Vandaag één jaar geleden ben ik gestart met mijn blog. Dat is -in ieder geval voor mij- reden voor een feestje, want ik had geen idee dat ik het zó leuk zou gaan vinden. Heel enthousiast ben ik vorig jaar begonnen met het idee 365 recepten te plaatsen, voor elke dag één. Verder had ik me als doel gesteld om minstens vijf kilo -of acht, maar dat is erg ambitieus- aan te komen. Beide niet gelukt, om verschillende redenen. Het is een namelijk jaar geweest van ups (veel lekkere recepten proberen en eindelijk weer op vakantie) en downs (toch weer ziekenhuisopname en operatie). Maar goed, vandaar dat ik vond dat deze up-side-down cake wel toepasselijk is. Daarbij is hij ook nog eens heel erg lekker, ook dat is niet onbelangrijk. Ik bakte hem al eerder, in mei vorig jaar (zie hier voor het recept), maar vandaag wilde ik proberen hoe het werkt in de Airfryer.
Wat vinden we ervan? In de Airfryer past om te beginnen de grote bakvorm niet (die is 20 cm), de kleine quichevorm van 18 cm past wel. Ik besluit de ingrediënten van het recept te halveren. Wat bakken in de Airfryer ook wat lastig maakt is het feit dat er geen kijkvenster in zit (tip voor meneer Philips!). Je kunt dus niet controleren hoe hard het gaat en óf het wel gaat! Vertrouwen hebben in de gebruiksaanwijzing dan maar. Deze geeft aan dat een cake van 500 gram ca. 50 minuten op 150 graden gebakken moet worden. Het resultaat is perfect. De cake heeft wel een punt gekregen, dat zal met de warmteverdeling te maken hebben denk ik. Maar na 5 minuutjes kan ik hem keren op een bord en dan zie je er niets meer van. De smaak is zoals hij moet zijn, heerlijk zacht door het gebruik van olijfolie in plaats van boter.
Wat heb je nodig (6-8 stukken):
- 13 gr boter
- 25 gr suiker
- 1 bio sinaasappel
Voor het cakebeslag:
- 100 gr suiker
- 87,5 ml olijfolie
- 2 eieren
- 100 gr patentbloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
Benodigdheden:
- Beslagkom en mixer (of keukenmachine)
- Lage taartvorm van 18 cm doorsnede
- Bakpapier
Hoe maak je het:
Zie voor de uitgebreide beschrijving het originele recept. Wil je de cake in een oven bakken, verwarm de oven dan voor op 160 graden Celsius onder- en bovenwarmte. Vorm beboteren, dan bakpapier op de bodem leggen. Hierop de boter verdelen en dan de suiker er in strooien. Sinaasappel dik schillen en in plakken snijden en over de bodem van de taartvorm verdelen. Nu beginnen aan het beslag, zie hiervoor ook de uitgebreide gebruiksaanwijzing. Suiker en olijfolie 5 minuten met de mixer mengen Dan een voor een de eieren toevoegen. Vervolgens de bloem met het bakpoeder en zout boven de kom zeven en er rustig door spatelen. Verwarm de Airfryer voor op 150 graden.
Het beslag voorzichtig in de vorm gieten. Als het apparaat opgewarmd is de vorm voorzichtig in het mandje plaatsen. De tijd instellen op 50 minuten. Gedurende het bakken de lade NIET openen! Aan het einde van de baktijd met een satéprikker in het midden van de cake prikken om te controleren of hij gaar is. Als de prikker er droog uit komt kun je het mandje uit de lade halen en op een rooster zetten. Zo niet, dan de baktijd nog met enkele minuten verlengen. Langs de rand met een mes de cake lossnijden.
Dan 5 minuten laten afkoelen en dán pas de cake keren op een taartrooster en volledig laten afkoelen.
Volgens mij klopt de hoeveelheid olijfolie niet: de helft van 175 ml is geen 137,5 ml maar 87,5 ml.
LikeLike
Oh, echt?! Ik ga het snel controleren en verbeteren. Dank je Trudi, wel dat je het even hebt gemeld!
LikeLike
Ik ga hem vanavond maken!
Leuke blog trouwens.
LikeLike
Heb nog niet de kans gehad het recept te controleren. Ben op vakantie, heb extreem sloom internet en het lukt me niet de receptpagina te openen. Ik hoop dat je er zelf uit komt, want ik moet nog een beetje geduld hebben. Bedankt voor het compliment 😊
LikeLike
Eindelijk weer een plekje met “echt” internet. Ik heb het recept aangepast, nogmaals bedankt voor de tip! Ik hoop dat je cake gelukt is. Wij vinden hem in ieder geval erg lekker!
Groetjes, Anja
LikeLike
Gefeliciteerd Anja,alweer een jaar de tijd vliegt .we smullen er goed van met je recepten gr.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel!
LikeLike
Gefeliciteerd!!!! Op naar nog vele jaren!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je Marjan.
LikeLike
Gefeliciteerd Anja!
Je blog is geweldig en super inspirerend!
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor dit mooie compliment!
LikeLike
Gefeliciteerd! En een mooie cake.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je!
LikeLike
Gefeliciteerd! Ziet er heerlijk uit, dat wordt weer smullen aan de overkant! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je! En, ja dat gaat wel lukken 😊
LikeLike
Anja gefeliciteerd! En het is een mooie en duidelijke blog, mag er graag op kijken! X
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je! Ik mag trouwens iets van jou blog maken voor de foodswap! Leuk!
LikeLike
Dank je voor het compliment 😊
LikeLike
Gefeliciteerd! Reden voor een feestje 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je 😊
LikeLike