Brusselse Wafels met fruit en slagroom

Wafels bakken is altijd gezellig om te doen. Deze luchtige wafels, ofwel Brusselse wafels bevatten bijna geen suiker. Ze zijn het lekkerst met fruit (warm of koud), een toef slagroom en eventueel een bolletje ijs.

Yes, eindelijk heb ik weer een wafelijzer! Voor vierkante wafels, waarbij ik dan meteen aan Brusselse wafels met warme kersen en slagroom moet denken. Ze zijn vers gebakken en nog een beetje warm het lekkerst, een beetje crunchy en natuurlijk roepen ze om iets zoets… Denk hierbij aan (warme) kersen of ander fruit, warme chocoladesaus en slagroom. De wafels zijn ook geweldig in combinatie met ijs.

Wafels bakken is altijd gezellig om te doen. Deze luchtige wafels, ofwel Brusselse wafels bevatten bijna geen suiker. Ze zijn het lekkerst met fruit (warm of koud), een toef slagroom en eventueel een bolletje ijs.
Wafels bakken is altijd gezellig om te doen. Deze luchtige wafels, ofwel Brusselse wafels bevatten bijna geen suiker. Ze zijn het lekkerst met fruit (warm of koud), een toef slagroom en eventueel een bolletje ijs.

Wat vinden we ervan

Een nieuw wafelijzer is een beetje lastig, want je weet niet hoe het bakt om het zo maar te zeggen. In mijn oude (hartjes) wafelijzer kon ik min of meer blind wafels bakken, die lukten altijd. Nu dus een nieuw recept, uit de Belgische keuken en zonder suiker. Terwijl ik inspiratie zoek, kom ik er achter dat ik misschien toch een “verkeerd” wafelijzer heb gekocht. Er staat overal: schep het beslag er in en keer het wafelijzer. Huh, nee dus, dat gaat niet met dit wafelijzer… Goedkoop is duurkoop?? Dat valt wel mee uiteindelijk, de wafels lukken gelukkig wel. 😉

Na 6 jaar vond ik dat er wel eens een update van dit recept mocht komen. Ik heb de ingrediënten iets aangepast en een lepel vanillesuiker toegevoegd voor de smaak. Geen gist in huis? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel.
En nieuwe foto’s natuurlijk!
(01-11-2021)


Recept: Brusselse wafels met fruit en slagroom

Zoet
Voor ca. 10 stuks
Voorbereiden:
25 minuten
Bereiden:
30 minuten
Totale tijd:
75 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de wafels

 • 150 g patentbloem
 • 5 g gedroogde gist
 • snufje zout
 • 125 ml lauwwarm water
 • 125 ml melk
 • 50 g boter
 • 1 ei (gesplitst in dooier en eiwit)
 • (eventueel 1 el vanillesuiker)

Voor de garnering:

 • Banaan, gesmolten chocolade of hazelnootpasta (bijv. van Bonne Maman), grof gehakte (ongezouten) hazelnoten, slagroom
 • appel, bosbessen en granaatappelpitten, eventueel een scheutje Licor 43, 1 lepel suiker, gehakte (ongezouten) noten, slagroom

En verder:

 • wafelijzer, geschikt voor Brusselse wafels
 • handmixer of garde

BEREIDING

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Smelt de boter met het snufje zout op laag vuur of in de magnetron en zet apart om wat te laten afkoelen. Meng water en gist.

Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de melk toe en het gistmengsel en klop alles goed door. Roer de eidooier los en voeg toe. Klop met een mixer of garde luchtig, tot je geen klontjes meel meer ziet. Voeg de iets afgekoelde boter toe en meng goed.

Klop het eiwit stijf. Gebruik hiervoor een brandschone kom en mixer of garde. Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag.

Dek de kom af met een vochtige handdoek en laat ca. 20 minuten rusten. Het beslag blijft dun, dat hoort zo.

Verwarm het wafelijzer volgens de gebruiksaanwijzing. Vet het evt. een beetje in.

Schep een soeplepel beslag in het wafelijzer en verdeel het goed. Sluit het deksel en bak de wafels gedurende 3-4 minuten of tot ze goudbruin zijn. Als je het goede of misschien wel betere wafelijzer hebt, keer na het vullen met beslag het ijzer om. Hierdoor loopt het beslag goed in de vorm.

Serveren:

Beleg een wafel met plakjes van een halve banaan. Smelt de chocolade of verwarm de hazelnootpasta zodat hij wat vloeibaar wordt. Hang hiervoor een schaaltje boven een kom met kokend water. Verdeel de saus over de banaan. Hak de hazelnoten grof en verdeel over de wafel. Eindig met een toef slagroom.

Snijd de appel in blokjes of gebruik een bolletjeslepel, verwarm de bosbessen in een pannetje met een lepel suiker. Voeg appel en granaatappelpitten toe en eventueel een scheutje Licor 43. Verwarm alles tot de suiker gesmolten is. Verdeel over de wafel en garneer met gehakte noten en een toef slagroom.

Wafels bakken is altijd gezellig om te doen. Deze luchtige wafels, ofwel Brusselse wafels bevatten bijna geen suiker. Ze zijn het lekkerst met fruit (warm of koud), een toef slagroom en eventueel een bolletje ijs.

Pin deze foto van de Brusselse wafels met fruit en slagroom

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Wafels bakken is altijd gezellig om te doen. Deze luchtige wafels, ofwel Brusselse wafels bevatten bijna geen suiker. Ze zijn het lekkerst met fruit (warm of koud), een toef slagroom en eventueel een bolletje ijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s