Regenboogworteltjes met tijm en komijn uit de oven

Zo af en toe wil je toch al dat zoet wel afwisselen met iets gezonds. Deze wortels heb ik al een paar dagen liggen en ik ben op zoek naar een recept. Worteltjes vind ik het lekkerst uit de oven, zie ook het recept met harissa. Maar vanavond wil ik eens iets anders. Uit een van Jamie Olivers kookboeken kies ik voor tijm (uit de tuin) en komijn (uit een potje).

Worteltjes met tijm en komijn (3)

Wat vinden we ervan?
Tijm en komijn combineren wonderwel samen. Zou het komen omdat ze rijmen 😉 ? Wat gaat er verder nog bij: olijfolie voor de smering, rode wijnazijn voor het zuurtje en 2 heel dikke tenen gerookte knoflook. Heb je geen gerookte knoflook in huis, gebruik dan de gewone.
Het smaakte uitstekend, worteltjes lekker beetgaar en een beetje geroosterd… Hmmm, heerlijk, we hebben met z’n tweeën 700 gram worteltjes gegeten, maar een pond is eigenlijk wel genoeg.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 500 gr (regenboog) wortelen
  • 5 takjes verse tijm
  • 1/4 tl komijnzaadjes
  • 2 tenen (gerookte) knoflook *
  • ca. 1 el goede olijfolie
  • ca. 1 tl rode wijnazijn
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • bakpapier
  • aluminiumfolie
  • bakplaat

Worteltjes met tijm en komijn

Hoe maak je het:  
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius onder- en bovenwarmte.

Schrap of schil met een dunschiller de wortelen. Laat als dat kan nog een centimetertje groen er aan. Spoel goed het zand weg en droog ze. Snijd de wortelen overlangs in vieren, heel dikke in zes, heel dunne enkel halveren.

Beleg de bakplaat met het bakpapier. Verdeel hier de worteltjes over. Sprenkel de olie en azijn er over. Ik heb geen exacte hoeveelheid. Ik houd mijn duim op de opening van de fles sprenkel wat van de inhoud over de groente. Ik denk dat de hoeveelheden zoals aangegeven wel ongeveer kloppen. Plet de komijnzaadjes in een vijzel of met de bolle kant van een fles. Plet de knoflook met het lemmet van een mes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Strooi alle over de worteltjes en hussel ze dan een beetje, zodat alles goed verdeeld wordt. Maal er peper en zout over.

Dek af met een vel aluminiumfolie en bak in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten. Haal na 30 minuten de aluminiumfolie weg, zodat de worteltjes nog een beetje kunnen roosteren. Controleer na nog 5 minuten op gaarheid. Laat iets langer liggen als ze nog te hard zijn.

Zoals gezegd: lekker met gekookte aardappelen en braadworst. Maar vast en zeker ook lekker bij… 🙂

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 35-40 minuten

* Gerookte knoflook is -de naam zegt het al- gerookt. Het geeft een lichte rooksmaak aan het gerecht. Je kunt het ook vervangen door gewone knoflook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s