Suikervrije Brusselse Wafels

Yes, eindelijk heb ik weer een wafelijzer! Voor vierkante (Belgische) Brusselse wafels, die ik van warme wafels met warme kersen en slagroom! Altijd al zelf willen maken… zie serveertips verder in dit bericht.
Een nieuw wafelijzer is een beetje lastig, want je weet niet hoe het bakt om het zo maar te zeggen. In mijn oude (hartjes) wafelijzer kon ik min of meer blind wafels bakken, die lukten altijd. Nu dus een nieuw recept, uit de Belgische keuken en zonder suiker. Terwijl ik recepten zoek, kom ik er achter dat ik misschien toch een “verkeerd” wafelijzer heb gekocht. Er staat overal: schep het beslag er in en keer het wafelijzer. Huh, nee dus, dat gaat niet met dit wafelijzer… Goedkoop is duurkoop??

Belgische wafels

Wat vinden we ervan?
Het is even wennen, het bakken, maar zeker ook de smaak. Ze zijn wél lekker, een beetje crunchy en eigenlijk roepen ze om iets zoets… denk hierbij aan poedersuiker, warme kersen en slagroom, kortom echt Belgisch. De wafels zijn ook geweldig in combinatie met ijs.
Je zou deze wafels ook goed op een hartige manier kunnen combineren, bijv. bij het ontbijt. Of eens kruiden of stukjes bacon aan het beslag toevoegen en dan in plaats van brood gebruiken.
De volgende keer probeer ik misschien toch eerst eens mijn oude recept om te zien hoe en of wafels mét suiker lukken.

Belgische wafels

Wat heb je nodig (voor 8 stuks):

 • 110 gr bloem
 • 65 gr boter
 • 83 ml water
 • 110 ml melk
 • 1 ei
 • 5 gr gedroogde gist
 • 1/2 vanillestokje
 • snufje zout

Benodigdheden:

 • wafelijzer

Hoe maak je het:
Smelt de boter met het snufje zout op laag vuur of in de magnetron en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Meng gist, melk en water. Scheid het ei, zet het wit apart. Klop de eidooier los en voeg bij het gistmengsel. Zeef de bloem en voeg beetje bij beetje bij het gistmengsel. Klop met een mixer of garde luchtig en tot je geen klontjes meel meer ziet.

Klop het eiwit stijf. Gebruik hiervoor een brandschone kom en mixer of garde. Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag. Voeg dan langzaam de boter toe en spatel dit erdoor. Halveer de vanillepeul en schraap de vanille er uit. Spatel dit door het beslag.

Dek de kom af met een vochtige handdoek en laat 45 minuten rusten.

Belgische wafels

Verwarm het wafelijzer volgens de gebruiksaanwijzing. Vet het evt. een beetje in.

Schep het beslag in het wafelijzer en bak de wafels gedurende 3-4 minuten of tot ze goudbruin zijn. Als je het goede of misschien wel betere wafelijzer hebt, keer na het vullen met beslag het ijzer om. Hierdoor loopt het beslag goed in de vorm.

Serveertips:

 1. Een moderne bananasplit op een bordje. Voor 2 personen heb je nodig 1 banaan, 2 wafels, slagroom, vanille-ijs, gesmolten chocolade en grof gehakte (gesuikerde of gekaramelliseerde) noten.
 2. Een vruchtensorbet. Voor 2 personen heb je nodig: vanille-ijs, slagroom, 2 wafels en 2 kopjes tutti frutti. Snijd hiervoor fruit in dobbelsteentjes. Smelt 1 eetlepel water en 1/2 eetlepel suiker in een pannetje, voeg het fruit toe en laat dit even warm worden tot de fruitsappen vrij komen. Laat dan afkoelen. Op de foto heb ik mango en rode bessen (diepvries) gebruikt.
 3. Slagroomwafel. Per persoon 1 wafel, poedersuiker en slagroom. Strooi op elk toefje slagroom een theelepel sinaasappelsuiker. Die maak je eenvoudig door de rasp van 1 sinaasappel te mengen met 1 eetlepel kristalsuiker. De oliën uit de rasp mengen met de suiker en zorgen voor een licht bittere sinaasappelsmaak. Heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s