Mini taartjes met rode uienmarmelade en geitenkaas

Dit gerechtje heb ik voor het eerst gemaakt met kerst. Het wordt tijd dat ik het plaats, want het smaakt zó geweldig lekker. Ideaal als een klein voor- tussen- of bijgerechtje. Met dit kleine taartje kun je alle kanten uit. De marmelade van rode ui is ook lekker zonder de geitenkaas, dus voor veganisten laat je die gewoon achterwege. Er staan veel recepten op internet voor uien jam of marmelade, de meesten met kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier of zelfs 5-kruidenpoeder. Mijn keuze is de tijm, omdat ik dat erg lekker vind bij geitenkaas.

De marmelade van rode ui is ook lekker zonder de geitenkaas, dus voor veganisten laat je die gewoon achterwege. Er staan veel recepten op internet voor uien jam of marmelade, de meesten met kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier of zelfs 5-kruidenpoeder. Mijn keuze is de tijm, omdat ik dat erg lekker vind bij geitenkaas.

Wat vinden we ervan?
Geweldig rijk van smaak. Bovendien ook mooi van kleur door de rode ui. Geitenkaas smaakt er heel lekker bij, mijn voorkeur gaat daarbij uit naar geitenkaas met honing. Ik maakte deze taartjes in muffinvormpjes (blik van 12 stuks). Maar een maatje groter zou ook best kunnen als lunchgerecht bijvoorbeeld. Dan een frisse salade erbij… heerlijk!
De tweede keer dat ik ze maakte had ik naturel geitenkaas. Hierbij heb ik een beetje ahornsiroop (honing kan natuurlijk ook) over laten lopen voor het zoetje.
Van beide keren heb ik geen tijd gehad om een foto te maken van de gebakken taartjes… Helaas, maar dat komt nog wel eens.


INGREDIËNTEN

voor 12 stuks:
De marmelade van rode ui is ook lekker zonder de geitenkaas, dus voor veganisten laat je die gewoon achterwege. Er staan veel recepten op internet voor uien jam of marmelade, de meesten met kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier of zelfs 5-kruidenpoeder. Mijn keuze is de tijm, omdat ik dat erg lekker vind bij geitenkaas.
 • 300 g rode uien
 • 3 el olijfolie
 • 250 ml rode wijn
 • 1 tl balsamico azijn
 • 3-4 el bruine basterdsuiker
 • peper en zout
 • 6 takjes tijm, alleen de blaadjes + extra takjes voor de garnering
 • verse geitenkaas met honing
 • 6 velletjes bladerdeeg

Benodigdheden:

 • 1 muffinblik of 12 muffinvormpjes
 • bakpapier
 • deegroller
 • steunvulling (gedroogde erwten of speciale keramische balletjes)

BEREIDING

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat het in de koelkast liggen tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius onder- en bovenwarmte.

De marmelade van rode ui is ook lekker zonder de geitenkaas, dus voor veganisten laat je die gewoon achterwege. Er staan veel recepten op internet voor uien jam of marmelade, de meesten met kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier of zelfs 5-kruidenpoeder. Mijn keuze is de tijm, omdat ik dat erg lekker vind bij geitenkaas.

Begin met de uienmarmelade. Snijd de rode uien in dunne ringen. Als je dat makkelijker vindt, kun je ze ook eerst halveren.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur en smoor hierin de uien gedurende 15 minuten. Voeg dan de wijn toe en draai het vuur wat hoger en laat een paar minuten koken totdat de alcohol bijna verdampt is.

Voeg dan de balsamico, basterdsuiker en de tijmblaadjes toe.  Kruid met peper en zout. Laat gedurende 5 minuten op een laag pitje sudderen totdat al het vocht verdampt en de suiker karamelliseert. Proef op smaak en voeg evt. nog wat balsamico, of peper en zout toe.

De marmelade van rode ui is ook lekker zonder de geitenkaas, dus voor veganisten laat je die gewoon achterwege. Er staan veel recepten op internet voor uien jam of marmelade, de meesten met kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier of zelfs 5-kruidenpoeder. Mijn keuze is de tijm, omdat ik dat erg lekker vind bij geitenkaas.
De marmelade van rode ui is ook lekker zonder de geitenkaas, dus voor veganisten laat je die gewoon achterwege. Er staan veel recepten op internet voor uien jam of marmelade, de meesten met kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier of zelfs 5-kruidenpoeder. Mijn keuze is de tijm, omdat ik dat erg lekker vind bij geitenkaas.

Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Leg 2 plakjes op elkaar en rol uit tot de dikte van een plakje. Steek hier vier rondjes uit, of snijd het deeg in vieren (dan houd je geen deeg over). Doe hetzelfde met de overige deegplakjes.

Beboter de cupcakevormpjes en bekleed met de deegplakjes. Van het deeg dat je overhoudt, kun je evt. nog randjes maken. Prik met een vork keer wat gaatjes in de bodem van elk deegbakje.
Leg in elk bakje een velletje bakpapier en vul met de steunvulling.
Bak de deegbakjes 10 minuten in het midden van de oven.

Haal uit de oven en verwijder de steunvulling. Laat een beetje afkoelen, zodat je je vingers niet brandt. Als de randen toch nog flink uitgezet zijn tijdens het bakken, dan kun je ze voorzichtig een beetje plat drukken.

Vul de bakjes dan met de uien, leg op elk taartje een plakje geitenkaas en een takje tijm.

Bak de taartjes nog ca. 15 minuten in het midden van de oven.


TIP:
Maak een dubbele hoeveelheid en bewaar wat je overhoudt in een schoon jampotje in de koelkast. De uienmarmelade is namelijk ook heel lekker bij een kaasplankje of bij paté. Of op brood!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s