Flatbread naturel of met kruiden

Het lijkt wel broodweek! Af en toe heb ik dat, dan kom ik overal recepten tegen waarbij brood gegeten wordt. Ik noem het maar brood omdat telkens meel de basis is. Gewoon brood bak ik al een aantal keren per week en daar kwamen afgelopen week nog bij: de crackers, de wafels (of kan ik dat er niet bij rekenen?), het flatbread of platbrood van nu en vanavond maak ik weer eens tortilla’s.
Als je een glutenvrij dieet volgt, is al dat brood natuurlijk niet zo handig, dus als je dat volgt, kun je de patentbloem vervangen door een glutenvrije versie met bijv. speltmeel of een ander mengsel. Ik heb nog glutenvrije broodmix in de kast staan… Ben toch benieuwd of het daarmee ook zou lukken… Daar kom ik nog op terug!

Flatbread1

Wat vinden we ervan?
Het is een makkelijk recept, bijna een basisrecept voor brood. Eenmaal gebakken is het smullen geblazen. Ik heb er bewust voor gekozen om het brood zonder toevoeging van kruiden te bakken. Het is voor ons te veel om in één keer op te eten, als je dan de smaak neutraal houdt kun je het overal bij combineren.
Ook lekker is het om bijv. bij tapas op tafel te zetten. Lekker met tapenade of een andere dip.

Wat heb je nodig (voor 3 kleine broden):

 • 200 gr patentbloem
 • 150 ml water
 • 1 tl gist
 • 1/2 tl zout
 • 1 el olijfolie + een klein beetje extra
 • zoutflakes

Benodigdheden:

 • Deegkom
 • Deegroller
 • Bakplaat
 • Bakpapier of siliconen bakmatje
 • Bakkwastje

Hoe maak je het:
Zeef de bloem boven een kom, giet het water en de olie erbij en voeg het gist en het zout toe. Kneed in ongeveer 4-5 minuten tot een samenhangend deeg. Dit kneden is belangrijk, het is de bedoeling dat je een zacht en soepel deeg hebt.
Vet de kom in met een beetje olie, leg het deeg terug in de kom, dek af met een plastic zak (douchemuts kan ook) en laat gedurende 45 minuten tot 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius onder- en bovenwarmte.

Bestuif je werkblad lichtjes met bloem. Leg het deeg er op en druk het plat tot een vierkant, waarbij je alle lucht eruit drukt. Vouw nu de punten naar het midden, draai een kwart slag en doe het nog eens. Draai het deeg dan om en vorm het met je handen tot een bol. Deze rol je uit en verdeel je in 3 delen.
Rol nu met een deegroller elke bol uit tot een langwerpige lap deeg van ca. 5 mmm dik. Bestrijk de bovenkant lichtjes met een beetje olijfolie en bestrooi evt. met wat kruiden (bijv. thijm of oregano)

Flatbread

Beleg een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmatje. Leg hierop de plakken deeg en bak ze gedurende ca. 10-15 minuten in de oven. Bestrooi na het bakken met wat zout.

Wil je ze meteen eten, laat ze dan even afkoelen en wikkel de broden evt. in een schone theedoek, dan blijven ze zacht.
Het brood droogt snel uit, wil je het bewaren tot een later moment verpak het dan in plastic. De volgende dag kun je het even oppiepen in de oven, contactgrill of broodrooster. Maak het dan vooraf iets vochtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s