemaal in huis. En gember ligt bij mij nu standaard in de vriezer (lees hier meer).
Koop liever kippendijen dan kipfilet, die hebben nog een randje vet en blijven tijdens het bak- en braadproces lekker mals.

Kipcurry

Wat vinden we ervan?
De combinatie van kruiden is heerlijk. Het smaakt heel anders dan Indiase curry zoals ik eerder al maakte. Minder heet ook, maar dat komt misschien omdat ik minder chili gebruikt heb dan in het recept is aangegeven.
Omdat kip maar kort hoeft te sudderen, is het verstandig het vlees eerder te kruiden zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Wat heb je nodig (voor 3-4 personen):

  • 400 gr (bio) kipdijfilet
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl geelwortel of kurkuma
  • 1/2 tl gedroogde chilivlokken
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl kardemompeulen, gekneusd
  • 2 kleine kaneelstokjes (of 1 groot)
  • 1/2 el fijn geraspte gember
  • 1/2 el olijfolie
  • 1 el (ongeveer 12-15 gr) boter
  • 1 grote ui, fijn gesneden
  • 1/2 kippenbouillonblok
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • 125 ml heet water
  • 150 ml yoghurt
  • 1 tl suiker
  • sap van 1/2 limoen
  • zout
  • evt. klein handje verse koriander of peterselie voor de garnering

Hoe maak je het:
Meng de droge kruiden met de gember en de olijfolie en schep dit goed om met de in stukken (blokken van ca. 5 cm) gesneden kip. Bestrooi met zout en laat afgedekt zeker een uur staan. Schep af en toe om.

Verhit de boter in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin de ui in ca. 5 minuten glazig. Voeg dan de kip toe en bak in 5 minuten rondom bruin.
Kipcurry
Voeg dan de bouillonblok, tomaten, het water en de yoghurt toe. Breng het geheel aan de kook en laat dan op laag vuur met een deksel op de pan in ca. 30 minuten zachtjes gaar stoven. Proef na 15 minuten op smaak en voeg evt. nog wat zout toe. Wil je wat meer saus, voeg dan het hele blik tomatenblokjes toe.
Kipcurry

Haal het deksel van de pan, draai het vuur een beetje hoger en laat gedurende 5-10 minuten pruttelen zodat het vocht gedeeltelijk verdampt en de saus wat indikt. Let wel op dat de saus niet aanbrandt, draai evt. het vuur weer wat lager. Blijft de saus te dun, dan kun je hem indikken met 1 eetlepel maïzena. Los de maïzena op in een beetje koud water, voeg wat warm water of wat van de saus toe, meng goed zodat er geen klontjes meer in zitten. Meng dan het maizenapapje al roerend met de saus.
Voeg nu de suiker toe en knijp de limoen uit boven de saus. Roer goed door en garneer met de fijngesneden kruiden.

Kipcurry

Lekker met rijst en bijv. snijbonen.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 15 minuten + 1 uur wachten
Bereiden: 45 minuten

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s