Reden voor een feestje!

Vandaag één jaar geleden ben ik gestart met mijn blog. Dat is -in ieder geval voor mij- reden voor een feestje, want ik had geen idee dat ik het zó leuk zou gaan vinden. Heel enthousiast ben ik vorig jaar begonnen met het idee 365 recepten te plaatsen, voor elke dag één. Verder had ik me als doel gesteld om minstens vijf kilo -of acht, maar dat is erg ambitieus- aan te komen. Beide niet gelukt, om verschillende redenen. Het is een namelijk jaar geweest van ups (veel lekkere recepten proberen en eindelijk weer op vakantie) en downs (toch weer ziekenhuisopname en operatie). Maar goed, vandaar dat ik vond dat deze up-side-down cake wel toepasselijk is. Daarbij is hij ook nog eens heel erg lekker, ook dat is niet onbelangrijk. Ik bakte hem al eerder, in mei vorig jaar (zie hier voor het recept), maar vandaag wilde ik proberen hoe het werkt in de Airfryer.
Upsidedown Sinaasappelcake

Wat vinden we ervan? In de Airfryer past om te beginnen de grote bakvorm niet (die is 20 cm), de kleine quichevorm van 18 cm past wel. Ik besluit de ingrediënten van het recept te halveren. Wat bakken in de Airfryer ook wat lastig maakt is het feit dat er geen kijkvenster in zit (tip voor meneer Philips!). Je kunt dus niet controleren hoe hard het gaat en óf het wel gaat! Vertrouwen hebben in de gebruiksaanwijzing dan maar. Deze geeft aan dat een cake van 500 gram ca. 50 minuten op 150 graden gebakken moet worden. Het resultaat is perfect. De cake heeft wel een punt gekregen, dat zal met de warmteverdeling te maken hebben denk ik. Maar na 5 minuutjes kan ik hem keren op een bord en dan zie je er niets meer van. De smaak is zoals hij moet zijn, heerlijk zacht door het gebruik van olijfolie in plaats van boter.

Wat heb je nodig (6-8 stukken):

 • 13 gr boter
 • 25 gr suiker
 • 1 bio sinaasappel

Voor het cakebeslag:

 • 100 gr suiker
 • 87,5 ml olijfolie
 • 2 eieren
 • 100 gr patentbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 snufje zout

Benodigdheden:

 • Beslagkom en mixer (of keukenmachine)
 • Lage taartvorm van 18 cm doorsnede
 • Bakpapier

Hoe maak je het:
Zie voor de uitgebreide beschrijving het originele recept. Wil je de cake in een oven bakken, verwarm de oven dan voor op 160 graden Celsius onder- en bovenwarmte. Vorm beboteren, dan bakpapier op de bodem leggen. Hierop de boter verdelen en dan de suiker er in strooien. Sinaasappel dik schillen en in plakken snijden en over de bodem van de taartvorm verdelen. Nu beginnen aan het beslag, zie hiervoor ook de uitgebreide gebruiksaanwijzing. Suiker en olijfolie 5 minuten met de mixer mengen Dan een voor een de eieren toevoegen. Vervolgens de bloem met het bakpoeder en zout boven de kom zeven en er rustig door spatelen. Verwarm de Airfryer voor op 150 graden.
Upsidedown Sinaasappelcake Upsidedown Sinaasappelcake
Het beslag voorzichtig in de vorm gieten. Als het apparaat opgewarmd is de vorm voorzichtig in het mandje plaatsen. De tijd instellen op 50 minuten. Gedurende het bakken de lade NIET openen! Aan het einde van de baktijd met een satéprikker in het midden van de cake prikken om te controleren of hij gaar is. Als de prikker er droog uit komt kun je het mandje uit de lade halen en op een rooster zetten. Zo niet, dan de baktijd nog met enkele minuten verlengen. Langs de rand met een mes de cake lossnijden.
Upsidedown Sinaasappelcake
Dan 5 minuten laten afkoelen en dán pas de cake keren op een taartrooster en volledig laten afkoelen.  
Upsidedown Sinaasappelcake
 

20 thoughts

   1. Heb nog niet de kans gehad het recept te controleren. Ben op vakantie, heb extreem sloom internet en het lukt me niet de receptpagina te openen. Ik hoop dat je er zelf uit komt, want ik moet nog een beetje geduld hebben. Bedankt voor het compliment 😊

    Like

  1. Eindelijk weer een plekje met “echt” internet. Ik heb het recept aangepast, nogmaals bedankt voor de tip! Ik hoop dat je cake gelukt is. Wij vinden hem in ieder geval erg lekker!
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s